Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Akciğerde su toplanması (Plörezi) nedir, belirtileri neler?

Leila

Global Mod
Global Mod
Zatürree ve tüberküloz üzere bakteriyel enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, kanser, pulmoner emboli ve kollajen vasküler hastalıkların niçinleri içinde sayılan akciğerde su toplanması (plörezi) ağrısı göğüs boşluğunu, boşluğun önünü yahut gerisini etkileyebilir ve kimi vakit hastada sırt ya da omuz ağrıları olabilir.

AKCİĞERDE SIVI TOPLANMASI (PLÖREZİ) NEDİR?

Akciğerrde su toplanması yani plörezi, teneffüsle berbatlaşan keskin bir göğüs boşluğu ağrısı ile karakterize göğüs ağrısıyla karakterize bir durumdur. Plörezi, plörit olarak da bilinen durum akciğerlerin etrafındaki iltihaplanmalardan (plevra) kaynaklanır. İki plevra katmanı vardır: biri ciğerleri örter (viseral plevra denir) ve başkası göğsün iç duvarını örter (pariyetal plevra). Bu iki katman plevral sıvı ile doludur. Plörezi çoğunlukla iki plevra katmanı içindeki alanda fazladan sıvı birikimi ile bağlıdır. Bu sıvıya plevral efüzyon denir.

Akciğerin ağrı lifleri plevrada bulunur. Bu doku iltihaplandığı vakit, göğüste nefes alma ile berbatlaşan keskin bir ağrı ile sonuçlanır. Öbür plörezi semptomları öksürüğü, göğüs hassasiyetini ve nefes darlığını içerebilir.

AKCİĞERDE SU TOPLANMASI BELİRTİLERİ

Akciğerde su toplanmasının semptomları, süratli nefes alıp verme, nefes darlığı ve lokal hassasiyet ile şiddetlenen göğüs ağrısıdır. Bu ağrı göğüs boşluğunu, boşluğun önünü yahut ardını etkileyebilir ve kimi vakit hastada sırt ya da omuz ağrıları olabilir. Öbür belirtiler ise şunlardır:

– Öksürük, balgam
– Ateş, terleme, halsizlik
– İştahsızlık
– Mide ağrısı, karında şişlik
– Baş ağrısı
– Eklem ağrısı
– Kas ağrıları


AKCİĞERDE SU TOPLANMASI TEDAVİSİ

Doktorunuz iltihaplanma yahut enfeksiyonun kaynağını tanımladıktan daha sonra, gerçek tedaviyi belirleyebilir. Bedeninizin düzgünleşme sürecine yardımcı olmak için istirahat etmek, güzelleşmenin değerli bir kesimidir.

Bunun haricinde, ağrının olduğu yere gerçek yatmak, ağrının giderilmesi için kâfi baskı sağlayabilir.

Diğer tedavi halleri şunlardır:

– Aakteriyel enfeksiyon için antibiyotikler
– Aspirin, ibuprofen yahut öbür steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar dahil olmak üzere reçetesiz satılan ilaçlar
– Kodein içeren reçeteli ağrı kesiciler ve öksürük ilaçları
– Kan pıhtılarını yahut büyük irin ve mukus birikimini parçalamak için kullanılan ilaçlar
– Astım tedavisinde kullanılanlar üzere ölçülü doz inhaler aygıtları aracılığıyla bronkodilatörler
– Kimi durumlarda, bir kişinin plevra boşluğundan göğse sokulan bir tüp vasıtasıyla sıvının boşaltılması gerekebilir.

Okumaya devam et...
 
Üst