Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Aile tabipleri iş bırakıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Alınamayan haklar aile hekimliği uygulamasını çıkmaza soktu. Sıhhat çalışanlarına ‘hakkınız ödenmez’ dendi ve ödenmedi! Bıçak kemiğe dayandı diyen sıhhat işçileri şubat ve mart ayında iş bırakacak.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), aile hekimliği uygulamasının halkın ve çalışanların faydasına geliştirmeyi gaye alarak başlatmış olduğu aksiyonlarına devam ediyor.

DAVETLERİMİZE CEVAP ALAMIYORUZ

Aile hekimliği uygulamasına ziyan verecek ve halkın sıhhatini riske edecek yanlışları defaten lisana getirdiklerini vurgulayan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Çağrımıza hiç bir biçimde cevap alamıyor ve her platformda davetlerimizi yenidenlamaya devam ediyoruz. Kendi sıhhatimiz, halkın sıhhati ve insanca sürdürülebilir ömür şartları için 17-18 Şubat 2022 tarihinde iki gün iş bırakıyoruz. Taleplerimiz aile doktorlarının lehine değil, aile hekimliği sisteminin güçlenmesine yönelik. Bugün bizlere muayene olmaya gelen emekli tabipler üzere bizler de emekli olduğumuzda en epey aile doktorlarımıza gidebilmeliyiz. Sistem kuvvetli ve sürdürülebilir olursa bu mümkün olacak” denildi.

AHESEN, aile hekimliği uygulamasının 15 yıldır sürdürüldüğüne ve uygulamayı başlatan Sıhhat Bakanlığı’nın kendi amaçlarını yok saydığına dikkat çekti:

– Ünite başına kayıtlı nüfus evvela 2500’ler düzeyine, daha sonrasında da ülkü sayı olan 1500’ler düzeyine çekilecek denmiştir.

HAK EDİŞİ KAYBI SÜRÜYOR

– Kayıtlı kişi sayısı eksilse dahi çalışanlara hak ediş kaybı yaşatılmayacak denmiştir.

– Aile sıhhati merkezleri kamu tarafınca inşa edilecek, sağlıklı ortamlarda sıhhat sunumu gerçekleştirilecek denmiştir.

– Aile hekimliği çalışanları enflasyona ezdirilmeyecek, hak edişler sarfiyat ödemelerinde kayıp yaşatılmayacak denmiştir.

– Kayıtlı kişi sayısının makul düzeylere çekilmesi ile birlikte izlem ve kronik hastalık takiplerine ehemmiyet verilecek ve sevk zinciri uygulamasına geçişle birlikte aile hekimliğine geçiş süreci tamamlanacak denmiştir.

SIHHAT BAKANLIĞI SINIFTA KALDI

– Aile hekimliği uygulamasına geçişte büyük cüret gösteren, uygulamaya geçişte başarılı olan Sıhhat Bakanlığı vakit ilerledikçe maalesef sınıfta kalmıştır.

– Kendi amaçlarına ulaşamayanlar bu maksatlar için çalışan, üreten önerenleri adeta yok saymıştır.

“Koruyucu hekimlik uygulamalarını geliştirmek, işler hale getirmek beşere ve iktisada en büyük yatırımdır. Halkımızın sıhhati ve ülkemizin iktisadı için var gücümüzle çalışmaya ve uğraş etmeye kararlıyız. Taleplerimiz cevap bulmaması halinde 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde de 3 gün iş bırakmaya gideceğimizi kamuoyuna hürmetle duyuruyoruz” denilen açıklamada aile tabiplerinin talepleri şöyleki sıralandı.

AİLE DOKTORLARININ TALEPLERİ

– Aktif bir sıhhatte şiddet yasası bir an evvel çıkarılmalıdır.

– 30 Haziran 2021 tarihindeki ödeme mukavele yönetmeliğinin geri çekilerek, aile hekimliği alanında faaliyet gösteren dernek, sendika ve meslek örgütlerinin de görüşleri alınarak revize edilmelidir. İlgili genelgenin iş garantisini yok sayan ve HYP(Hastalık İdare Platformu) ile ilgili hususları acilen askıya alınmalıdır.

– Aile hekimliği çalışanlarının yıllar içerisinde oluşan hak ediş kayıpları telafi edilmeli ve hak edişler emekliliğe yansıtılmalıdır.

– Aile sıhhati merkezi sarfiyat ödemelerini memur maaş artırımına endekslemek ASM’lerin işleyişinin sürdürülmesini imkânsız hale getirmiştir. Aile tabipleri hekimlik nazaranvlerinin yanında tıpkı vakit da işletmecidir. Mevcut uygulamada maaş artışı görüşmelerinde aile hekimliği çalışanlarını kapsamamaktadır. Aile hekimliği çalışanlarının hak edişleri ve cari masraf ödemeleri, aile hekimliği alanında faaliyet gösteren ve en çok üyesi olan sendika ile yapılmalıdır.

Okumaya devam et...
 
Üst