Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Aras Sönmez’in 3. Yaş Gününde ömrünü Kaybetmesine Yol Açan Strep A Bakterisini Ciddiye Almamız Gerek!

Leila

Global Mod
Global Mod
Aras Sönmez 3. yaş gününü kutlayacağı gün, ani bir biçimde ömrünü kaybetti. Ailesinin söylemiş oldukleri çocuk sahibi her aile için şok tesiri yarattı. Soğuk algınlığı üzere görünen bir hastalık, her şey olağan görünürken bir bebeğin ömrüne mal oldu. Pekala Türkiye’de birinci çocuk vefatının gerçekleştiği Strep A bakterisinin gereğince bilgili miyiz?


bir müddetdir İngiltere’den gelen haberlerle dehşet salan Strep A bakterisi, Aralık ayı prestijiyle Türkiye’de de görülmeye başlanmıştı.


Aralık ayı sonunda en az 30 çocuğun İngiltere’de bu sebeple hayatını kaybettiğini duyduğumuzda tüylerimiz ürpermişti.


Ancak ülkeye giriş yapan bu bakteri yıllardır var olsa da, hakkında pek bir şey bilmiyorduk açıkçası.


Ne yazık ki 11 Ocak’ta Aras Sönmez’i bu sebeple kaybettik.


Ailesi hastalığın fazlaca sinsi ilerlediğini, soğuk algınlığı denilip ilaç verilerek konuta döndükleri çocuklarının birkaç saat ortasında kötüleştiğini söylemiş oldu.


Annesinin dediğine bakılırsa, bir gün evvel doktora gittiklerinde cildinde yavaşça kızarıklık, yavaşça soğuk algınlığı ve yavaşça halsizlik, kaşınma varmış.



Boğazında yavaşça kızarıklık olduğu için yavaşça ateş yapabilir denmiş ve soğuk algınlığı ilaçları ile meskene gönderilmişler.


Ancak ne yazık ki sabaha karşı birkaç saat ortasında burun kenarlarından morarmaya başlamış ve kurtulamamış.


Doktorların birinci etapta ne olduğunu anlamadıkları bu hastalık kararı organları süratle iflas etmiş, kalbini etkilemiş, süratle her yerini sarmış ve kurtarılamamış Aras.


Aras’ın hastalığının ne olduğu bir süre anlaşılamasa da, vefatının akabinde 9 aylık kardeşine de bulaşmış olabileceği üzerinde durulmuş ve damardan ilaç verilerek 1 saat hastanede gözlemlenmiş.


Bu, açıklanan ve ailesinin gündeme getirdiği birinci vefat olsa da, diğer ölümlerin olduğu da halk içindeki söylentiler içinde.


Uzmanlara nazaran, Covid-19 pandemi tedbirlerinin son bulmasıyla bakteri kendine bir alan buldu ve bu da yayılmasına yol açıyor.



Bu bir bakteri olduğu için antibiyotik ile tedavisi de mümkün.


Boğaz ağrısı, ateş, ciltte kızıl gibisi döküntüler, damakta kırmızı noktalar, lenflerde büyüme, halsizlik, baş ve kas ağrısı hastalığın bilinen belirtilerinden.


Hastalık bulaşıcı olduğu için sarılmak, tokalaşmak, ortak havlu kullanmak, ortak kaşık kullanmaktan kaçınılmalı ve şahsi hijyene dikkat edilmeli.



Antibiyotik tedavisine başlandıktan 24-48 saat daha sonra bulaştırıcılık sonlanıyor. Lakin tedavi almayan bireyler 2-3 haftaya kadar enfeksiyonu bulaştırabiliyor.


Küçük Aras’ın ailesine ve uzmanlara kulak vermekte yarar var. Şuurlu ve farkında olalım.


Aras’ın ailesine sabırlar diliyoruz. Bu durum keşke hiç yaşanmasaydı.

Okumaya devam et...
 
Üst