Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

1 Aralık Dünya AİDS Günü: AİDS nedir, belirtileri neler?

Leila

Global Mod
Global Mod
AİDS, 1981 yılından bu yana 78 milyon bireye aşkın bulaştı. AIDS, İnsan Bağışıklık Eksikliği Virüsü (HIV)’nün bağışıklık sistemine yaptığı hasardan kaynaklanan bir durum olup, “Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu” olarak söz ediliyor. Dünyada her gün 5 bin kişi yeni enfeksiyon tanısı alıyor.

AIDS NEDİR?

AIDS bir virüs değil, HIV virüsünün niye olduğu bir dizi semptomdur (veya sendrom). Bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşmak için epeyce zayıf olduğunda bir kişinin AIDS’e sahip olduğu söylenir ve aşikâr belirleyici semptomlar ve hastalıklar geliştirir. Bu, HIV enfeksiyonunun epeyce ilerlemiş olduğu ve tedavi edilmediği takdirde vefatla sonuçlanacağı son basamaktır.

AIDS İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

– AIDS kazanılmış bağışıklık yetersizliği sendromu manasına gelir.

– AIDS ayrıyeten ileri HIV enfeksiyonu yahut geç evre HIV olarak isimlendirilir.

– AIDS, bağışıklık sistemini yok eden gelişmiş HIV enfeksiyonu kararı gelişen bir dizi semptom ve hastalıktır.


AIDS BELİRTİLERİ NELERDİR?

AİDS bedene girmesinin akabinde bir süre kendini belirli etmez. Ekseriyetle birinci birkaç haftada belirtilerin görülmediği hastalıkta, 2 ile 4. haftada ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve döküntü belirtileri görülür. HIV’in en bulaşıcı olduğu devir bu periyottur.

AİDS belirtileri içinde en yayın görülen şikayetler;

Ateş

Boğaz ağrısı ve boğazda iltihaplanma

Baş ağrısı

Lenf bezlerinde büyüme

Vücutta döküntü (genellikle yüz ve gövdede, daha nadiren avuç içlerinde ve ayak tabanlarında 5-10 mm çaplı kızarıklıklar ve kabarcıklar) – Dermatit
Ağızda, yemek borusunda ve genital organlarda yaralar,

Kas ve eklem ağrısı,

Bir aydan fazla süren ve tedavi edilmeyen ishal,

Baş ağrısı,

Bulantı ve kusma.

Tedaviye başlanmadığında iki aydan kısa vakitte 7-10 kg kilo kaybı görülebilir.

Belirtisiz Periyot AIDS

Birkaç hafta süren akut devirden daha sonra HIV taşıyıcıları rastgele bir belirti olmadan ortalama 8-10 yıl kadar sağlıklı olarak ömürlerini sürdürürler. Ancak kişi, ömür uzunluğu HIV virüsü taşıyıcısı ve bulaştırıcısıdır. Lenf bezlerinde fark edilen büyümeler görülebilir.

Bu periyot birkaç yıl kadar kısa ya da 10 yıldan fazla da olabilir. HIV tanısı alan bireyler, ilaç tedavisine başladıklarında bağışıklık sistemlerini korumuş ve virüsün bedenlerindeki tesirini azaltmış olur.

İleri Periyot AIDS

HIV enfeksiyonunun en ileri evresidir ve bağışıklık sistemi giderek zayıflamıştır. Bu periyoda kadar tedavi görmemiş hastalar enfeksiyonlara ve kansere karşı tüm dirençlerini yitirirler çeşitli hastalıklar niçiniyle organları ziyan görür.

Şişmiş lenf düğümleri

Yorgunluk

Kilo kaybı

Kısa periyodik hafıza kaybı

Mantar enfeksiyonları

Kalıcı döküntüler

Bir yahut daha fazla fırsatçı enfeksiyon

AİDS NASIL BULAŞIR?

Hastalık korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörlerle damar içi husus kullanması, gebelik sırasında ve doğum sırasında anniçin bebeğe ve kan transfüzyonu yolu ile bulaşabilmektedir. Bu geçiş yolları sebebi ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş kümelerinde görülebilmektedir.

Hastalığın tam manasıyla tedavisi bulunmamakla bir arada uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından vefatlar azalmakta ve şahıslar yaşantılarına devam edebilmektedir.

Hastalıktan korunmak için çabucak hemen bir aşı geliştirilememiştir. Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile uğraşın en tesirli yolu, korunma tedbirlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta hakikat kondom kullanması, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en inançlı ve sıradan korunma yollarıdır.

Hastalık;

Aynı meskeni, iş yerini, yüzme havuzunu ve banyoyu kullanmak,

El sıkışma, kucaklaşma ve cilt teması,

Böcek ve sinek sokmaları ile bulaşmaz.

Çünkü; AIDS mikrobu dış ortamda yaşayamayan, dayanıksız bir virüstür.

Okumaya devam et...
 
Üst