Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

30 saniyede ortaya çıkarıyor: Nefesten kalp krizi testi

Leila

Global Mod
Global Mod
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Lider Aydemir, Çorum Hitit Üniversitesi’nden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Dr. Bilge Han Tozlu ile Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yusuf Karavelioğlu ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden öğretim üyesi Dr. Cemaleddin Şimşek, insan nefesindeki molekülleri tahlil edip kalp krizi riskini yapay zeka teknolojisiyle önce teşhis edebilen aygıt geliştirdi.


Biomedical Signal Processing and Control mecmuasında makalesi yayınlanan aygıtla naylon poşet ya da balona doldurulan nefes, moleküllere dönüştürülüp aktarıldığı bilgisayar ortamında inceleniyor. Dizaynla, bir kişinin kalp krizi riski taşıyıp taşımadığı 30 saniyede teşhis ediliyor. Sağlıklı ve kalp rahatsızlığı bulunan bireylerde yapılan deneyler kararında, kalp krizi riskini erken teşhis etmeyi başaran bilim insanları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca ulusal patent de aldıkları aygıtı daha da geliştirerek cep telefonlarına entegre etmeyi, kalp krizi kaynaklı ani vefatları de önlemeyi hedefliyor.


“ANİ ÖLÜMLERİN DE ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”

Doç. Dr. Başkan Aydemir, “Sağlıklı bireyler, kalp krizi ve kalp hastalığı riski olan insanların nefes ayrıntılarını elektronik burun teknolojisiyle sinyale dönüştürüp bunu elektronik burunla bilgisayar ortamına kaydettik. Yapay zeka algoritmalarıyla insanların miyokard enfarktüsü olup olmadığını nefes detaylarınden otomatik olarak tespit etmeye çalıştık. Elde ettiğimiz sonuçlar çok umut verici ve gelecek için de çarpıcı. Çalışmamız tescillendi. 10 saniye boyunca kişinin nefesini alıyoruz ve saniyeler ortasında kararı çıkartıyoruz. Bir kişinin durumunu 30 saniyede öğrenebiliriz” dedi.


Kalp krizinde erken müdahalenin değerli olduğunu belirten Doç. Dr. Aydemir, Beşerler acile gittiklerinde elektro kardiyogram sinyalini kardiyolog hocalarımız inceler ve kalp krizi olup olmadığını bulmaya çalışırlar. Bu vakit alan bir müddetçtir. Kalp krizinin erken müdahalesinin ehemmiyetini dikkate alırsak bu 50 dakikalık müddetin hastanın ömrünü olumsuz tarafta etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Geliştirdiğimiz bu süratle gelişen teknolojinin pratik olarak tespitiyle yahut gelecekte cep telefonlarına bile entegre edilebileceğini düşündüğümüzde, şahıslar anlık olarak kendini denetim edebilir yahut hastanelerde süratli bir denetim masası dahi oluşturulabilir. Bu manada ani ölümlerin de önüne geçilebilir diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst