Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

“Altın savunma için değil, atak için kullanılmalı”

ahmetbeyler

New member
Evrim KÜÇÜK

Ukrayna’da çatışmaların şiddetleneceği beklentileri ve ABD ile İngiltere’de enflasyonun kuvvetli biçimde yükselmesi milletlerarası piyasalarda spot altın meblağlarını yüksek tutuyor. Yatırımcı, enflasyondaki süratli artış niçiniyle inançlı liman olarak altını tercih etmeyi sürdürüyorlar. Bu hafta 1.981 dolar düzeyine kadar yükselen ons altın için analistler, fiyat 1.975 dolar düzeyinin üzerinde kaldıkça 2. 000 dolar/ons düzeyinin üzerinin hedefleneceğini belirtiyorlar. Yatırım uzmanı Fred Lane, şu an altının savunma aracı olmaktan çok yüksek getiri sağlaması beklenen akın maksatlı paylar üzere görülmesi gerektiğini söylüyor.

ABD’de enflasyonu son 40 yılın tepesine kadar çıktı. Bu açıklanan enflasyon verisiyle bir arada piyasalarda tedirginlik artarken Fed’in faiz konusundaki daha şahin bir tavır içerisinde olması beklentisi oluştu. Bu gelişmelerle bir arada pay senedi piyasası satış baskısı gözlemlenirken, altın tarafında güçlenme yaşandı. Ukrayna’da çatışmaların bir daha şiddetleneceği beklentisi de fiyatlara yansıyor.

Finans kuruluşları altında bu hafta meydana gelen yükselişleri daha büyük yükselişleri tetikleyeceği görüşünde.

1 yıl ortasında 2.500 dolar beklentisi

Lane Generational da altının inançlı bir liman olarak değerlendirilmesinin “önemli” olduğunu savunuyor. Yatırım şirketinin yönetici ortağı ve kurucusu Fred Lane, altının artık savunma emelli değil, teknoloji paylarına emsal biçimde döngüsel yani atak hedefli varlıklar içinde gördüklerini söylüyor. Lane altının bundan bir yıl daha sonra ons başına 2.500 dolara ulaşacağını iddia ediyor. Fizikî altın rezervlerinden 20 kat daha fazla kağıt altın olduğuna dikkat çeken Lane, “Bunlar opsiyonlar, vadeli süreç mukaveleleri. Yatırımcı çıkıp da ‘fiziksel altın istiyorum, altının teslim edilmesini istiyorum’ demesi durumunda, inanılmaz bir karmaşa yaşanırdı” diyor.


1.975 dolar/ons düzeyinin üzeri uzmanlara göre alım bölgesi

Uzmanlara nazaran altının 1.975-1.980 doları muhafazası, daha sonraki atılımları için kıymetli. Zira bu düzeylerin üstündeki fiyatlamalarda direnç düzeyleri olarak sırasıyla 2.015 ve 2.049 dolar izlenecek. Aşağı hareketlerde ise 1.952 dolar kıymetli bir takviye olarak görülüyor.

*ANZ Bank’taki ekonomistler, altının enflasyona karşı güzel bir korunma aracı olmaya devam ettiğini düşünüyor. Bankaya göre fiyatların 1.920-50 dolar bandından çıkması ve 1.960 doların üzerinde kırılma yapması yükseliş sinyali olarak görülmeli. Banka, artan jeopolitik tansiyon ve stagflasyon riskinin yatırımcıları fonları altın üzere inançlı limanları teşvik etmesi niçiniyle yakında 2.000 doların görülebileceğini söylüyor. *Credit Suisse ekonomistlerinin raporuna bakılırsa, sarı metal üst istikametli eğilim gösteriyor. İsviçre merkezli banka, “1.877 doların üstündeki altın, daha geniş yatay aralıkta ani bir üst taraflı eğilimi koruyabilir” diyor. Banka altında beklenti aralığının genişlemesi için fiyatların 2.070-2.075 dolara gelmesi gerektiğini vurguluyor. Bu gerçekleşirse direnç olarak 2.280/2.300 dolar bölgesinden bahsedilebileceğini belirtiyor. 1.877 doların altına gerileyen bir fiyatın ise 1.826 dolara varan satışlar doğuracağı uyarısı yapıyor

Goldman da rekor gayesini koruyor

ABD’li yatırım kuruluşu Goldman Sachs, altın fiyatlarının bu yıl ortasında 2.500 doları aşmasını bekliyor. Goldman Sachs ekonomistleri, altın için varsayım ettikleri rekor düzeylere gerçek artışın öne sürülen nedeni olarak Rusya-Ukrayna savaşı ve dünya ekonomisindeki yavaşlamanın yanı sıra Rusya’ya uygulanan yaptırımların akabinde hammadde ve eserlerdeki fiyat artışını gösteriyor. Goldman Sachs’a şu anda altın için eksiksiz bir fırtına oluşmuş durumda ve bu kıssanın üç ayağı var. Birincisi, Avrupa üzere yerlerde enflasyon ve sakinlik kaygısıyla altın için kuvvetli yatırımcı talebiniz var. İkincisi, merkez bankası alımı. Çin ve Türkiye üzere yerlerde dolarsızlaştırma niçiniyle rezervini çeşitlenen merkez bankaları var. Üçüncüsü ise altın EFT’lerine girişlerin giderek artıyor olması.
 
Üst