Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Aygıta bağlı binlerce hastanın elektrik faturaları üçe katlandı

Leila

Global Mod
Global Mod
Elektrik faturalarına gelen yüksek artış niçiniyle faturasını ödeyemeyen yüzbinlerce hanenin elektriği kesilirken, kronik rahatsızlıkları niçiniyle aygıta bağlı yaşamak zorunda kalan hastaların da faturalar niçiniyle büyük zorluklar yaşadığı ortaya çıktı.

Yeni yıl ile birlikte elektriğe yapılan artırımlar meskende teneffüs aygıtına bağlı yaşayan hastalar ve ailelerini de güç durumda bıraktı. Konutta ağır elektrik kullanmasına niye olan bu aygıtlar niçiniyle elektrik faturalarını ödemekte kuvvetlik çeken hastalar elektrik tüketim bedellerinin devlet tarafınca karşılanması davetleri yapıyor.

“ÖDEMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUZ”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde teneffüs aygıtına bağlı olarak yaşayan Feride Kuşlar ve ailesini ziyaret etti. 7 yıldır aralıklarla teneffüs aygıtına bağlı yaşayan ve zatürre teşhisi konulan 85 yaşındaki Feride Kuşlar’ın ailesi artırımlar niçiniyle artan elektrik faturalarından keder yandı.

Kızı Semra Kuşlar, “Daha evvel 105 lira 110 lira gelen elektrik faturaları yüzde 200 zamlandı. Üç katına çıktı. Şubat ayında 336 lira, en son Mart’ta da 286 lira geldi. Devlet yaptığı açıklamalarda bir kısmı karşılanacak demişti. Ancak şu anda bir şey yapılmıyor. Ödemekte zorluk çekiyoruz” dedi.

“ZOR TERCİH: SIHHAT MI, FATURA MI?”

Kuşlar ailesinin düşüncelerini dinleyen Çakırözer, Türkiye’de misal durumda olan binlerce ailenin düşünce yaşamakta olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Feride Annemiz tedavisi gereği konutta günde birkaç defa ve her seferinde bir-iki saat mühletle teneffüs aygıtı kullanmak zorunda. Günde 10-12 saat kullanması var. Gelen elektrik artırımları daha sonrasında ailenin elektrik faturası bütçesi epeyce artmış. İşte 110 liralık fatura üç katına çıkmış 300-400 liraları bulmuş.

Feride annemiz üzere Türkiye’de aygıt kullanmak zorunda kalan binlerce ailemiz var. Bunların her birinin faturaları iki-üç kat artmış, bütçelerine ek yük binmiş durumda. bu türlü binlerce ailemizin bir yanda sıhhat meseleleri, bir yanda katlanan elektrik faturaları içinde tercih yapmak zorunda bırakılmaları kabul edilemez.”

“DEVLET ŞARTSIZ KARŞILAMALI”

Solunum aygıtı ya da gibisi aygıtlara bağlı yaşamak zorunda kalan hastaların elektrik faturalarının devlet tarafınca karşılanması daveti da yapan Çakırözer, “Bu aileler için yapılması gereken muhakkak. bu türlü raporu olan, tedavi gördüğü devletçe bilinen ailelerinin faturaları şartsız olarak devlet tarafınca karşılanmalı. Aileler devlet takviyesi olmamasından ya da epey kısıtlı olmasından şikayetçi. Kronik rahatsızlıkları niçiniyle aygıta bağlı yaşamak zorunda kalan hastaların tamamının faturaları devlet tarafınca karşılanmalı” dedi.

BAKAN YANIK’A ‘KAPSAM GENİŞLETİLSİN’ ÇAĞRISI

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı 2021 faaliyet raporuna nazaran aygıta bağımlı olan hastaların barındığı hanelerden yalnızca 144’üne elektrik tüketim takviyesi sağlandı. Bir yılda yalnızca 144 haneye fatura dayanağı verilmesine reaksiyon gösteren Çakırözer, Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanı Derya Yanık’a “Bu sayı devede kulak bile değil. Takviyenin kapsamı her muhtaçlık sahibi aileyi karşılayacak halde kesinlikle genişletilmeli” davetinde bulundu.

“ELEKTRİK DAYANAĞINDAN KAÇ VATANDAŞ YARARLANMAKTA”

Çakırözer TBMM’de verdiği soru önergesinde de şu sorulara karşılık istedi:

* Türkiye’de kronik ve genetik rahatsızlıkları niçiniyle aygıta bağlı olarak yaşamak zorunda olan hasta sayısı kaçtır?

* Bakanlığınızın Kronik Hastalara Elektrik Dayanağından kaç yurttaş yararlanmakta, faturalarının kaçta kaçı ödenmektedir?

* Bakanlığın verdiği dayanağın tüm aygıt kullanan hastaları kapsamıyor olmasının öne sürülen nedeni nedir?

* Bu takviyeden faydalanabilme koşullarının bir daha düzenlenmesi düşünülmekte midir?

* Bu takviyeden yararlanamayan fakat kullandıkları sıhhat aygıtı niçiniyle yüksek elektrik faturalarından mağduriyet yaşayan ailelere yönelik bir çalışma başlatacak mısınız?

Okumaya devam et...
 
Üst