Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Altında Fed baskısı devam ediyor

ahmetbeyler

New member
Global piyasalarda jeopolitik riskler ve merkez bankalarının para siyasetlerinde beklenenden daha şahin adımlar atacağına ait tasalarla baskı sürüyor.

Emtia meblağlarında artan jeopolitik risklere rağmen dolar endeksindeki güçlenmenin sürmesi ile satış baskısının sürdüğü gözlenirken, geçen hafta yüzde 2,1 kıymet kaybeden altının ons fiyatı, yeni haftaya da düşüşle başladı ve 1.915 dolar düzeyine geriledi.

Geçen hafta, ABD başta olmak üzere dünya genelinde açıklanan şirket bilançolarının olumlu bir tablo çizmesine rağmen, Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında tansiyonun artarak devam etmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen şahin açıklamalar risk iştahının azalmasına niye oldu.

St. Louis Fed Lideri James Bullard, 75 baz puanlık faiz artışının daha evvel yapıldığını ve bunun dünyanın sonu olmadığını belirtti. Fed Lideri Jerome Powell ve öbür banka yetkilileri ise Bullard’ın “75 baz puanlık artırım” tabirini net bir biçimde teyit etmese de yaptıkları açıklamalarla şahin tarafta yer aldı.

Açıklamalar daha sonrası tahvil piyasalarında bankanın mayıs, temmuz ve eylül toplantılarında 50’şer, haziranda ise 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği fiyatlanmaya başladı.

Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi cuma günü yüzde 3’ü aşarak 3 yılın tepesini test etmesinin akabinde yeni haftanın başlangıcında yüzde 2,88 düzeyinde dengelendi. Dolar endeksi ise 101 düzeyini aştı.

Emtia fiyatlarında artan jeopolitik risklere rağmen dolar endeksindeki güçlenmenin sürmesi ile satış baskısının sürdüğü gözlenirken, Brent petrolün varil fiyatı geçen hafta yüzde 4,7 azalışla 105,6 dolardan kapanmasının akabinde bugün de 103 doların altına indi.
 
Üst