Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bedenimiz için de bahar paklığı kaide

Leila

Global Mod
Global Mod
Kış bitti, pandemi devam ediyor. Beslenme kusurları ve hava kirliliği niçiniyle bedenimiz toksin yüklü… Bahar yorgunluğu da kapıda. İşte Çoruhlu’dan tüm bu aksiliklere karşı zinde ve enerjik bir vücuda kavuşmanın kolay formülleri…

Mevsim
geçişlerinde arınmaya muhtaçlık duyarız. ötürüsıyla baharla bir arada tıpkı tabiat üzere bedenimizi da yenilemek için harekete geçmeliyiz. “Bizler detoks tabirini severiz. Lakin detoksun nasıl yapılacağı konusunda başınızı epeyce karıştırmanıza gerek yok” diyen Biyokimya ve Anti-Aging Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun bedeninizde bahar paklığı yapmanızı sağlayacak önerileri şu biçimde…


Güneşi kaçırmayın

Güneşin varlığıyla daha doğal D vitamini almaya başladığımızda bu durum tüm hastalıklarımızın, depresyonumuzun ve yorgunluğumuzun azalmasını dayanaklar. UVB ışınlarının ağır olduğu öğle 11.00–15.00 saatleri içinde 15-20 dakikalık kısa dönemlerle güneşlenmek, en faal vitamin sentezleme yoludur. Bu konuda yapılan yanlışların başında, uzun periyodik güneşlenmeler gelir. Ülkü olan ise kısa periyodik aralıklarla güneşe maruz kalmaktır. ötürüsıyla her gün sistemli olarak ortalama 20 dakika güneşlenmek kafidir.




Gökkuşağı renkleriyle beslenmeyi artırın

Baharla birlikte renk renk zerzevat ve meyveler manavlarda yerini alır. İşte tam olarak artık gökkuşağının tüm renklerini içeren zerzevat ve meyveleri daha epeyce yeme devridir.

İdrar renginizi takip edin

Vücudu içten temizlemenin şayet olmazsa olmazı bol su içmektir. Bilhassa böbreklerimizin ve lenflerimizin âlâ çalışması için su epey gerekli. Bu ortada idrar rengimizin koyu olması suyu az içtiğimizi gösterir. ötürüsıyla gün boyunca yeteri kadar su tüketmeye ihtimam gösterin. Susamayı beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirin.


Sebzeyi için

Gün ortasında limonlu su, zerzevat suyu, bitki çayı üzere bedeni destekleyen ve paklığına yardım eden sıvıları daha epeyce içelim.

Akşamları az yiyin ya da yemeyin

Gece açlığı sırasında beden aslına bakarsanız kendi kendini temizler. Tüm eski hücreleri yakalayıp yok eder. Lakin gece yersek bu sistem âlâ çalışmaz. Bedenin gece uzunluğu yaptığı bu özel paklığın ismi otofajidir. Otofaji, söz manasıyla ‘kendi kendini yemek’ demektir. niye beden kendini yemeye muhtaçlık duyar? Eski hücre modüllerinden kurtulup, onları parçalayıp yedek modül olarak kullanmak için. Bedenimizi sabit hücreler topluluğu olarak görüyoruz. halbuki içerisi akan bir ırmak üzeredir. Asla tıpkı hücrelerle yola devam etmiyoruz. Organına nazaran hücreler daima üretim ve yıkım halindeler. Örnekse bu dönüşüm cilt için 28 gün, bağırsak mukozası için 4-5 gündür.

Aç karnına uyuyun

Gece açlığıyla birlikte yeterli bir uyku otofajinin (vücudun kendi kendini temizlemesi) fazlaca büyük destekçisidir. Yatarken tok olmamak, gece uzunluğu ülkü bir uyku için kıymetlidir. İdeali saat 17.00’de akşam öğününü bitirmek gereklidir. Yatak odasının, karanlık ve bir ölçü serin olması uyku hijyeni için kaidedir. sıradançe uyku hijyeni; açlık-karanlık-serinlik olarak tanımlanabilir. Uykunun genel gayesi, gündüz bedendeki işleyişlerin gerisini toparlamaktır. Hasarlı hücreleri tespit etmek, onları onarmak; eskimiş hücrelerden bedeni kurtarmak, kanser hücrelerini daha güzel tespit etmek, olan bir hastalığımızı daha süratli uygunlaştırmak biçiminde örnekler verebileceğim tüm bu olumlu işleyişler uykunun bedendeki hünerleridir. Uyku hali; onarma, tespit, temizleme ve yenileme periyodudur. DNA tamiri gece daha âlâ yapılır. Eski hücrelerin otofaji ile yok edilmesi ve yerine kök hücrelerden yenilerinin yapılması gece daha güzel gerçekleşir.


Bağırsaklarınızı destekleyin

Tüm yiyecek artıklarını atmak için uğraşan bağırsak sistemimizin de çalışmasını desteklemeliyiz. Bol lifli beslenmek, glütensiz besinler tüketmek, bağırsak hareketlerini istikrarlar. Kabız olamamak için günlük tuvalete çıkmayı sağlamak ve besinlere dikkat etmek gerekir.

Kımıldayın

İlkbaharda tertipli antrenman de toksinlerle yorulan bedeninizde canlanmanın başlangıcı olacaktır. Açık havada yürüyüş bile bedendeki deveranı artırır, bedenin oksijenlenmesini sağlar. Yeterli bir deveran ve oksijen düzeyi hücrelerin sıhhati için yemekten daha kıymetlidir.

Okumaya devam et...
 
Üst