Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

BA.2 nedir, belirtileri neler? BA.2 varyantı Omicron’dan daha tehlikeli…

Leila

Global Mod
Global Mod
‘Gizli Omicron’ olarak isimlendirilen BA.2 varyantı nereden ortaya çıktı belirli değil, lakin birinci hadiseler Filipinler’de kaydedildi. Omicron varyantının mutasyona uğramış hali olan BA.2’nin 40 ülkede tespit edildi. BA.2 belirtileri içinde şu ana kadar yeni bir semptom tanımlanmadı. Yeni varyant, Omicron’un bir alt-soyu olduğundan, emsal Omicron semptomlarının ortaya çıktığı gözlemleniyor. Omicrona kıyasala daha tehlikeli hale gelmesinin en önemli özelliği ise mevcut testlerde ortaya çıkmaması oldu.

Corona virüs salgını varyantlarla daha tehlikeli hale gelmeyi sürdürüyor. Delta virüsten daha sonra baskın hale gelen omicronun alt kolu olan BA.2 varyantı birfazlaca ülkeyi tesiri altına almaya başladı. Danimarka’da yapılan yeni araştırmalar, BA.2’nin Omicron’a oranla 1,5 kat daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu.

BA2 VARYANTI NEDİR?

BA.2, özgün Omicron – BA.1’in bir alt kuşağıdır, lakin hem yayılmasını daha süratli tıpkı vakitte tespit edilmesini zorlaştırabilecek kimi farklılıklara sahip olduğu tespit edildi.

BA.2, S-geni (koronavirüslerde bulunan dört ana yapısal proteinin en büyüğü, kimi vakit spike geni olarak adlandırılır) için olumlu gösterirken BA.1 göstermez. BA.1’in S-geninden mahrum olması, Omicron’u Delta’dan ayırdığı için erken periyotta yayılmasını tespit etmek ve izlemek için anahtardı.

Imperial College of London’dan bir virolog olan Tom Peacock, daha süratli yayıldığına dair kimi ispatlar olabileceğini lakin daha fazla araştırmaya gereksinim olduğunu söyleyerek şu açıklamada bulundu;

‘BA.2, Hindistan ve Filipinler’deki (kısmen) ana Omicron soyu üzere görünüyor ve Danimarka, Birleşik Krallık ve Almanya’daki BA.1’e kıyasla büyüdüğüne dair ispatlar var.

‘Birden çok ülkede dengeli büyüme, BA.2’nin BA.1’den bir dereceye kadar daha bulaşıcı olabileceğinin ispatıdır. BA.2’nin şu anda haberlerde yer almasının ana sebebi bu.’

BA2 BELİRİTLERİ NELER?

Şu anda, yeni bir semptom tanımlanmadı.

BA.2 belirtileri içinde şu ana kadar yeni bir semptom tanımlanmadı. Yeni varyant, Omicron’un bir alt-soyu olduğundan, emsal Omicron semptomlarının ortaya çıktığı gözlemleniyor.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sıhhati Fakültesi’nde bakılırsavli Dr. Andy Pekosz ise, “Omicron varyantıyla ilgili bildiğimiz bir öbür şey de semptomların öteki varyantlara göre farklı olması. Covid-19’da en epey karşılaşılan koku kaybı Omicron’da yok. Daha epeyce öksürük ve boğaz ağrısı Omicron’un belirtileri içinde” demişti.

BA.2 beliritleri içinde da öksürük, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı ve halsizlik görüldüğü söylenebilir.


BA2 niye BİLİNMEYEN OMİCRON OLARAK İSİMLENDİRİLİYOR?

BA.2, yepyeni Omicron – BA.1’in biroldukca ortak özelliğine sahip fakat onu omicronda ayıran en temel özelliği tespit edilmesinin sıkıntı olması oluyor.

BA.2, S-geni (koronavirüslerde bulunan dört ana yapısal proteinin en büyüğü, kimi vakit spike geni olarak adlandırılır) için müspet gösterirken BA.1 göstermez. BA.1’in S-geninden mahrum olması tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Bu da bir kişinin BA.2’ye sahip olup olmadığını belirlemek için numunelerin daha fazla laboratuvar tahlili için gönderilmesi gerekeceği manasına gelir.

OMİCRONDAN 1.5 KAT DAHA BULAŞICI

Varyantın en ağır görüldüğü ülke olan Danimarka’dan ise korkutan bir açıklama geldi.

Danimarka’daki Statens Serum Enstitüsü’nde yapılan yeni bir araştırma, BA.2 varyantının Omicron’a oranla 1,5 kat daha bulaşıcı olduğunu belirledi.

