Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bankalar üst üste beşinci çeyrekte kredi verme sürecini sıkılaştırdı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya Merkez Bankası tarafından Salı günü yayınlanan Banka Kredi Anketi’ne de yansıdığı üzere, bankalar bu yılın ikinci çeyreğinde kredi verme kriterlerini sıkılaştırmaya devam etti. Artık finans kuruluşlarının, hem bireylerin ve şirketlerin krediyi ‘hak etmek’ için talep ettikleri gereklilikler hem de nihayet verildikleri ve yükselmeye devam eden faiz oranları açısından, kredi verme konusunda kısıtlayıcı olduklarını gösterdikleri art arda beş çeyrek var.


Bu sıkılaştırma, finansal kuruluşlar tarafından algılanan risklerdeki artışa ve bu risklere karşı daha düşük toleransa sahip olmanın yanı sıra, kuruluşlar için finansman maliyetlerinin artışına ve daha düşük fon mevcudiyetine yanıt vermektedir. Tüm bu nedenlerle, reddedilen kredi başvurularının yüzdesi tüm modalitelerde artmıştır.

İmtiyazın sıkılaşmasıyla aynı zamanda, kredi talebi de üst üste ikinci çeyrekte genel olarak düşüyor. İspanya’da hem kredi talebindeki düşüş hem de kısıtlama bu yılın ilk çeyreğinde kaydedilenlerden daha ılımlı oldu. Ancak Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası’nın anketi yaptığı 2003 yılından bu yana kredi talebi tarihi minimum seviyeye indi. Düşüş, bankaların tahmin ettiğinden daha güçlüydü ve bunun nedeni faiz oranlarındaki artış ve yatırımlardaki düşüş. Nisan ve Haziran ayları arasında, Euro bölgesi şirketlerinden kredilere yönelik net talep, bir önceki çeyrekteki %-38’e kıyasla %-42’lik net bir yüzdeyle önemli ölçüde azaldı. Araştırmaya göre, KOBİ’ler için kredi talebindeki net düşüş, zaman serisinin başladığı 2003 yılından bu yana en güçlü düşüşü yaşarken, büyük firmaların kredi talebindeki net düşüş, küresel mali kriz dönemine göre biraz daha sınırlı kaldı. Bu Perşembe günü ECB, faiz oranlarında 25 baz puanlık yeni bir artışı onaylamak için tekrar toplanacak. Ülkelere göre araştırma, işletme kredilerine olan talepteki düşüşün Euro bölgesindeki en büyük dört ekonomide (Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya) önemli seviyelere ulaştığını gösteriyor. Avrupalı şirketlerden kredi talebinde bir diğer düşüşün ise çok belirgin olmamakla birlikte üçüncü çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor.

Daha az kredi olması, aynı zamanda daha az ekonomik aktivite ve daha az büyüme olacağını öngörüyor. Daha az kredi talep edilmesinin temel nedeni, faiz oranlarındaki artış nedeniyle daha pahalı hale gelmesidir. Şirketler söz konusu olduğunda daha az yatırım olduğu eklenirken, bireyler arasında diğer nedenler geleceğe daha az güven, tasarrufların daha fazla kullanılması ve aynı zamanda giderek daha pahalı olduğu için daha az ev satın alınmasıdır. Üçüncü çeyrekte İspanya’da trendde bir değişiklik beklenmiyor; yani hem talepte hem de kredi vermede yeni bir azalma olacak.


suçluluk



Yılın ilk yarısında temerrüde düşme oranındaki artışın -hala ılımlı seviyelerde- hanehalkına tüketim amaçlı kredi kullandırılma kriterlerinde ve bu kredilere uygulanan koşullarda da sıkılaşmaya yol açmıştır. Yılın ikinci yarısında temerrüde düşmenin artmaya devam etmesi ve bu kredi türü için koşulların yeniden sıkılaşması beklenmektedir.

Şirketler açısından bakıldığında, imalat, inşaat ve gayrimenkul faaliyetleri en kötü durumda olmasına rağmen, kredi sıkılaştırmasından kurtulan bir iş kolu olmamıştır. İkinci yarıyılda, özellikle gayrimenkul faaliyetleri için kredi sözleşmelerinin devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan, son 12 ayda iklim değişikliğine bağlı riskler, ‘kahverengi’ şirketlere uygulanan kriter ve koşullarda bir miktar sıkılaştırma ile kredilerin verilmesine çok küçük bir etkide bulunmuştur. Finans kuruluşları, önümüzdeki on iki ayda yeşil ve ‘geçiş halinde’ şirketler için uygulanan kredi onay kriterleri ve koşullarında bir gevşeme ve ‘kahverengi’ şirketler için önemli bir sıkılaşma olacağını tahmin ediyor.
 
Üst