Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Beyaz etiket, fiyatları daha da artırmasına rağmen süpermarkette zemin kazanıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Distribütör markasının büyümesi, fiyatını üretici markasından daha fazla artırmasına rağmen %43,7 değer payına ulaştığı 2023 rekorunun ardından 2024 yılında yavaşlayacak ve istikrara kavuşacak.

Kantar Worldpanel'in Consumer Insights direktörü César Valencoso, “Özel marka, bu iki yıllık krizde olağanüstü bir büyüme kaydetti, dolayısıyla büyümeye devam edecek, ancak daha ılımlı bir şekilde” dedi.


Enflasyonun damgasını vurduğu bir ortamda özel marka, artan fiyatların etkisiyle iki yılda pazar payında neredeyse beş puanlık artış kaydetti. Valencoso, özel marka fiyatlarının üreticilere göre daha fazla arttığını ve perakende sektöründeki rekabet nedeniyle İspanya'daki tüm perakendecilerin “istisnasız ve hepsi uyumlu” olarak kendi markalarını büyüttüklerine dikkat çekti.

«Neredeyse yarısı fiyat artışlarını durdurdu ve bunun gelecekte olmayacağını varsayıyoruz. Beklenen şey, bazılarının dağıtım markalarını yavaşlatmaya başlaması, dolayısıyla büyümelerinin de yavaşlamasıdır” diye açıkladı.


Bu şekilde danışmanlık firması, 2024 yılına gelindiğinde istikrarlı hacim, dağıtım markasının ılımlı büyümesi ve pandemiden önce zaten mevcut olan trendlerin toparlanması ile istikrarın damgasını vuracağı yeni bir döngünün yaşanacağını öngörüyor. “Bu yıl muhtemelen bir geçiş yılı olacak; bir kriz durumundan daha normal bir duruma geçeceğimize ve elbette zorlukların devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

“Sadece bir değişim yılı değil, Kovid ile başlayıp enflasyonla devam eden bir makro kriz döngüsü olan yaşadığımız döngünün ardından yeni bir döngünün başlangıcıyla karşı karşıyayız, ancak verileri görüyor ve biraz dinliyoruz. Kantar Worldpanel Tüketici İçgörüleri Direktörü, “Piyasadaki duyumlar normalleşme yolunda olduğumuz yönünde” dedi.


Satın alma hacmi dengeleniyor



Bu şekilde, 2023'teki satın alma hacmi, son yıllarda görülenlerden daha yaygın bir rakam olan %0,2'lik çok az bir azalmanın ardından istikrarlı bir şekilde kapanıyor; çünkü hacim, önceki yıllara göre %3,6 daha düşük olmaya devam etse de kitlesel tüketim pazarı istikrarla karakterize ediliyor. 2019 enflasyon nedeniyle.

Danışmanlık firması, satış hacimlerinin uzman kanaldan dinamik kanala aktarılması, gıda israfının azaltılması veya hazırlanan seçeneklerin ve teslimatın aşamalı olarak konsolidasyonu bu yıl ortaya çıkacak trendler arasında olacağını öngörüyor.

Kitlesel tüketim nedeniyle kaybedilen toplam hacmin %14,5'i, satışların uzman ve küçük 'perakende' kanaldan dinamik kanala sürekli aktarılmasından kaynaklanmaktadır; bu trendin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır ve 2024 ve sonrasında da devam etmesi beklenmektedir. .yıllar.

Atıktaki azalma, daha önce çöpe atılan satın alma hacimlerindeki %24,6'lık azalmanın arkasında yer alıyor ve son olarak hazır veya yarı hazır yemek seçeneklerinin satın alınmasına yönelik makro trend, hacimde %11,3'lük bir azalmaya işaret ediyor.

Üç faktörün toplamı hacimlerdeki azalmanın yaklaşık yarısını açıklıyor; diğer yarısı ise daha az dürtüsel olmak veya satın almaları basitleştirmek gibi kriz anlarıyla ilişkili alışkanlıklardaki daha geçici değişikliklerin bir sonucudur. “Bunlar çok tipik tüketici tepkileri ve kriz hissi sona erdiğinde bu hacmin toparlanacağını biliyoruz” diye açıkladı.

Öte yandan mevcut senaryoda inovasyon, markalar için bir büyüme aracı olmaya devam edecek. Böylece, yeni döngüde, sürekli fiyat artışlarının tehdit ettiği marjları korumaya odaklanma, giderek bir kez daha hacim payı kazanmaya odaklanacak.

Bu şekilde ana operatörlerin, özellikle markaların kendilerini farklılaştırma ve büyüme yaratma fırsatı olarak 2024'te ivme kazanması gereken reklam, tanıtım ve inovasyon gibi temel kaldıraçlara daha fazla yatırım yapması bekleniyor.

«Daha tanınabilir, pandemi öncesindeki pazara daha çok benzeyen ama her zaman farklı, çok daha fazla dağıtım markasıyla, daha talepkar ve bilgili tüketiciyle ve önemli olanın olduğu bir pazara sahip olacağımız bir döngüye giriyoruz. önemli olan garip formüller bulmaya çalışmak değil, işe yarayan şeyleri iyi yapmaya çalışmaktır” diye sözlerini tamamladı.
 
Üst