Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bakan Koca’dan sıhhat çalışanına şiddetle ilgili açıklama

Leila

Global Mod
Global Mod
Kanun teklifinin kabul edilmesiyle, sıhhat çalışanına şiddet uygulamaya çalışan bireylerin tutukevine sevk edileceğini belirten Bakan Koca, “Adalet Bakanımızla iş birliği ortasında hazırlayıp, Adalet Komitesinden geçirdiğimiz kanun unsuru taslağının, Mecliste kümesi bulunan tüm partilerin takviyesini alarak yasalaşacağından kuşkunuz olmasın” dedi.

Valilik ziyaretinin akabinde tarihi Ulu Cami’de öğlen namazı kılan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, AKP Bursa Vilayet Başkanlığı’nda teşkilat mensuplarıyla bir ortaya geldi. Buradaki ziyaretinin akabinde Bursa Uludağ Üniversitesi’ne (BUÜ) geçen Bakan Koca, Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde Tıp Fakültesi öğrencileriyle buluştu.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un konuşmasının akabinde kürsüye çıkan Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçmek için hayata geçirilecek olan kanun hususunun kısa müddette yasalaşacağını belirtti.

Kanun teklifinin kabul edilmesiyle, sıhhat çalışanına şiddet uygulamaya çalışan bireylerin tutukevine sevk edileceğini belirten Bakan Koca, “Adalet Bakanımızla iş birliği ortasında hazırlayıp, Adalet Kurulundan geçirdiğimiz kanun unsuru taslağının, Mecliste kümesi bulunan tüm partilerin takviyesini alarak yasalaşacağından kuşkunuz olmasın. ötürüsıyla şunu söylemek istiyorum. Hani, biz doktorlar sevk yapıyoruz ya. Cerrahın elini kesmeye, nöroloğa yumruk atmaya cüret eden psikopatlar, kurallara uymayan sosyopatlar yargı tarafınca anında tutukevine sevk edilecekler” dedi.

“BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE MESLEKTAŞLARIMIZ ALKIŞLANDI”

Hekimliğin güçlü taraflarına vurgu yapan Bakan Koca, şu sözleri kullandı:

* Çalışmanın özetinde, yakın devirlerde üç mesleğin saygınlık kaybına uğradığı söyleniyor. Mimarlık, avukatlık ve hekimlik. Hekimlikteki saygınlık kaybı, son birkaç yılın problemi değil, diyor araştırmacı.

* Çalışmada doğrusu düşündürücü bulduğum bir ana tez var. Bugünün genç tabipleri diyor, bu araştırmacı, tıbbiyeye eski jenerasyonlardan doktorların sahip olduğu saygınlık beklentisi, maddi imkan öngörüleri ile girdiler. Ancak geçmişin bugüne bu projeksiyonu hayal kırıklığına yol açıyor.

* Görüşte bir gerçeklik hissesi var ise da, ben sizin isminize tüm taleplerde idealistim. Bunlar bir yana, şunu güzel biliyoruz, bu halkın kalbindeki tabip ve sıhhat çalışanı sevgisi, pandemi periyodunda bütün asaletiyle kendini bir kere daha göstermiştir.

* Biroldukca Avrupa ülkesinde meslektaşlarımız alkışlandı lakin bir daha birebir süreçte şiddet olayları da tırmandı. Bizde ise bu artış salgının bitimine gerçek görüldü.

“HEKİME RÜCU EDİLMEYECEK OLAN TAZMİNATI DEVLET ÖDEYECEK”

Malpraktis davalarıyla ilgili yeni yasal düzenlemenin Adalet Komisyonu’ndan geçtiğini belirten Bakan Koca, şunları söylemiş oldu:

* Biliyorsunuz, bir düzenlemenin kanunlaşabilmesi için evvel Adalet Komitesinden, daha sonra Meclisten geçmesi, ardından de Cumhurbaşkanımız tarafınca onaylanıp, Resmi Gazetede yayınlanması gerekiyor.

* Kabul edersiniz ki, kanun değişikliği hastaya aspirin yazmamız üzere değil, cerrahi operasyon üzere bir müddetç. Kolay değil. Ancak siz harekete geçirici iradeye, 14 Marta bakın. Hazırlanan Malpraktis yasasının özü nedir?

* Doktor, sıhhat çalışanı kasıtlı davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden doğacak sorunlar sebebiyle tazminat ödemeyecek. Olayı hasta açısından düşünmek de gerekiyor olağan olarak.

* Tabibe rücu edilmeyecek olan tazminatı devlet ödeyecek. esasen meraklı olmadığımız hukuk bilgisine pek gereksiniminiz olmayacak. Natürel ben, hukuk bilgimi geliştirmek zorundaydım. Dersime düzgün çalıştım, fakat bu yan kol ihtisasına devam.

“ŞARTLARINIZ İYİLEŞENE KADAR, BEN DE SİZİN KADAR ÇALIŞACAĞIM”

Sıhhat çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, kelamlarına şu biçimde devam etti:

* Geçtiğimiz hafta Sakarya Tıp Fakültesi’ndeydim. Bir asistan arkadaşımız, birfazlaca sorunu akıcı ve akılcı biçimde sıraladı. Sonunda buruk ve sitemkar bir ses tonuyla dedi ki; ‘Sayın Bakanım, 10 bin 200 lira maaş alıyorum. Bu parayla nasıl evleneceğim?’

* bu biçimdesine candan somutlaştırma beni etkiledi. Bu ülke asistana 10 bin 200 liracığı mı layık nazarancek? Herbiçimde bu mevzudaki hazırlıklarımızı soracaksınız. Ve sanırım bana, 15 Aralık 2021 tarihini de hatırlatacaksınız.

* Size hak veriyorum, ertelenen artırım bize olan güvenoyunuzda fireye yol açtı. Doktorlarımızın büyük kısmı işlerini tek başına yürütüyor. Tıbbi sekreter sayımız yetersiz. Karşıma upuzun bir sorun listesi çıkaracağınızı biliyorum.

* Gereksinimleri daha da uygun kavramak için can kulağıyla dinleyeceğim. Nöbetler konusunu, çalışma ortamı kuralları kapsamında ele almalıyız. 36 saat nöbeti insani olmaktan uzak bulduğum biliniyor.

* Tahlil teşebbüslerimize şahitsiniz. Çalışma mühletini azamî 24 saatle sonlandırmak istediğimi, nöbetlerle ilgili olarak da hakkaniyetli bir fiyat düzenlemesine gidilmesini amaçladığımızı vurgulamak isterim. Gayretimizden emin olun. Koşullarınız iyileşene kadar, ben de en az sizin çalıştığınız kadar çalışmaya varım. DHA

Okumaya devam et...
 
Üst