Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Airef, kriz karşıtı önlemler nedeniyle 2023 açığını neredeyse bir puan artırarak %4,2’ye çıkardı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümetin 1 Ocak’ta yürürlüğe giren ve belirli gıdalardaki KDV’de indirim, nakliyeciler için yakıtta indirim veya enerji vergilerinde indirim içeren krizle mücadele planı, kamu açığında %1’lik bir artışı temsil ediyor. Maliye Kurumu (Airef) böyle hesaplıyor ve açığın bu yıl yüzde 4,2 ile kapanacağını tahmin ediyor, üç ay önceki tahminin onda dokuz fazlası – tedbirler nedeniyle bir puan fazla ve iyileşme nedeniyle onda bir daha az senaryoda ekonomik küresel.


Enerji ve fiyat krizini hafifletmek için 2023 yılında alınan önlemlerin toplam maliyeti 14.000 milyon avroyu aşıyor. Bu maliyet, kamu kasasının elektrik ve gaz ile bazı gıdalardaki KDV’deki indirimler nedeniyle gelirde kaybettiği 6.080 milyon avro arasında bölünmüştür; akaryakıt ikramiyeleri, sektörel yardımlar veya kişilere doğrudan yardımlar için 7.900 milyon tutarında harcama yapılmıştır.

Bu açık oranı, Hükümetin bu yıl için belirlediği %3,9 olan açık hedefine onda üç daha az ulaşamamak ve Brüksel’in artık Avrupa vergi kuralları nedeniyle kabul ettiği maksimum açık eşiğinden (%3) çok uzakta kalmak anlamına geliyor. Ek olarak, bu açık seviyesi, kriz karşıtı önlemlerin mali dengesizliğin 2022’yi kapattığı %4,8’den yalnızca onda altı oranında azaltılmasına izin verdiği anlamına geliyor.

Ajans, GSYİH tahminini %1,6 olarak koruyor ve enflasyonu hafifçe %4’e düşürüyor

Airef’in hesaplamaları, özellikle, elektrik ve gazdaki KDV indiriminin (ve Özel Elektrik Vergisindeki indirimin) bu yıl Devlete 5.300 milyon avro gelir kaybına yol açtığını gösteriyor. Bazı temel gıdalardaki KDV indiriminin 782 milyon avro, temel ihtiyaç maddelerindeki KDV’nin %4’ten %0’a düşürülmesi için 643 milyon avro ve sıvı yağ ve macunlardaki KDV’nin %10’dan %5’e düşürülmesi için 139 milyon avro maliyeti vardır.

Harcama olarak, akaryakıt ikramiyeleri 1.347 milyon, sektörel yardım 2.688 milyon, doğrudan yardım devlete 1.200 milyon avro, bireylere yapılan yardımın geri kalanı 2.400 milyon ve mültecilere yardım, 300 milyon.
 
Üst