Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

AB’de açık ve kamu borcunun başında İspanya

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya, borç ve kamu açığında bir yıl daha Avrupa Birliği (AB) ülkeleri lideri. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından bu Cuma günü yayınlanan verilere göre, ülke 2022’yi GSYİH’nın %4,8’i kadar bir açıkla kapattı ve bu da onu blokta İtalya, Romanya ve Romanya’nın ardından blokta en büyük bütçe açığına sahip beşinci güç olarak yerleştiriyor. Macaristan ve Malta. Sonuç olarak ülke, 2,1 puanlık iyileşme ile 2021 yılına göre açıkta önemli bir azalma elde etti.


Eurostat yayını, Brüksel’in önümüzdeki bahar 2024’te pandemi sırasında devreye soktuğu mali kuralların gevşetilmesine son vereceğini açıklamasının ardından daha büyük önem kazanıyor. Daha spesifik olarak, Avrupa Komisyonu, aşırı kamu açığı sunan Üye Devletlere karşı prosedürleri yeniden başlatmayı planlıyor ve Avrupa ülkelerinden borçlarını GSYİH’lerinin sırasıyla %3 ve %60’ının altında tutacak istikrar programları hazırlamalarını istiyor.

Eurostat, yüksek enerji fiyatlarının etkisini hafifletmeye yönelik önlemlerin hükümet bütçeleri üzerinde “Üye Devletlerin çoğunun kamu açıkları kaydetmesine neden olan” bir etkisi olduğunu belirtiyor. Böylece 2022’nin dördüncü çeyreğinde toplam kamu açığı Avro Bölgesi’nde %4,7’de, AB’de ise %4,5’te kaldı. Danimarka (%3,3), Kıbrıs (%2,1) ve İrlanda (%1,6) dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri fazla verdi.

Öte yandan, avro bölgesinin kamu borcu, bir önceki çeyrekte kaydedilen %93’e kıyasla yılın dördüncü çeyreğinde hafif bir düşüşle %91,6’ya geriledi. En yüksek borç oranları, GSYİH’sının %171,3’üne yükseldiği Yunanistan, İtalya (%144,4), Portekiz (%113,9) ve İspanya’da (%113,2) yoğunlaştı. Sonuç olarak, ulusal düzeydeki veriler, 2021’i %118,3 ile kapatan İspanya borcunda hafif bir azalmayı temsil ediyor.

Madalyonun diğer tarafında en sağlıklı hesaplara sahip AB ülkeleri ise Estonya (%18,4), Bulgaristan (%22,9), Lüksemburg (%24,6) ve Danimarka (%30,1) oldu.
 
Üst