Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Altın, Fed prangasından kurtulmaya çalışıyor

ahmetbeyler

New member
Evrim KÜÇÜK

Milletlerarası piyasalarda ons altın bir daha Fed’in faiz artıracağı beklentisiyle sendeledi. ABD’de beklentilerin üzerinde gelen enfl asyon sayıları Fed’in daha agresif faiz artırımına gitmesi mümkünlüğünü artırarak ons altını baskılamaya devam ediyor. Birçok uzman ise Fed’in faiz artışlarının enfl asyonu dizginlemeye yetmeyeceği ve resesyon riskinin altını bir daha alım bölgesine sokacağını düşünüyor. Emtia stratejisti Mike McGlone, altının Fed’in prangasından kurtularak 2.000 bin dolara çıkmayı başarması halinde gerisine bile bakmadan yükselmeye devam edeceğini savunuyor. ABD’de enfl asyonun yüzde 8.3 çıkmasının akabinde altın 1.832 dolara kadar baskılandı. daha sonrasında ise değerli metal, yüksek enfl asyondan dayanak bularak 1.850-1.860 dolar düzeylerine geri geldi.

1.887 dolar/onsun aşılması kritik kıymette

Uzmanlara göre teknik açıdan değerlendirildiğinde, ons altında 200 günlük hareketli ortalamaya işaret eden 1.858 dolar düzeyi kritik. Bu düzeyin üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştiği takdirde üst istikametli hareket 1.887 dolar düzeyine kadar gelebilir. Buranın üzarinde ise 1.900 doların üzerine atak beklenebilir. Aşağıda 1.832 dolar düzeyi ise kritik ana dayanak pozisyonunda. Burası kırılırsa 1.800 dolara kadar satışların sürebileceği belirtiliyor.

Fakat bu düzeyin altın fiyatları için kuvvetli bir takviye oluşturacağını ve istikametini üst çevirmek için fırsat yakalayacağını savunan uzmanlar var. Bloomberg Intelligence’a nazaran, mayıs ayında hayal kırıklığı yaratan altın, rotayı 2.000 doların üzerine kırmanın eşiğinde olabilir. Bloomberg Intelligence kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone, yaptığı açıklamada, altının artık taban yapmaya yakın olduğunu ve ons başına 1.800 doların fiyatlar için taban oluşturduğunu söylemiş oldu.

McGlone, “Altının onsu 2.000 doların üzerine çıkarsa akabinde bakmadan yükselişe geçecek. Bu direnç düzeyi dayanağa dönüşecek ve fiyatlar ardına bakmadan yükselecek” değerlendirmesinde bulundu.

Borsalardaki düşüş altın için taban hazırlıyor

Stratejist bu beklentisine niye olarak borsaların makûs performansını gösterdi. ABD borsalarındaki zayıfl ancak niçiniyle Fed’in vites değiştireceğini düşünen analist, ABD’de fonlama faizinin yüzde 3.4 civarında tepe yaptıktan daha sonra yüzde yüzde 3’e düşmesini bekliyor. Pay senedi piyasalarındaki düşüşün, Fed’in sıkılaştırma atılımlarını yavaşlatıp, enfl asyonun yükselmesine müsaade verecek noktaya vardığını söyleyen McGlone, misal bir durumun 2015 ve 2018 senelerında altının yükselmesine yer hazırladığını hatırlatıyor.


Faiz artışına karşı hassas

Altın, siyasi ve ekonomik kriz vakit içinderında enfl asyona karşı bir muhafaza ve inançlı bir kıymet aracı olarak görülse de, sıfır getirili ons altını tutmanın maliyetini artıran kısa vadeli ABD faiz oranlarının yükselmesine karşı pek hassas. ötürüsıyla Fed’in son gerçekleştirdiği görüşmede 50 baz puanlık faiz artışı, birebir vakitte önümüzdeki toplantılarda da 50 baz puanlık artışın gündemde olduğunu söylemesi ons altın meblağları üzerinde baskı ögesi yaratarak geri çekilmesine niye oldu. ABD 10 yıllıkları yüzde 3 düzeyinin altına gerilese de dolar endeksindeki güçlü seyir ons altını baskılıyor. Savaş prim getirmeye devam ediyor. Bu ortada Fitch Solutions, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin altında prim getirmeye devam edeceğini ve 2022-23 devrinde ortalama fiyatın 1.900-1.800 aralığında kalmaya devam edeceğini kestirim ediyor.
 
Üst