Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Alparslan Büyük Selçuklu Davet beyefendi kimdir, öldü mü? Erdinç Gülener diziden ayrılıyor mu?

Beykozlu

New member
TRT1 ekranlarında yayınlanan tarihi dizi Alparslan Büyük Selçuklu, dün akşam yeni kısmıyla izleyici karşısına çıktı.

Dizi, Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Alparslan’ın ömrünü ele alıyor. Oyuncu takımıyla dikkat çeken tarihi dizi, izleyicilerin dikkatini çekmeyi başardı.

Her kısmıyla izleyicileri televizyona kilitleyen Alparslan Büyük Selçuklu, dün akşam yeni kısmıyla heyecan yarattı. Akabinde yayınlanan fragmanla izleyicilerin başında soru işareti bıraktı.

Dizinin yeni kısım tanıtımında, Davet Beyefendi karakterinin sıhhat durumunun berbata gittiği sebebiyle, ölüp ölmeyeceği merak konusu oldu. İzleyiciler tarihte Davet Bey’in nasıl öldüğünü araştırmaya başladı.

Çağrı Beyefendi tarihte nasıl öldü?

Alparslan’ın babası olan Davet Beyefendi, 1060’ta hastalanarak Serahs (İpek Yolunda Nişabur ile Merv içindeki kıymetli bir vaha) ismi verilen yerde vefat etmiştir.


Çağrı Beyefendi, Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluş çabalarında sürekli birlikte hareket ettiği kardeşi Sultan Tuğrul’u çeşitli vesilelerle desteklemişti. Bu ortada Davet Beyefendi, ağır hasta bulunmasına karşın, saltanat argümanıyla isyan edip Sultan Tuğrul’u Hemedan’da kuşatan İbrâhim Yinal’a karşı derhal oğulları Alparslan, Kavurd ve Yâkūtî kumandasında kalabalık bir kuvvet göndermişti.

Çok geçmeden bu kuvvetler Rey yöresinde tutuştukları bir savaşta İbrâhim Yinal’ı bozguna uğrattılar; esir alınan İbrâhim Yinal ve yeğenleri muhasaradan kurtarılan Sultan Tuğrul’a teslim edildiler. Davet Beyefendi ise tıpkı yıl Serahs’ta vefat etti.

Erdinç Gülener diziden ayrılıyor mu?

Alparlsan Büyük Selçuklu dizisinde Davet Beyefendi karakterini canlandıran ünlü oyuncu Erdinç Gülener’den hususla ilgili bir açıklama gelmedi.


Erdinç Gülener kimdir?

Erdinç Gülener 26 Ocak 1971 tarihinde İzmit’te dünyaya geldi. Birinci orta ve lise eğitimini İzmit’te tamamladı. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Lisan ve Tarih Coğrafya Fakültesi Oyunculuk ana sanat kolunu kazanıp 1997 yılında bu okuldan mezun oldu.

Aynı yıl Devlet Tiyatrolarının açtığı imtihanı kazandı ve Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak nazaranve başladı. 8 yıl daha sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’na atandı.2014 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçı takımında nazaranvine devam etmektedir.

Gülener, Ankara Üniversitesi Lisan ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro kısmında oyunculuk eğitmenliği yapmıştır.
 
Üst