Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Antibiyotik direncine bağlı ölümlerde beş yılda telaş veren artış

Leila

Global Mod
Global Mod
ABD’de yapılan yeni bir araştırma, antibiyotiğe dirençli bakterilerin niye olduğu enfeksiyonların son beş yılda 600 kat arttığını ortaya koydu.

ABD’de yer alan Washington Üniversitesi tarafınca yürütülen ve 204 ülke tahliline dayanan araştırma, Lancet mecmuasında yayımlandı.

Washington Üniversitesi’nde uzman Dr Christopher Murrat, antibiyotiğe dirençli bakterilerden kaynaklanan global ölümlerin yalnızca beş yılda yüzde 600 arttığını deklare etti.

Bilim insanları, yıllardır mevcut tedavilere dirençli bakteriyel enfeksiyonlar konusunda ikazlarda bulunurken, insanları daha az antibiyotik kullanmasına çağırıyor.

DÜNYA ÇAPINDA 5 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Murray, bu yılın başlarında, dünya çapında 5 milyona kadar insanın ilaçlara dirençli enfeksiyonlardan dolayı ömrünü kaybettiğini kestirim ettiklerini deklare etti. Beş yıl evvel yapılan araştırmalarda vefat sayısı 700 bin olarak açıklanırken, bu oranın beş yılda 600 kat arttığına dikkat çekildi.

Chicago Üniversitesi’nin ‘Big Brains’ podcast’inde konuşan Murray, bilim insanları için bile bu durumun ‘son derece şaşırtıcı’ olduğunu söylemiş oldu.

‘KÜRESEL OLARAK ÖNEMLİ BİR SORUN’

Hastalar ne kadar fazlaca antibiyotik kullanırsa, o kadar hayli bakteri onlara direnebilir. Buna antibiyotik (veya antimikrobiyal) direnç deniyor.

AB Sıhhat ve Besin Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides, “Antimikrobiyal direnç global olarak önemli bir sorun olmaya devam ediyor” dedi.

Antibiyotiklerin epeyce ve bilinçsiz tüketimi niçiniyle bakterilerin bu ilaçlara karşı daha dirençli hale geldiğini belirten uzmanlar, ilaçların yanlışsız kullanılması ve yeni ilaçlara yatırım yapılması tavsiyesinde bulundu.

İngiltere’de sıhhat yetkilileri, ilaçların şuurlu tüketilmemesinin bir kararı olarak, antimikrobiyal direncin Covid-19 salgını daha sonrası “gizli bir salgın” olarak ortaya çıkabileceği uyarısı yapmıştı.

Okumaya devam et...
 
Üst