Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ağırlama ve ticaret, ailelerin daha az tüketmesi nedeniyle iyi hızlarını yavaşlatıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yılın ikinci yarısında ekonomi, ilk yarıda yakaladığı iyi temponun ardından soğumaya başlayacak. Bu, kuruluşların büyük çoğunluğunun beklentisidir ve faaliyete ilişkin Temmuz ayında yayınlanmaya başlayan ilk veriler bunu göstermektedir. Ekonominin sağlık durumunu gösteren en iyi ölçütlerden biri de Temmuz ayında hizmet sektöründe büyümeye devam eden ancak çok daha yavaşlayan PMI, yavaşlama eğiliminin değiştiğini gösteriyor.


Lokantacılık, turizm, ticaret ve eğlenceyi içine alan bu sektördeki seyir, yüksek fiyatların ve faiz artışlarının satın alma gücü kaybından etkilenmeye başladığı hanehalkından gelen zayıf talep nedeniyle Temmuz ayında ikinci kez ivme kaybetti. ve tasarruf. Böylece, S&P Global tarafından bu Perşembe günü yayınlanan PMI endeksi 52,8 oldu ve hala genişliyor (50’nin üstü faaliyette büyümeyi ve altı daralmayı gösteriyor), ancak Haziran ayında kaydedilen 53,4’ten onda altı daha az ve bu yıl şimdiye kadarki en zayıf okuma.

Çalışmanın yazarları, bu okumanın “oldukça mütevazı” olduğunu kabul ediyor ve ankete katılan şirketler, faaliyette bir artış kaydettiğini, bunu mevcut olanı iyileştirmekten ziyade çoğunlukla yeni projelere bağladılar. Araştırmanın yazarlarından Hamburg Commercial Bank’ın baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Hizmet sektörü, faaliyetlerin büyümesinde ve daha da önemlisi yeni siparişlerde bir miktar ivme kaybetti” dedi.

Veri

52.8
puan

İspanya’nın Temmuz ayında kaydettiği hizmet sektörü PMI endeksi, ekonomik genişlemeyi daralmadan ayıran 50 puanın hala üzerinde ve tümü daralma aşamasında olan diğer Avrupalı güçlerinkinden çok daha yüksek.


Aktivitedeki bozulma Avrupa’dakinden çok daha az. Böylece, yine bu Perşembe günü yayınlanan ve Temmuz ayında aktivitenin kötüleştiğini ortaya koyan avro bölgesi için S&P verileriyle, İspanya’yı geçen ay genişlemeyi başaran tek büyük avro ekonomisi konumuna yerleştirdiler. Nitekim avro bölgesi için PMI endeksi Temmuz ayında 48,6 puan olarak gerçekleşti ve bu da daralmayı ve sekiz ayın en kötü okumasını gösteriyor; Haziran ayına göre bir buçuk puan daha az. İtalya (48,9), Almanya (48,5) ve Fransa’nın (46,6) pandeminin sona ermesinden bu yana görülmemiş daralmalar kaydettiği yalnızca İspanya 50 puanlık eşiğin üzerinde kaldı.


İstihdam üzerindeki etki



Bu durum, De la Rubia’nın tahmin ettiği gibi işsizliğin artmasına neden olacaktır: «Euro bölgesi için yılın ikinci yarısı kötü bir başlangıç yaptı. Ekonominin daha kasvetli görünümü göz önüne alındığında, istihdam artışının önümüzdeki aylarda duracağını görmek için hiçbir tahmin becerisi gerekmiyor” dedi.

Buna rağmen İspanya’da hizmetler sektörünün, talebin bir kısmını koruyan ülkemizde enflasyonun zaten %2 civarında olması sayesinde iyi durumda olduğunu kabul etti. Ayrıca 23 Temmuz genel seçimlerinin hizmet sektörü üzerinde kayda değer bir etkisinin olmamasını sağlamaktadır. Kendi paylarına, ankete katılan şirketler, ücretlerdeki artışın, maliyetlerdeki artışı dengelemek için fiyatları yükseltmeye devam etmelerinin ana faktörü olduğuna dair güvence verdi.

Bunun yerine rapor, iş maliyetlerinin savaş öncesi seviyelere yakın düştüğünü, ancak iş güveninin Temmuz ayında Mart ayından bu yana en düşük seviyeye düştüğünü tespit ediyor. De la Rubia, sektörün “Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını sıkılaştırarak ekonomiyi yavaşlatmaya yönelik sürekli çabalarına rağmen” direndiğini söyledi.


Turizm kilit sektör



İspanya hizmet sektörü, ülkenin ekonomik üretiminin yaklaşık yarısını temsil ediyor ve bu sektör içinde turizm, bu yıl şimdiye kadar ekonomik büyümenin üzerine kurulduğu temel ayak. Pandemi öncesine göre daha fazla harcama yapan yabancı turistlerin rekor gelişleri, ilk ve ikinci çeyrekte GSYİH büyümesini artırdı (INE verilerine göre sırasıyla %0,5 ve %0,4).

Aslında, bu hafta yayınlanan İspanyol fabrikalarının Temmuz ayındaki faaliyetlerine ilişkin başka bir PMI anketi, bu sektörde art arda beşinci aydır daralma olduğunu gösterdi. Bu nedenle, hizmetler sektörünün yavaşlama belirtileri göstermeye başlaması, yılın ikinci yarısında GSYİH’da beklenenden daha büyük bir kayba neden olacaktır.

Hükümetin tahminleri, ekonominin 2022’deki %5,5’ten sonra bu yıl %2,1 büyüyeceği yönünde; bu, avro bölgesindeki büyük ekonomiler için hâlâ en iyi veri. Ayrıca, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) itibarlı kuruluşları, İspanya GSYİH’sının bu yıl %2,5 büyüyeceğini tahmin ediyor, bu da avro bölgesi ortalamasının neredeyse üç katına çıkacak.
 
Üst