Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Balık yağı faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık üstündeki faydaları saymakla bitmeyen omega 3 yağ asitlerinin en güzel kaynağı olan balık yağı, yağlı balıklardan elde edilen hayvansal kaynaklı bir yağdır.

Balık yağı; yağ oranı yüksek olan ton balığı, ringa balığı, uskumru üzere balıklardan elde edilen ve yüksek oranda omega 3 içeren bir besin desteğidir.

Omega 3 yağ asitleri ve ayrıyeten D vitamini de içeren balık yağı destekleri hem çocuklar birebir vakitte yetişkinler tarafınca kullanılmaktadır. Olağan kaidelerde sağlıklı beslenme prensiplerine bakılırsa omega 3 yağ asitlerinin bedene kâfi ölçüde alınabilmesi için haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilir. Ama denize uzak olan bölgelerde yaşayanlar yahut balık pişirmekten, tüketmekten hoşlanmayanlar balık yağı destekleri doktor önerisi ile kullanılabilir.

BALIK YAĞININ YARARLARI NELERDİR?

Araştırmalar, dünyada mevt niçinleri içinde baş sıralarda görülen kalp hastalıklarının, sıkça balık tüketenlerde daha az sıklıkta görüldüğünü göstermektedir. Kalp hastalığı için oldukçalu risk faktörlerinin balık yahut balık yağı tüketimi ile azaldığı görülmektedir. Balık yağının kalp sıhhati için faydaları şunlardır:

-HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükselttiği, trigliseridleri ise yüzde 15-30 oranlarında düşürdüğü araştırmalarla kanıtlanmıştır.

-Damar tıkanıklıklarının oluşumunu engellemede tesirli olabilmektedir.

-Yüksek tansiyonu olan şahıslarda, düşük dozlar bile tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilmektedir.

-Balık yağı, romatoid artrit üzere inflamatuar rahatsızlıklarda eklem ağrılarını ve sertliğini azaltabilir.

-Karaciğer işlevlerinin gelişmesine yardımcı olarak kilo almaya niye olan karaciğer yağlanmasına karşı tesirlidir.

-Balık yağı çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üzere sıkıntıları önlemede yardımcı olabilir.

-Balık ve balık yağının hamilelik periyodunda alınmasının çocuklarda görülebilecek astım riskini düşürdüğü kanıtlanmıştır.

BALIK YAĞININ ZİYANLARI NELERDİR?

-Balık yağı destekleri ağızda berbat bir tat bırakabilmekte ve kokuya niye olabilir

-Mide yanması, bulantı yahut diyare üzere sindirim sistemini etkileyen yan tesirler görülebilir.

-Yüksek dozda balık yağı desteği kullanması kanama riskinde artışa niye olabilir

-Özellikle antikoagülan ve antiplatelet ilaçların tesirini değiştirebilir.



BALIK YAĞI NASIL KULLANILIR?

Balık yağı uzun yıllardır fazlaca fazla kişi tarafınca kullanılan yaygın bir besin desteğidir. Biroldukca formda üretilen balık yağı kapsül, çiğneme tableti, balık yağı hapı üzere farklı biçimlerde piyasada bulunabilir. Ayrıyeten balık yağı çocuklar için daha eğlenceli olması ismine çiğnenebilir jeller halinde de üretilir. Bunlardan hangisini tercih etmeniz gerektiği yahut kendinizin ya da çocuğunuzun balık yağı desteğine gereksinimi olup olmadığınızı doktorunuza danışabilirsiniz. Tüm besin desteklerinde olduğu üzere balık yağı da bilinçsizce kullanılmaması gereken bir eserdir.

Balık yağı kullananlar tarafınca merak edilen bir öteki mevzu ise balık yağı kilo aldırır mı sorusunun cevabıdır. Balık yağı kapsüllerinin içerisindeki yağ, bir gün içerisindeki kalori alımımız ile karşılaştırıldığında fazlaca küçük bir ölçüdür. Bu niçinle her ne kadar kalori bedeli olsa da kilo aldıracak bir tesir yaratması mümkün değildir.