AŞI YAPTIRINLAR İÇİN DE DURUM BİREBİR

birebir vakitte, enstitü tarafınca yapılan bir birinci tahlil, BA.1 ile karşılaştırıldığında BA.2 için hastaneye yatış riskinde hiç bir fark olmadığını belirledi.

SSI’nin yöneticisi Tyra Grove Krause yaptığı açıklamada, “Özellikle aşısızlar için daha bulaşıcı olduğuna dair birtakım belirtiler olduğu üzere bu oranı aşılanmış şahıslar için de söylemek mümkün” dedi.

Hastalık Denetim ve Müdafaa Merkezleri (CDC), yaptığı açıklamada yeni varyantın şu ana kadar ABD eyaletlerinin yarısından fazlasında görüldüğünü ve ülke çapında en az 127 olay bildirildiğini deklare etti.

BASKIN VARYANT OLABİLİR UYARISI

Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA) tarafınca hazırlanan bir rapor, yeni varyantın 16 Ocak’a kadar İngiltere’deki yeni enfeksiyonların yüzde 3.4’ünü oluşturduğunu ve her hafta ikiye katlandığını ortaya çıkardı. Sıhhat ajansı, yeni varyantın büyüme oranının ‘kaygı verici biçimde hızlı’ olduğunu aktardı.

Bilim insanları, BA.2 varyantının Omicron’a nazaran daha bulaşıcı olacak biçimde evrimleşmiş olabileceğine ve yavaş yavaş İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da baskın corona virüsü olabileceğine inanıyor

East Anglia Üniversitesi’nde epidemiyolog olan Profesör Paul Hunter, İngiliz Daily Mail gazetesine BA.2 hakkında “panik yapmak için hiç bir niye olmadığını” söylemiş oldu. Hunter, bunun ‘mevcut tehdit varsayımlarımızda kıymetli bir farka’ niye olmadığını söylemiş oldu.

Türkiye’de ise Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, BA.2 varyantı ile ilgili olarak “Türkiye’de ‘Omicron’ pikinden daha sonra ikinci ‘BA.2′ piki bakılırsabiliriz. ‘BA.2′ varyantının gündeme gelmesi, sineması başa saracak. Bu durum, kimi hesapları bir daha yapmamız gerektiğini düşündürüyor” tabirlerinde bulunmuştu.


OMICRON VARYANTINDAN DAHA MI TEHLİKELİ?

Dünya Sıhhat Örgütü, Omicron varyantı ile ilgili ihtarda bulunsa da özgün Omicron varyantı ile BA.2 varyantı içinde bir fark olup olmadığı çabucak hemen bilinmiyor. İngiliz bilim insanı virolog Tom Peacock da, “Hindistan ve Danimarka’dan gelen birinci incelemeler iki varyant içinde dramatik bir fark olmadığını gösteriyor. Ancak daha kapsamlı bir araştırma gelecek haftalarda gelir. Bu ikisi içinde hastalığın seyri ile ilgili epey büyük bir fark olacağını sanmıyorum” dedi.

Peacock, Omicron varyantı ile onun mutasyona uğramış çeşidi içinde aşıya karşı dayanıklılık konusunda büyük bir fark olmayacağını da lisana getirdi. Peacock, “Biroldukça ülke, Omicron varyantı dalgasına yaklaştı ya da geçti. BA.2’nin yeni bir dalga yaratması beni epey şaşırtır. Bu mutasyon Delta-Omicron içindeki fark üzere büyük bir fark yaratmaz” tabirini kullandı.

BA.2 NERELERDE GÖRÜLDÜ?

Şimdiye kadar 426 enfeksiyon doğrulandı.

İngiltere’de en çok teyit edilen hadise sayısının Londra’da (146) ve güney doğuda (97) olduğunu söylemiş oldu.

Dünyanın öbür yerlerinde, 100’den çok BA.2 hadisesi kaydeden ülkeler Hindistan (530), İsveç (181) ve Singapur’dur (127).

Şu ana kadar BA.2 varyantı dünya genelinde en az 43 ülkede bulunuyor. Hindistan, Danimarka ve İsveç’te ağır olarak bu mutasyon bulunuyor. Covid-19 dalgasını atlattığına inanan Danimarka’da hadise sayılarının yeniden artışa geçmesine sebep olan varyant da Omicron BA.2. Öte yandan İngiltere’de de yetkililer Ocak ayının birinci 10 gününde 400 olay tespit edildiğini duyurdu.

Omicron BA.2 mutasyonu Birleşik Krallık, Almanya, Belçika, İtalya, Fransa ile birlikte Asya, Avustralya ve Kuzey Amerika’da da tespit edildi.

Okumaya devam et...
 
Üst