Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bağışıklığımızı nasıl kuvvetli tutarız?

Leila

Global Mod
Global Mod
Vücudu her an muhafazaya çalışan bağışıklık sisteminin kuvvetli tutulması, önemli sonuçlara yol açabilecek biroldukça hastalığa karşı korunmada yarar sağlar. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bağışıklığı güçlendirme yollarını şu biçimde anlattı…


Prof. Dr. Osman Erk


NE ÜZERE MİSYONLARI VAR?

Kemik iliği, lenf bezleri, dalak, timüs bezi, teneffüs ve sindirim sistemini döşeyen epitelin altındaki lokal lenfoid dokular bedenin bağışıklık sistemini oluşturur. Bağışıklık sistemi, hudut sisteminden daha sonra en karmaşık işleyişe sahip sistemdir; hipotalamus üzere beyin bölgeleri, böbreküstü bezi üzere endokrin sistemler tarafınca denetim edilir. Bağışıklık sistemi başta bakteri ve virüs olmak üzere enfeksiyon etkenlerine; toksinlere ve bedende yabancılaşan, dejenere olan kanser hücrelerine karşı bedeni korur. Enfeksiyon hastalıkları ve kanser bağışıklık sisteminin yetersiz olması niçiniyle ortaya çıkan hastalıklar olarak tanım edilir. Bağışıklık sisteminin kemik iliği, timüs, lenf düğümleri, dalak üzere sabit organları olmakla birlikte bağışıklık sistemine ilişkin olan hücreler de her an hareket halindedir ve bedenin her bir milimetre karesini daima denetim eder.


NASIL EVRİMLEŞTİ?

Biyolojik atalarımızın uzantısı olarak bizler yüzbinlerce yıl antibiyotik ve aşı olmadan enfeksiyon hastalıklarına karşı korunarak bugünlere kadar geldik. Yediğimiz besinlerle bağışıklık sistemimiz içinde fazlaca sıkı bir alaka ve eşgüdüm kelam konusudur. Yüz binlerce yıl sıklıkla bitkisel besinleri zerzevatları, meyveleri, yeşillikleri, yaprakları, kuruyemişleri ve otları yiyerek evrimleştik. Bu besinlerin ortasında bulunan vitamin, mineral, iz element, aminoasit, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri ve binlerce fitobesin hayli uzun yıllar bağışıklık sistemimizin faal olmasını sağladı.


BAĞIRSAKLARIN ÖNEMİ

Her nefes aldığımızda milyonlarca bakteri, virüs ve toksini ağız ve burnumuzdan akciğerlere çekmiş oluruz. Burun kılları ve üst teneffüs yollarında bulunan silia ismi verilen mikroskobik tüycükler mikrobik tesirlere karşı gözetici bariyer oluştururlar. Burun ve ağızda bulunan mukus katmanı ve immünglobulin A ismi verilen antikorlar kollayıcı özellikte olan öteki değerli ögelerdir. Tükürük ve ağız salgısında bulunan lizozim üzere enzimler ve IgA antikorları tıpkı biçimde viral ve bakteriyel etkenlere karşı hamidir. Bağışıklık hücrelerinin bilhassa bağırsak sisteminde bu kadar yaygın olması boşuna değildir. Her besin ile bir arada milyonlarca mikroorganizma ve ziyanlı toksin bedenimize alınmış olur; midenin asit muhtevası, sindirim enzimleri, probiyotikler, bağırsakları sıvayan mukus katmanı, IgA ve bağırsak lenf dokusu bedenimizi dış dünyanın ziyanlı ögelerine karşı önemli bir bariyer oluşturarak muhafaza sağlar.


Süper bağışıklığın püf noktaları

Yediğimiz, içtiğimiz, maruz kaldığımız her şey; gerilim; fizik antrenman; sigara; alkol; moral; motivasyon ve başka biroldukca öge bağışıklık sistemini tesirler. Bağışıklık sistemini desteklemek için verilmesi gereken birinci ilaç sağlıklı besinler, sağlıklı su ve pak havadır. Fakat sağlıklı ve kuvvetli bir bağışıklık sistemi ile var olmaya devam edebiliriz. Bağışıklık sistemimiz bizi başta bakteri, virüs, mantar, parazitler olmak üzere hastalık yapan mikroorganizmalardan koruduğu üzere içimizde ortaya çıkan dejenere ve kanserojen hücreleri de ortadan kaldırır. özetlemek gerekirse kuvvetli bağışıklık sistemi bizi mikroplara ve kansere karşı korur. Bağışıklık sistemi bu nazaranvini yaptığında bedende özgür radikaller ismi verilen toksik bileşikler açığa çıkar ve antioksidan gereksinimi artar. A, B, C, D vitaminleri; selenyum; çinko ve kaliteli aminoasitler bağışıklık sistemimizin en epey ihtiyaç duyduğu antioksidan hususlardır. Bir enfeksiyonun ortaya çıkması için maruz kalınan bakteri ve virüs üzere mikroorganizmaların ölçüsü ve gücü kadar kişinin bağışıklık sisteminin durumu ve reaksiyonu de epeyce değerlidir. Bağışıklık sisteminin gücü ve yeterliliği ise kişinin beslenme, moral, motivasyon, vitamin, mineral ve antioksidan kapasitesine bağlıdır. Kanser hastalığı için de tıpkı şey geçerlidir. Kansere niye olan genetik ve çevresel etkenlerin yanı sıra kişinin bağışıklık sisteminin gücü de hastalığın ortaya çıkmasında son derece tesirlidir.


Nelere dikkat etmeliyiz?

kuvvetli, sağlıklı ve zinde bir bağışıklık sistemi için bağışıklık sisteminin gereksiz ikazlarla meşgul edilip yorulmaması gerekir. Geçirgen bağırsak problemlerine niye olan yanlış besinler, çevresel toksinler, alerjik tepkiler, gerilim, GDO’lu besinler, çok rafine karbonhidrat ve yağlı yiyecekler, ilaçlar, gereksiz ameliyatlar bağışıklık sistemini uyararak ve meşgul ederek kronik inflamasyon denilen bir duruma niye olur. Kronik inflamasyon; obezite, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser, nörolojik hastalıklar üzere birfazlaca kronik hastalığın temel niçinidir. Kronik inflamasyon; bağışıklık sisteminin gereksiz yere etkin biçimde olduğunu gösterir ve hem de enfeksiyon hastalıklarının sık ve ağır seyretmesine yol açar. Bağışıklık sistemi kuvvetli, güçlü, dinamik olduğu kadar şuurlu olmak zorundadır.
 
Üst