Aksine yapılan çalışmalardan kimileri omega 3 alımının kilo vermek isteyen ve diyet yapan bireylerde kilo vermeyi hızlandırdığını göstermektedir. birebir vakitte beslenme nizamı ile kâfi ölçüde omega 3 alan bireylerde balık yağı desteği kullanmasında ihtiyacın aşılması kelam konusu olabilir. Bu durumda gelişebilecek aksiliklerden korunabilmek ismine balık yağı almadan evvel doktorunuza danışmalısınız.

BALIK YAĞI HANGİ HASTALIKLARA GÜZEL GELİR?

Balık yağı hipertrigliseridemi, kimi deri hastalıkları, romatoid artrit ve hipertansiyona düzgün gelebilmektedir.

BALIK YAĞINI KİMLER KULLANABİLİR?

Balık yağının çocuk, yetişkin ve yaşlılarda kullanması inançlıdır. Ağır metal içerme riski sebebi ile hamilelerde ve emziren annelerde eser seçimi değer taşımaktadır. Adet devrinde kramp yaşayan bayanlar, romatoid artrit hastası şahıslar, hipertansiyon hastaları ve kan trigliserid seviyesi yüksek olan bireyler balık yağı kullanabilir.



BALIK YAĞI CİLDE ÂLÂ GELİR Mİ?

Balık yağının içerdiği yağ asitlerinin alerji, dermatit ve kutanöz yaralar üzere birtakım deri hastalıklarına güzel geldiğine dair çalışmalar mevcuttur. Balık yağının içerdiği fazlacalu doymamış yağ asitleri yara düzgünleşmesini sağlayan sitokinlerin sentezi ve aktivitesi üzerine olumlu tesirler gösterebilmektedir.

OMEGA-3 NEDİR?

Balık yağının omega 3 yağ asitleri besin kaynağı olarak bilinmesi omega-3 nedir ve çeşitleri var mıdır üzere soruları akıllara getirebilir. Omega 3 yağ asitleri bedene alınması gereken çoklu doymamış yapıda bulunan temel yağlar içindedır. Bunlar vitamin F olarak da isimlendirilir. Omega 3 yağ asidi çeşitleri içinde en kıymetli olanları GLA (gamma linolenic asit), ALA (alfa linolenik asit), DHA (dokosahekssaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit)’dır. Balık yağında bulunan omega 3 yağ asidi çeşitleri dokosahekssaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA)’tir. ALA (alfa-linolenik asit) ise daha hayli fındık yahut tohum üzere bitki kaynaklı besinlerde bulunur. Dokosahekssaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) beyin dokusu ve retinanın yapısına katılabilen omega 3 yağ asitleri çeşitleri olarak bilinir.

Eksikliği durumunda insan vücudu üzerinde ciltte kuruma üzere kimi cilt rahatsızlıkları, astım, artrit, büyümede gerileme, şeker ve kanserin kimi çeşitleri ya da öğrenme eksikliği görülebilir. İnsanların beslenmesine omega 3 eklemesi yani omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı olarak bilinen balık yağının dışarıdan destek olarak bedene alınması kararı kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bağışıklık, alerji ve sinirsel bozukluklar üzere sorunları tedbire tesirleri bulunduğuna dair çalışmalar vardır.

Bazı hastalıklardan korunmak için yani bu hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için günde en az 1 gram omega 3 yağ asidi içmek gereklidir. Omega 3 yağ asitlerinin tesirini azamî düzeyde gorebilmek için omega 3 kullanması sırasında omega 6 yağ asitlerinin kullanmasını da sonlandırmak gerekir. Omega 6 yağ asitleri kaynaklarına örnek olarak mısır, ayçiçek, soya, pamuk yağları verilebilir.

Okumaya devam et...
 
Üst