Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

2024 yılında Granada konut piyasasından neler bekleyebiliriz?

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
19 Ocak 2024 Cuma, 08:01








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X






  • LinkedIn






  • Telgraf

Diğer şeylerin yanı sıra tasarruf kapasitesini, geliri veya ödenmemiş borçları analiz ederek kişisel finansal istikrar konusunda net olmak, ev satın almak için mükemmel zamanın gelip gelmediğini bilmek açısından çok önemlidir. Ancak tahminleri ve şu andaki piyasa durumunu bilmek de aynı derecede önemlidir; özellikle de genel olarak bir ev satın alırken 'evet, istiyorum' demenin genellikle onlarca yıllık bir ipotek taahhüdünü içerdiğini hesaba katarsak.

Granada'da (1.406 €/m2) senaryo diğer Endülüs bölgelerininkine benzer. Fiyatlar açısından bakıldığında, apartment.com'un yıllık satış fiyatı raporunda ilin Aralık ayını %9,91'lik yıllar arası büyüme oranıyla kapattığı görülüyor. Her halükarda bu rakam, Malaga gayrimenkul stokunda kaydedilen yeniden değerlemeyle (2.932€/m2) aşıldı ve artış sırasıyla %16,49'a ulaştı.

Her ne kadar farklı analistler fiyatlarda daha derin bir düzeltme öngörse de gerçek şu ki, hem Granada'da hem de Endülüs'ün geri kalanında ve ulusal toprakların çoğunda fiyatlar “ekonomik yavaşlamaya, finansmandaki keskin artışa rağmen 2023'te şaşırtıcı derecede iyi bir performans gösterdi” maliyetler ve işlemlerdeki düşüş.

Estudios depósitos.com'un yöneticisi Ferran Font, “Özellikle faiz oranlarındaki yükseliş eğiliminin durgun olması nedeniyle önemli düşüşler gerçekleşmeyecek” diye açıklıyor. Emlak portalının sözcüsüne göre 2024 yılı, daha az belirgin bir yükseliş fiyat eğrisi ile karakterize edilecek. Granada ilinde fiyatları son yılda %10,10 oranında büyüyen kiralama pazarına ilişkin tahminlere ilişkin Font, bu yıl boyunca aylık ödemelerin yatay bir seyir izleyeceğini öngörüyor.


Satışlar ve ipotekler ne olacak?



Ev almayı düşünenler için en önemli unsurlardan biri olsa da, uzmanların Granada'daki konut piyasasına ilişkin tahminlerini yaparken dikkate aldıkları tek şey fiyatlar değil. Satışların gelişimi de sektörün davranışına dair ipuçları verebilecek bir diğer unsur.

Endülüs'te bu konuda en çok gerileyen iller sıralamasında Granada dördüncü sırada yer alıyor. Emlak Sicil İstatistikleri'nden alınan verilere göre, üçüncü çeyrekte yıllar arası oran -%5,4 olarak gerçekleşti; bu oran, gayrimenkul işlemlerinin en çok kesildiği il olan Malaga'da kaydedilen -%15,3'ten oldukça uzak. Jaén'de %6,1 büyüdü.

Emlak portalının tahminleri biraz daha iyimser. Font, “Alarm verici mesajlardan kaçınmalı ve geçen yılki satın alma koşullarının daha cazip olduğunu varsaymalıyız, dolayısıyla 2023 düzenlemesi bir çöküş olarak değil, normale dönüş olarak anlaşılmalıdır” diye açıklıyor. Floor.com sözcüsü, 2024'ün ilk yarısına kadar operasyonların kapanışında negatif rakamları görmeye devam edebileceğimize inanıyor ancak “ikinci yarıda, işgücü piyasası sürprizler yapmazsa ve enflasyon nihayet kontrol altına alınırsa, sorunsuz bir geri dönüş bekliyoruz.

Uzmanlar finansman koşullarının ev satın alma planlarını doğrudan etkilediği konusunda hemfikir. Yılın üçüncü çeyreğinde, Granada'da toplam 1.785 konut ipoteği kaydedildi; bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre çeyreklik bazda %-7,22'lik bir değişim ve %-22'ye yakın bir düşüşü temsil ediyor.

Font'a göre, faiz oranı artışlarının etkisi satışların gelişiminde açıkça görülüyor ve kendisinin de açıkladığı gibi, “daha pahalı finansman açık bir caydırıcı görevi görüyor, ancak Avrupa Merkez Bankası, Avrupa'nın enflasyon hedefine geri dönmesi için talebi kısmaya kararlı” Ekonominin zarar görmesi riskini varsayarsak.”

Uzman, bir bankanın hibrit formüllere olan bağlılığının potansiyel alıcıları cesaretlendirebileceğine inanıyor çünkü kendisinin de kabul ettiği gibi, “salgından sonra tanık olduğumuz gibi, erişilebilirlik akışkanlığı desteklemese de İspanyolların yol haritasında konut hala oldukça mevcut.” Tasarrufların en yüksek, faiz oranlarının ise en düşük olduğu dönemde.”





Hata bildir
 
Üst