Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Araştırma: Sağlıklı ömür üslubu hafıza kaybını yavaşlatıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
CGTN’de yer alan habere göre, Çin Ulusal Ruh ve Hudut Hastalıkları Merkezi ve öteki sıhhat bilimleri enstitülerinden araştırmacılar, olağan bilişsel yeteneklere sahip en az 60 yaşındaki ve yüzde 49’u bayan olan 29 bin kişiyi 10 yıl boyunca izledi.

Katılımcılar, Çin’in coğrafik özelliklerini, kentleşme derecesini, ekonomik durumunu, beslenme tertiplerini, kültürel ve toplumsal farklılıklarını temsil eden 12 vilayetten seçildi.

2009’da araştırmanın başlangıcında iştirakçiler çeşitli hafıza işlevleri ve Alzheimer testlerine tabi tutuldu. Testlerde iştirakçilerin yaklaşık yüzde 20’sinin Alzheimer risk genini taşıdığı görüldü.

2012, 2014, 2016 ve 2019 senelerında değerlendirmeye tabi tutulan iştirakçiler, sağlıklı beslenme, nizamlı fizikî antrenman, etkin toplumsal bağlar, etkin bilişsel aktivite, sigara içmeme ve asla alkol kullanmamanın ortasında olduğu 6 sağlıklı hayat üslubu faktörü çerçevesinde tahlil edildi.

10 yıllık takip içerisinde 7 bin 164 iştirakçi öldü ve 3 bin 567 kişi ise çeşitli niçinlerle araştırmadan ayrıldı.

Araştırmada, uygun ve ortalama hayat üsluplarına sahip iştirakçilerin, Alzheimer risk geni taşıyıcıları olsalar bile, olumsuz ömür usullerine sahip iştirakçilere kıyasla daha yavaş hafıza kaybı yaşadığı görüldü.

SAĞLIKLI BESLENME HAFIZA KAYBINI AZALTIYOR

Hafıza üzerinde en olumlu tesiri olan faktörün sağlıklı beslenme olduğu açıklandı.

Ayrıca, etkin bilişsel aktivite, nizamlı fizikî antrenman, faal toplumsal alaka, sigara içmeme ve hiç alkol almamanın sırayla hafıza üzerinde olumlu tesirde bulunduğu ortaya çıktı.

Araştırma “British Medical Journal” isimli mecmuada yayınlandı.

Okumaya devam et...
 
Üst