Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ABD mali krize rağmen faiz oranlarını %5’e çıkardı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ne Silikon Vadisi Bankası’nın düşüşü, ne İmza’nın bulaşması, ne de Birinci Cumhuriyet’in sorunları. Kuzey Amerika Merkez Bankası (FED), son haftalarda kısmen kötüleşen sorunlar öncesinde planladığı gibi, faiz oranlarını 0,25 baz puan daha artırarak %5’e yükselttikten sonra, finansal ihtiyatlılık karşısında enflasyonu sabit tutmaya odaklanma kararı aldı. Bank.


Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen hafta yaptığı gibi, fiyatları düşürmeyi bir öncelik olarak görmeye devam eden ajansın kararında, yakın mali kriz bir engel oluşturmadı. Bankacılık kargaşasını hesaba katmadıklarından değil. Nitekim Fed Başkanı Jerome Powell, Fed komite üyelerinin bu toplantıda faiz artırımlarına ara verme olasılığının masada olduğunu itiraf etti. Ama sonunda çöpe attılar.

Bu son artışla birlikte ana dünya ekonomisinde paranın fiyatı %4,75 ile %5 aralığında seyrediyor. FED’in geçen Şubat ayında yaptığı bir önceki toplantısından bu yana, tüketimin azalması, ekonominin soğuması ve nihayet fiyatların kontrol altına alınması için bir formül olarak faiz oranlarının artırılması gerektiği konusunda ısrar ettiği marj buydu. Aslında, karardan sonra Dow Jones neredeyse düzdü.

Bu, piyasanın bu yıl boyunca ABD’de yeni bir ek oran artışı öngördüğü taahhüdüdür. Ve oradan faiz indirimleri başlayacak. Ama “bu yıl olmayacak” diyen Powell, dün yıkıcı bir sözle işaret etti: “Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimsenin işine gelmez” dedi.

FED toplantısı sonrası çıkışının başında Silikon ile kararlı hareket ettiklerini, çünkü “çözümsüz bırakılan finansal sorunların tüm sistemi tehdit edebileceğini” belirtti. Gerekirse harekete geçilebileceği konusunda ısrar ediyor ve uyanık olmayı savunuyor. Ama başka hiç bir şey.

Bir hafta önce, ECB de sözüne sadık kaldı ve Şubat ayında ilerlediği gibi 50 baz puanlık bir oran artışı açıkladı ve böylece ABD kuruluşlarının çöküşüne veya ABD’nin kurtarılmasına rağmen paranın fiyatını %3,5’a çıkardı. İsviçre CreditSuisse. ECB Başkanı Christine Lagarde, piyasalara sükunet mesajı göndererek, kurumun gerekirse sisteme likidite sağlamaya “hazır” olduğuna dair güvence verdi.


Bu 2023’te düşüş yok



FED, şu an için enflasyonu kontrol altına aldığına dair büyük bir işaret olmadığı konusunda ısrar ediyor. Ya da en azından bunu zorla yapmış olmak. Ve herhangi bir oran indirimini ekarte edin. Kuruluştan yapılan açıklamada, “Komite, yeterince sıkı bir para politikası duruşu elde etmek için ek para politikası sıkılaştırmasının gerekli olabileceğini tahmin ediyor” denildi. Sadece bir hafta önce, en kötümserler, geçen hafta indirime giren bu yılın ikinci yarısından çok uzakta, yılın ikinci yarısında bir ilk kesinti gördü.

Çalışma Bakanlığı’nın Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, Ocak ayına göre onda iki daha yüksek olmasına rağmen, ABD işgücü piyasası geçen Şubat ayında 311.000 iş yarattı ve işsizlik oranı en az %3.6 civarındaydı.

Bureau of Economic Analysis (BEA, İngilizce kısaltması), dünyanın önde gelen ekonomisinin ekonomisinin dördüncü çeyrekte GSYİH’sının %2,7’si ve 2022’nin tamamında %2,1’lik yıllık büyüme yaşadığını ortaya koydu. Benzer şekilde, FED’in enflasyonu izlemek için tercih ettiği değişken olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Ocak ayında yıllık bazda %5,4 ve bir önceki aya göre onda dört artış gösterdi. Aylık oran, %0,6’lık bir genişleme kaydetti, onda beş daha fazla. Enerji ve gıda fiyatlarını daha yüksek oynaklıkları nedeniyle hesaplamaya dahil etmeyen temel değişken, %4,7, yani onda üç oranında daha fazlaydı.
 
Üst