Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

2024'te Cantabria'daki konut piyasasından neler bekleyebiliriz?

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
6 Ocak 2024 Cumartesi, 07:04








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X






  • LinkedIn






  • Telgraf

Cantabria'daki konut tahminlerinden bahsederken satışlar, ipotekler ve fiyatlar üç önemli faktördür. Ülkenin büyük bölümünde olduğu gibi Cantabria pazarında da soğuma belirtileri görülüyor; analistlere göre düzeltmeler 2024 yılı boyunca devam edebilir. Öncelikle operasyon sayısında bariz bir yavaşlama var. 2022'de 8.768 satış ve alım kaydedildiyse, 2023'ün ilk altı ayında faaliyetteki kesinti %-5,6'yı aştı. Veriler, piyasanın mevcut dinamiklerini anlamaya yardımcı oluyor ve aylar önce, analistlerin bugün gördüğü trend değişikliğini tahmin ediyordu.

Estudios depósitos.com'un yöneticisi Ferran Font'a göre işlemleri perspektifle değerlendirmek önemli: “Alarm verici mesajlardan kaçınmalı ve geçen yıl satın alma koşullarının daha cazip olduğunu varsaymalıyız, bu nedenle 2023 düzenlemesi yapılmalıdır. Bunu şu şekilde anlayın:” 2024'ün ilk yarısına kadar faaliyetlerin kapanışında negatif rakamlar görmeye devam edebileceğimize inanan uzman, “çöküş olarak değil, normale dönüş” diye açıklıyor, ancak “ikinci yarıda eğer işgücü piyasası bunu yapmazsa” “Sürprizler veriyor ve enflasyon nihayet kontrol altına alındı, yumuşak bir geri dönüş beklenebilir.”

Mortgage kredilerinde de benzer bir durum yaşandı. Mortgage kredilerine erişilebilirlik ve bunlara ilişkin faiz oranları, yalnızca insanların ev satın alma becerisinde değil, aynı zamanda emlak piyasasına ilişkin tahminlerde bulunurken de önemli rol oynayan iki faktördür. Bu anlamda yılın üçüncü çeyreğinde tescil edilen konut ipotekli konut kredisi sayısında -%26'lık düşüşle Cantabria başı çekti. Emlak sicil istatistikleri, topluluğu, ipotek sayısının yıldan yıla en fazla azaldığı topluluklar ulusal sıralamasında üçüncü sıraya yerleştiriyor. -%16,2'lik bir düşüşle yalnızca Castilla La Mancha (-%17,5) ve La Rioja'da (-%25,7) daha belirgin düşüşler kaydedildi.

Font, “Mevcut yüzde 4,5'lik faiz oranlarının zirve noktası olup olmadığını belirtmekten kaçınan Avrupa Merkez Bankası'nın bundan sonraki hamlelerine ilişkin belirsizlik, nakit alımlara zemin vermeye devam edecek” tahmininde bulunuyor. Değişken ipotekler konusunda Font, “Euribor'un tavanına ulaştığını söylemenin volatilite göz önüne alındığında riskli olduğunu” belirterek bankaları “sabit hat ipotek trenini kaçıran ve kaçan müşterileri ikna etmek için” hibrit teklifler üzerinde bahis oynamaya devam etmeye davet ediyor. değişkenlerin korkularından.


Fiyatlarda düzeltme



Ev fiyatları piyasanın sağlığını değerlendirmek için bir diğer önemli göstergedir. Cantabria'da kullanılmış konutların metrekaresi geçtiğimiz yıl %7,41 oranında değer kazanarak Kasım ayında 1.724 avroya ulaştı. Apartments.com'un en son satış fiyatı raporundan elde edilen veriler, Cantabria'nın başkentinde ikinci el konut fiyatlarında yıllık bazda %9,27'lik bir artış olduğunu ve Santander'deki ortalama fiyatın 2.417 €/m2 seviyesinde kaldığını ortaya koyuyor. “Daha pahalı finansmanın açık bir caydırıcı görevi gördüğünü” doğrulayan Font, “Satın alma planları, cazip olmayan ipotek koşulları ve bir miktar risk olmadan yanıt verilmesi zor olan aylık ödemeyi belirleyen fiyatlar yüzünden felce uğradı” diye açıklıyor.

Analist, ulusal düzeyde başka bir konuya dikkat çekiyor: “Satın alma olanağına erişim hunisi daraldıkça, kira üzerindeki etkiler de fark ediliyor.” Örneğin Santander'de oda başına ortalama kira ayda 329,6 avro civarında. Ancak, portalın kira fiyatı raporunda da belirtildiği gibi, konut kiraları sermayede yıllık %7,89 artış gösterdi ve bu oran Cantabria'nın tamamında %15,04'e çıktı. Ancak Font, çok daha “reaktif” bir ortam olduğu için orta vadeli bir kira tahmini yapmaya cesaret edemiyor. Dahası, düzenlemelerin etkisi hâlâ bilinmiyor, ancak Font'un hatırladığı kadarıyla “müdahalecilik, mal sahiplerinin kamu idarelerine karşılık gelen bir hakkın garantörü olmaya istekli olmaması nedeniyle arzın kaçmasına neden oldu”.





Hata bildir
 
Üst