Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

BBVA Mart ayına kadar 2 milyar 200 milyon dolar kazandı ve bir rekor yılı daha bekliyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
BBVA, marjlardaki güçlü iyileşme ve kredi ve ticari faaliyetlerdeki toparlanma sayesinde sektörde rekor sonuçlar elde etmeye devam ediyor; bu durum, kuruluşun ilk çeyrekte %19,1 artışla 2 milyar 200 milyon Euro kâr elde etmesine katkıda bulundu.


Merkez bankalarından beklenen faiz indirimleri nedeniyle sektör açısından daha karmaşık bir ortama rağmen BBVA, 2023 yılını 8 milyar euronun üzerinde kârla kapattıktan sonra büyüme tahminini çift haneli rakamlara yükselterek yılı rekor sonuçlarla kapatmayı bekliyor. Ayrıca analistlere 2025'in “daha da iyi olacağını” söyledi. Kuruluşun CEO'su Onur Genç, Pazartesi günü yapılan sonuç sunumunda, “İspanya'da faiz marjı görünümündeki iyileşme konusunda iyimseriz” dedi.

Mart ayına kadar elde edilen iyi rakamlar, BBVA'nın sektöre 285 milyon euro tutarındaki olağanüstü vergiyi zaten ödemiş olmasına rağmen geldi. «Vergi İspanya ya da bankalar için iyi değil. İspanya'nın ekonomik büyümeye ihtiyacı var ve ihtiyaç duyulan şey yatırım, özellikle özel yatırım.” diye eleştirdi Genç.

Yönetici, bu tür rakamların bankaların bu yatırımı finanse etme kabiliyetini sınırlayabileceği konusunda uyardı. Yönetici, “Ayrıca, vergi uzatılırsa, Avrupa'da bunu yapan tek büyük ülke olacağız, böylece İspanya'da faaliyet gösteren diğer uluslararası kuruluşlar sektöre göre rekabet avantajına sahip olacak.” diye ısrar etti.


BBVA CEO'su, Pedro Sánchez'in gündeminin beş gün askıya alınmasının ardından Hükümete liderlik etmeye devam etme kararının ardından bu endişeyi İspanya'daki mevcut siyasi duruma da genişletti. Kararın değerlendirilmesine geçmeden Genç, “İspanya'nın ekolojik geçiş bağlamında büyük bir büyüme potansiyeli olduğunu, büyümenin belirsizlikten hoşlanmadığını ve bunun çözülmesinin önemli olduğunu” ifade etti.


Credit, İspanya ve Meksika: sonuçların motoru



BBVA ilk çeyreği %15,4 artışla 6 milyar 512 milyon euro faiz marjı ile kapatırken, komisyonlar özellikle ödeme yöntemleri ve varlık yönetimi faaliyetleri sayesinde %31 artışla 1 milyar 887 milyona yükseldi.

Grubun bu hedefe ulaşmasının temel taşlarından biri, müşterilere verilen kredilerde %9,5'lik bir büyüme, ailelere verilen 35.000 ipotek, KOBİ'lere 155.000 yeni kredi ve daha büyük şirketlere yaklaşık 70.000 kredi ile ticari faaliyetteki toparlanmaya odaklanıyor. Yeni ipotek üretiminde yıllık bazda %8'lik artışın da yansıttığı gibi, emlak piyasasında hız kazanmaya başlayan bir toparlanma var.

Sektörün geri kalanında olduğu gibi BBVA da daha düşük bir amortisman oranı gözlemliyor; bu oran bir yıl öncesine göre %23, bir önceki çeyreğe göre ise %11 oranında düştü. Kuruluş, “Yılın ilk yarısında faaliyet dinamikleri beklediğimizden daha olumlu oldu” dedi. “İpoteklerde, tüketimde ve şirketlerde krediler salgın öncesi seviyelerin üzerinde hızlanıyor” diye ısrar ediyorlar.

İspanya ve Meksika BBVA'nın temel direkleri olmaya devam ediyor. Ülkemizde BBVA, işgücü piyasasının güçlü direnç gösterdiği bir ortamda, faiz marjındaki gelişme ve en karlı segmentlerdeki faaliyetlerin büyümesi sayesinde Mart ayına kadar %36,65 daha fazla 725 milyon Euro kâr elde etti. Geç ödemelerin etkinliği ve kontrolü konusunda iyimser olmamızı istiyoruz.

Meksika'da, sürekli gelirdeki (faiz marjı ve komisyonlar) artış sayesinde %3,6 daha fazla, 1.441 milyon Euro kar elde etti.

Bununla birlikte, Ibex-35'in düşüş seansında piyasada bazı şüphelerle birlikte bankanın olumlu sonuçları alındı; Hisse Senedi Piyasası'nda BBVA için %2,5'luk bir düşüş görüldü. «Avrupa'da rekabete karşı eşsiz bir konumdayız ve uzun vadeli değer yaratmaya odaklanmış durumdayız; Hissenin bugün, yarın nerede olduğu önemli değil, zamanla değerlenecektir” dedi. «Hissedar değeri yaratmaya devam ediyoruz: Hisse başına somut değer artı temettüler geçen yıl %20 gibi etkileyici bir büyüme gösterdi. Bütün bunlar sağlam bir sermaye pozisyonunu ve yeterli kredi kalitesini korurken” dedi yönetici.
 
Üst