Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

495 gramlık prematüre bebeğe kök hücre nakli yapıldı

Leila

Global Mod
Global Mod
Tekirdağ’da, beş buçuk aylıkken doğan ve akciğerleri daha tam oluşmayan 495 gramlık prematüre bebeğe kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, daha organları gelişemeden, 23’üncü gebelik haftasında hayata epeyce erken ‘merhaba’ diyen, doğum tartısı 495 gram olan, ileri prematüre bebek olarak dünyaya gelen Yavuz Selim Cihan’a gerekli tetkikler yapıldı.

Tedavi altına alınan Yavuz bebeğe, Neonatoloji Bilim Kolu, Yenidoğan Ağır Bakım Ünitesi Uzmanı Hekim Mustafa Törehan Aslan tarafınca akciğerlerinin daha güzel gelişebilmesi ve kronik akciğer hastalığının olmaması için kök mezenkimal kök hücre nakli yapıldı.
Umbilikal kord yani göbek bağı kaynaklı mezenkimal kök hücreler, doğum daha sonrası 3. haftasında minik hastanın akciğerlerine başarılı bir biçimde nakledildikten daha sonra Yavuz bebek kuvözde takibe alındı.


Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Gültekin ile Yenidoğan Ağır Bakım Ünitesi Uzmanı Tabip Mustafa Törehan Aslan


DÜNYADA SAYILI NAKİLLERDEN BİRİSİ

Nakli gerçekleştiren tabipler, şu anda yaşama tutunan minik bebek için yapılan bu kök hücre tedavisinin, dünyada ve Türkiye’de epeyce az sayıdaki bebeğe yapılabildiğini söz ettiler. Tekirdağ’da 495 gramlık erken doğan bebeğe yapılan kök hücre nakli, bu kadar küçük bebeğe yapılan sayılı nakillerden biri oldu.

Mevzu ile ilgili konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Gültekin, “Hepinizin bildiği üzere tıp bilimi, artık genetik ve kök hücre üzerinde gelişmelere açık bir biçimde çalışmakta. Hastalıkların tedavisinde, araştırmasında kök hücre değerli yer kat etmektedir. Biz de yeni doğan prematüre 495 gram bir bebeğimize göbek mezenkimal hücrelerinden kök hücre hazırlayarak, kök hücre naklinde bulunduk. Hastamızın genel durumu düzgün. Dünyadaki tıp gelişimlerine ayak uydurduğumuz için epeyce memnunuz. Bu süreci gerçekleştiren hocalarımıza farklı başka teşekkür ediyorum” dedi.


ÇOK İLERİ BİR PREMATÜRE BEBEĞİMİZE UYGULADIK

Neonatoloji Bilim Kolu Yan Kol Uzmanı Tabip Mustafa Törehan Aslan ise yaptığı açıklamada, şunları söylemiş oldu:

– Hastanemizde yeni doğan hayli riskli bebekleri tedavi etmeye çalışıyoruz. Bilhassa dünyadaki son gelişmelerle bir arada mezenkimal kök hücre tedavileri hakikaten umut olmaya devam ediyor. Aslında hem ülkemizde birebir vakitte dünyada fazlaca sonlu sayıda uygulanan bir sistem.

– Bu tedavi metodunu epey ileri bir prematüre bebeğimize uyguladık. 23. gebelik haftasında 5 buçuk aylık iken erken doğum niçiniyle dünyaya gelen 495 gram tartısındaki bebeğimize akciğer gelişmenini daha uygun sağlamak için mezenkimal kök hücre naklini başarılı bir biçimde naklettik.

– Tabi bundan daha sonraki müddet fazlaca daha kıymetli olacak. çabucak sonrasındasında ise kök hücreye verecek karşılıkla bir arada akciğer gelişmeninin hayli daha olumlu bir biçimde muvaffakiyete ulaşmasını daima bir arada fazlaca yakından izleyeceğiz inşallah. Tedavi, esasen dünyada daha fazlaca yeni bir uygulama. Aslında daha büyük ve erişkin çocuklara nispeten yapılabiliyor, fakat bu kadar küçük bebeklere sahiden dünyada fazlaca az sayıda Türkiye’de uygulamalar var.

Okumaya devam et...
 
Üst