Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ankara Üniversitesi’nden göğüs kanserine karşı yeni ilaç

Leila

Global Mod
Global Mod
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyofarmasötik Üretim Araştırma ve Geliştirme (RÜAG) Merkezi’nce göğüs kanserinin erken teşhis ve teşhisi ile uygulanan tedavinin aktifliğini görmede kullanılacak ilaç geliştirildi. Prof. Dr. Nuriye Hasret Küçük, ‘Floroestradiol F-18’ isimli ilacı yakın vakitte Sıhhat Bakanlığı’nın onayına sunacaklarını söylemiş oldu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde, 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı projesiyle RÜAG merkezi kuruldu. Türkiye’de birinci ve tek olan radyoaktif ilaç üretim, araştırma ve geliştirme merkezinde, yeni kuşak kanser ilaçları üzerinde çalışmalar yapılıyor.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Kolu Lideri ve RÜAG tesisi koordinatörü Prof. Dr. Nuriye Hasret Küçük liderliğindeki takım, birinci vakit içinderda olağan görüntüleme aygıtlarıyla tespit edilemeyen ‘paratiroid adenom’ hastalığına teşhis konulmasını sağlayan ilaç geliştirdi. Sıhhat Bakanlığı’nca ‘Ankükolin’ ismiyle ruhsatlandırılan ilaç 20 Ocak’ta tanıtılırken, Ankara Üniversitesi birinci ilaç ruhsatını bu ilaçla almış oldu.


Prof. Dr. Nuriye Hasret Küçük


GÖRÜNTÜLEME YAPMAYI SAĞLIYOR

Prof. Dr. Nuriye Hasret Küçük liderliğinde çalışmalarını sürdüren takım, bu kere göğüs kanserinin erken teşhisinde kullanılacak yeni bir ilaç geliştirdi. ‘Floroestradiol F-18’ isimli ilaç, göğüs kanserinin erken teşhis ve teşhisinin yanında uygulanan tedavinin aktifliğini görmek hedefiyle da kullanılacak. Meme kanserinde kullanılan hormon tedavisinin aktifliğinin ya da tümörün yapısının ne kadar değişik yahut karışık olduğuna dair görüntüleme yapmayı sağlayan ilaç yerli ve ulusal imkanlarla geliştirildi. Kısa ismi ‘FES’ olan ilaç yakın vakitte Sıhhat Bakanlığı’nın onayına sunulacak.

BU İKİNCİ İLACIMIZ OLACAK

Prof. Dr. Nuriye Hasret Küçük, merkezde kansere karşı yeni görüntüleme casusları (ilaç) bulduklarını belirterek, “Bu ilaç Ankükolin’den daha sonra yerli ve ulusal imkanlarla üretilen ikinci ilacımız olacak. Bu ilacın hedefi şu; her tümör heterojendir. Yani hepsi tıpkı model hücreden oluşmaz ve her hastaya verdiğiniz ilaç tıpkı etkiyi göstermez. Bu ilaç, göğüs kanserinde kullanılan hormon tedavisinin aktifliğinin ya da tümörün yapısının ne kadar değişik yahut karışık olduğuna dair görüntüleme yapmak ve tedaviyi anlamak açısından çok faydalı” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst