Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Apple, gözünü Çin’deki vetoya dikmiş acı tatlı bir an yaşıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Apple bu eylül ayında hem acı hem tatlı bir ay yaşıyor. Bu, geleneksel olarak Tim Cook’un yeni ürünlerini Cupertino, California’daki genel merkezinden piyasaya sürdüğü andır. Ayrıca teşvik ettikleri teknolojik devrimi yeni ürünlerinde sunmaları nedeniyle yatırımcıların en çok beklenti oluşturduğu etkinliklerden biri. Her ne kadar iPhone 15’in Eylül ayının, tarihteki ilk iPhone’un 2007’de piyasaya sürülmesinden bu yana ritüel olarak bilinen şeyle hiçbir ilgisi olmasa da, şirket o zamandan bu yana yıldız ürünlerinde katlanarak büyüme kaydetmeyi bırakmadı.


Ancak bu yıl dünyanın en güçlü şirketi, amiral gemisi etkinliğini mobil cihaz satışlarındaki düşüşün yanı sıra Fransa’nın yüksek radyasyon nedeniyle iPhone 12’yi piyasadan çekme talebinin gölgelediği bir ortamda gerçekleştirdi. XTB analistinin görüşüne göre, buna ek olarak, hiç de küçümsenecek bir mesele değil, Çin tarafından uygulanan kısıtlamalar da, Apple’ın artık dahil olduğu Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının fitilini bir kez daha ateşledi. , Darío García, “kasırganın merkezinde.”

Asya ülkesi, iPhone’ların devlet çalışanları tarafından kullanılmasını yasakladı; bu önlem, teknolojinin diğer tüketicilere de yayılması durumunda “potansiyel kayıp” yaratacak. Ayrıca Pekin Hükümeti’nin kararı, Amerikan şirketinin yeni terminal satışı nedeniyle gelirinin zirve yaptığı yılın son çeyreğinde alındı. Dolayısıyla Morgan Stanley’e göre yasak, bu yıl yaklaşık %4 daha az gelir anlamına gelecek.

Çin, Apple’ın toplam gelirinin yaklaşık %20’sini temsil ediyor ve ürünlerinin çoğu Asya ülkesinde üretiliyor. Çin’e olan bu önemli bağımlılık, Çinli yetkililerin açıklamasının ardından elma firmasının sadece iki gün içinde piyasa değerinin neredeyse 200.000 milyon dolarını (186.000 milyon euro) kaybetmesini açıklıyor. García şöyle devam ediyor: “Son çeyrekteki büyüme oranı, küresel olarak karşılaşabileceğimiz potansiyel durgunluktan görebildiğimiz ve bu fiyatlarla bu terminallerin satın alma kapasitesini azaltabilecek eğilimin ötesinde kötüleşebilir.”

Bu analist, ticaret savaşının ABD’nin korumacı bir politika izleyerek Google’ın Huawei’nin Çin terminallerine hizmet veya kapsama sağlamasını engelleyerek başlattığını hatırlıyor. “Çin’in yaptığı, aynı para birimiyle, ancak Apple’ın üretiminin Asya ülkesinin tedarik zincirine bağlı olması sorunuyla karşı saldırı yapmaktı.”


“Agresif” strateji



Haber sunumundan sonra Apple hisselerinin düşmesi olağan bir durum olsa da bu sefer havai fişek gösterisi de yapılmadı. Apple’ın ana ürününde yapılan ana değişiklikler arasında USB-C bağlantısı (diğer hususların yanı sıra Avrupa düzenlemelerine uyum zorunluluğu nedeniyle), kameranın kalitesi, A17 işlemci ve Pro daha güçlü versiyonların yetenekleri yer alıyor. Apple’ın Nasdaq Borsası’ndaki hisselerinin neredeyse %1,5 düşmesine neden olan “gerçekten işlevsel olmaktan çok estetik” olan bir dizi küçük yenilik.

“Apple’ın karşı karşıya olduğu artan uluslararası riskler göz önüne alındığında, yatırımcıların Apple hisselerini satın almaktan geçici olarak kaçınmaları akıllıca olabilir; bunun nedeni yalnızca önceki olayların yakın vadede hisse fiyatlarındaki artışları desteklememesi değil, aynı zamanda makroekonomik durum ve artan risklerin bağlamı da bu durumu etkileyebilir.” analistler, bunun hisse senedi fiyatlarını daha da geriye iteceğini söylüyor.

Ancak “belirsiz” bir durumla karşı karşıya kalınması nedeniyle şirketin gelirini artırmak amacıyla yeni ürünlerin fiyatlarının artacağı tahmin ediliyordu. Ancak beklenenin aksine, “gerçek anlamda en pahalı terminal, enflasyona göre ayarlandığında, geçen yılın en pahalı iPhone 14’ünden daha ucuz” diyor García, bunu Apple’ın “agresif” bir stratejisi olarak yorumluyor. Küresel ekonomik belirsizlik ortamında ve sunum etkinliğinden önce bile bu ürünlere yönelik rezervasyon potansiyelinin önceki yıla göre daha düşük olduğu bir ortamda kullanıcı sayısı seviyesini korumak. Ancak şu uyarıda bulunuyor: “Geçen yılın ekonomik durumunun bugünle hiçbir ilgisi yok.” Ve Szmyd şunu ekliyor: “Eğer iPhone satış dinamikleri endişe verici derecede düşerse, mevcut makroekonomik ortam bunun için en iyi fırsat gibi görünüyor.”


Çeşitlendirme



Her şeye rağmen, hatta Apple’ın gelirlerinin 2023 başında %3 düştüğünü de hesaba katarsak, iPad ve Macbook satışlarındaki düşüşü bir nebze olsun telafi edebilen bir şirketin, bulut ürünleri satışlarındaki artış nedeniyle tehlikede olmadığı görülüyor. ve ayrıca ana ürünü iPhone’un gelirin %50’sini temsil ettiği hizmetler. Analist Eryk Szmyd, “iPhone talebi daha fazla büyüme için bir tür temel gibi görünüyor” diyor.

Ancak uzmanlara göre şirket, işini “çeşitlendiriyor”. Üstelik iPhone 12’nin yayabileceği olası radyasyona ilişkin son haberlerin ve Fransa gibi bazı eyaletlerin çekilmek istediği yönündeki haberlerin, müşteriyi terk etme oranının son derece düşük olduğu bir şirketin yönetim kurulunu sarsacağını da görmüyorlar. .
 
Üst