Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bedeninizi 9 adımda ramazana hazırlayın

Leila

Global Mod
Global Mod
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak, “Oruç tutmadan evvel bedeninizdeki birtakım işaretlere dikkat edin” ikazında bulundu ve uzun periyodik açlığa adaptasyonu kolaylaştıran ipuçları verdi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak, ramazana bedenimizi hazırlamak için yapmamız gerekenleri 9 hususta şöyleki özetledi…


Fatma Özenç Turşak


Kendinizi denetim edin

Çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, yemek daha sonrası kötüleşme, acıkınca titreme, terleme şikayetleriniz var ise, insülin direnciniz yahut reaktif hipogliseminiz olabilir. Bu üzere durumlarda kesinlikle tabibe başvurun

Şeker, tansiyonu olanlar dikkat

Kronik şeker, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği üzere rahatsızlıkları olanlar ramazandan evvel kesinlikle denetime gitmeli. Yüksek kan şekeri ya da yüksek tansiyonu olan hastalarda doktorun hastanın durumuna ve tetkiklerine nazaran oruç tutup tutamayacağı konusunda tıbbi bir kıymetlendirme yapması uygun olacaktır.

Vitamin değerlerinize baktırın

Halsizlik şikayeti olanlar vitamin ve kan bedellerine baktırmalı. Şayet bu kıymetlerde düşüklük var ise vitamin desteği yapılmalıdır. Önemli vitamin eksikliği olan ve bu türlü oruç tutan hastalarda baş dönmesi, bayılma ve tansiyon düşmesi meseleleri görülebilir.

Şekerden uzak durun

Çok kaloriye sebep olabilecek şekerli, kremalı, kaymaklı, kızartılmış ağır yiyeceklerden, salam, sucuk, sosis üzere işlenmiş yağlı yiyeceklerden ve asitli, şekerli içeceklerden uzak durun.


Glutatyon içeren besinler tüketin

Coronavirüs, influenza, domuz gribi üzere viral enfeksiyonların ağır olduğu bu vakitte bağışıklığınızı güçlendirmek için kesinlikle bol C vitamini ve glutatyon içeren besinler tüketin. en çok C vitamini içeren besinler turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt), ananas, kivi, siyah üzüm, dolmalık yeşil biber, bezelye ve papayadır. Glutatyon içeren besinlerin başında ise brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, avokado, greyfurt, soğan ve sarımsak gelir.

Kahvaltı yapın

Kahvaltı yapmıyorsanız, kendinizi kahvaltıya alıştırın. Şayet kahvaltınızı nizamlı yapıyorsanız her zamankinden daha erken saate çekin. Bilhassa öğlen yemeklerinde porsiyonlarınızı küçültün, salata üzere yavaşça yiyecekleri tercih edin, orta öğünleri azaltın. bu biçimdece bedeninizin uzun süren açlığa adaptasyonu daha rahat olacaktır.


Lifli besinleri tercih edin

Ramazan periyodunda en epeyce etkilenen sindirim sistemimizin işini kolaylaştırın. Ramazan öncesi yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri azaltın. Lif içeriği yüksek zerzevat ve meyve tüketin. bu biçimdece sindirim sisteminiz rahatlayacak ve uzun açlık sürecine ahenginiz daha kolay olacaktır.

Sahurda peynir ve yumurta tüketin

Sahurda yavaş sindirilen ve gün uzunluğu tesirini sürdürebilecek lifli besinleri tercih edin (sebze, meyve ve lifli ekmek gibi…) hem de peynir ve yumurta tüketin.

İftarda yavaş yavaş yiyin

İftarda yemeğe 2-3 hurma ile başlayın. Hurma karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyum deposudur. sonrasındasında çorba ile yavaşça bir başlangıç yapıp, 10 dakika dinlendikten daha sonra yemek yiyin. Fazla baharatlı olmayan, kızartılmadan ve az tuzlu yapılmış ana yemeği yavaşça çiğneyin. Salata ve yoğurdu her iftarda bulundurun. Zerzevat ve salatalarınızı çeşitlendirin. Kafeinli içeceklerin (çay, kahve vb.) tüketimini sınırlayın. Zira bunlar bedenden sıvı kaybına sebep olurlar. İftardan 2 saat daha sonra meyve ile birlikte süt, yoğurt yahut kefir, bir avuç kadar da çiğ ceviz, fındık ya da badem tüketin.

Okumaya devam et...
 
Üst