Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Araştırmacılar deklare etti… Covid-19 diyabet riskini artırıyor mu?

Leila

Global Mod
Global Mod
Almanya ve ABD’de yapılan yeni araştırmalar, Covid-19 hastalığını artan diyabet teşhisleriyle ilişkilendiriyor.

Pandemiden iki yıl daha sonra, bilim insanları ve tabipler dikkatlerini, Covid-19 hastalığının “Uzun Covid” olarak isimlendirilen uzun vadeli neticelerina kaydırıyorlar. Son araştırmalar ise, mümkün “Uzun Covid” sonuçları listesine diyabeti de ekliyor.

Uzmanlar, diyabetli şahısların Covid-19 hastalığında riskli kümede olduklarını kabul etmişlerdi, fakat artık kalıcı hastalıklarla corona virüsü içinde yeni bir bağ daha kuruluyor. Buna nazaran Covid-19 hastalığı, diyabet için daha yüksek bir riske yol açabilir.

Bu ay yayınlanan bir çalışmada, Almanya’da Covid-19’u yavaşça geçiren 35.865 kişi incelendi ve bu şahısların hastalığı hiç geçirmemiş bireylere kıyasla, tip 2 diyabet teşhisi konma olasılıklarının %28 daha fazla olduğu bulundu.


HASTALIK ŞİDDETLİYSE DİYABET RİSKİ DE ARTIYOR

Amerika Birleşik Devletleri’nde emsal biçimde yapılan bir araştırma da, Covid-19’dan güzelleşen bireylerde diyabet insidansının arttığını buldu. The Lancet mecmuasında yayımlanan ve 180 binden çok kişi üzerinde yapılan araştırmaya bakılırsa, hastalıktan bir yıl daha sonra diyabet riskinde %40’lık bir artış vardı. Araştırmacılar, Covid-19 ile enfekte olan her 100 bireyden yaklaşık 2’sinin yeni bir diyabet tanısı alacağını iddia ediyor.

Üstelik araştırmacılar corona virüsü enfeksiyonu ne kadar şiddetliyse, diyabet riskinin o kadar yüksek olacağını söylüyorlar. Ağır bakımda tedavi nazarann bireylerde diyabet riski %276 artarken bu artışın niçininin birtakım hastaların hastane ortamında aldıkları ve kan şekeri seviyelerini de artırabilen steroidlerle ilgili olabileceği belirtiliyor.

Okumaya devam et...
 
Üst