Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilgi nedir, kaça ayrılır ?

Duru

New member
Bilgi Nedir, Kaça Ayrılır? Eğlenceli Bir Keşif!

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Hadi bir düşünelim: Bilgi nedir? Kendi hayatımızda bu soruyu ne kadar çok soruyoruz değil mi? Sabah işe giderken "Bu sabah ne giyeceğimi bilmek gerçekten çok önemli" düşüncesi, akşam yatağa yatarken "Bu gece ne yiyeceğim, acaba sindirim sistemi ne diyecek?" gibi derin felsefi sorular arasında kayboluyoruz. Peki, gerçekten bilgi dediğimiz şey nedir? Gözlüklerinizi takın ve ceketlerinizi giyin, çünkü bilgi dünyasında derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Hadi bakalım, birlikte keşfedelim!

Bilgi: Bir Kavram mı, Bir Koleksiyon mu?

Şimdi, bildiğimiz şeyleri bir kenara bırakıp "bilgi nedir?" sorusunu daha geniş bir açıdan ele alalım. Çünkü bilgiyi tanımlarken her birimiz sanki farklı bir gezegenden geliyormuş gibi davranıyoruz. Kimimiz "Bilgi, birikimdir" derken, kimimiz "Hayır, bilgi bir beceridir!" diyerek hemen karşılık verir. Gerçekten de, bilgi tam olarak nedir? Bilgiyi sadece okuduğumuz kitaplar, duyduğumuz bilgiler olarak mı kabul etmeliyiz? Yoksa, "Her şeyi bilen ama hala anahtarı bulamayan" biri de bilgili sayılabilir mi?

Evet, bu sorularla baş başa kaldık ve bir noktada şunu anlıyoruz: Bilgi, bir şekilde ya da başka bir şekilde, herkesin biraz farklı tanımladığı bir şeydir. Ancak uzmanlar genel olarak üç kategoriye ayırır: bilgi, deneyim ve algı. Tabii bu ayrımda mizahı da katmak lazım, çünkü genellikle bilgi dediğimiz şey "Bunu gerçekten bildiğimi düşündüm, ama sonra birisi bana 'İnternette okudum' deyince kafam karıştı" diye sona erer.

Erkeklerin Çözüm Odaklı ve Stratejik Bilgi Anlayışı: "Hedefe Ulaşmak İçin Ne Bilmem Gerekiyor?"

Erkeklerin bilgiye yaklaşımı genelde pragmatiktir. “Bu işi nasıl çözerim? Bunun bir çözümü var mı?” yaklaşımı ile yönelirler. Mesela, bir erkek bilgisayarının bozulduğunda, interneti açıp "Bilgisayarımı tamir etmenin 10 yolu" başlıklı makaleyi okur ve stratejik bir şekilde çözüm üretmeye başlar. Bilgi, onların gözünde, hedefe ulaşmak için bir araçtır.

Mesela, diyelim ki bir erkek, futbol maçı izlerken rakip takımın kalecisinin zayıf noktalarını öğrenmek ister. Hedefe odaklanır, strateji kurar ve bilgiye “gerekli” diye bakar. Bu bilgi, tıpkı bir takımın oyun planı gibi: “Rakip kaleci sağa kayarsa, ben soldan gol atarım. Çalıştım, bildim, çözdüm.” Bu kadar basit. O yüzden de bir erkek için bilgi genellikle "adım adım çözüm" gerektiren bir süreçtir. İşte bu da “Erkekler bilgiye çözüm odaklı yaklaşır” argümanını güçlendiriyor!

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bilgi Anlayışı: “Bunun Hikayesini Biliyor Musun?”

Kadınlar ise bilgiye genellikle çok daha empatik ve toplumsal bir açıdan yaklaşır. Bilgi, onların gözünde sadece “Bir şeyin nasıl yapılacağı” değil, aynı zamanda “O şeyin insanlar üzerindeki etkisi” de önemlidir. “Bu bilgi bana ne katacak?” ve “Bu bilgi başkalarına nasıl fayda sağlar?” soruları kadınların zihninde daha çok yankı bulur.

Örneğin, bir kadın sağlıklı yaşam hakkında bir kitap okuduğunda, “Evet, bu tarif harika! Ama bunu sadece ben yapmam, arkadaşlarıma da öneririm. Hem de sağlıklı tariflerimle sosyal medya paylaşımlarımı yaparım!” diye düşünür. Kadınlar bilgiyi genellikle başkalarına nasıl dokunacağına odaklanarak kullanır. Mesela, "Bu şekilde düşündüğümde, daha anlamlı ve derinlemesine bir ilişki kurabilirim" diyerek, bilgiyi sadece bir araç değil, insan ilişkilerinin zenginleşmesi için bir yol olarak görürler.

Bilgi, kadınlar için sadece “bilgiyi elde etme” değil, “o bilginin yaratacağı etkilerle başkalarına nasıl dokunabilirim?” sorusunun peşinden gitmektir. Özetle, kadınların bilgiye bakışı “Bir şey bildim ama bunu insanlara nasıl aktarırım?” sorusu ile şekillenir.

Bilgi Kaça Ayrılır? Eğlenceli Bir Gözlem!

Tamam, artık bilgi dünyasında iyice kaybolduk ve herkesin farklı bakış açılarını konuşmaya başladık. Ama şimdi gerçekten derin bir soruya geliyoruz: Bilgi kaça ayrılır? İşte bu soruya herkesin farklı bir yanıt vereceğini tahmin ediyorum.

1. Günlük Bilgi (İlk Seviye): Sabah uyanınca hangi kıyafetleri giyeceğini bilmek. Hangi kahvenin daha güçlü olduğunu öğrenmek. Bu, günlük hayatı yönetmek için ihtiyaç duyduğumuz bilgidir. "Bugün bana espresso yeter" türünden.

2. Sosyal Bilgi (İkinci Seviye): Sosyal medya paylaşımlarına hakim olmak. Hangi hashtag'in daha popüler olduğunu bilmek, o gün hangi ünlünün hangi arabayı aldığı gibi... Herkesin bildiği ama kimsenin konuşmak istemediği türde bir bilgi.

3. Derin Bilgi (Üçüncü Seviye): Sonunda, en derin bilgilere ulaşmak. Örneğin, "Yıldızlar neden birbirine bu kadar uzak?" gibi sorular. Ya da “Gerçekten mükemmel bir pizza nasıl yapılır?” bilgisi. Bu bilgi her zaman işe yaramaz ama bir şekilde hayatımıza anlam katar.

Ve tabii ki bir de en zor kategori var:

4. İçsel Bilgi (Dördüncü Seviye): İnsanlar bazen bu tür bilgiyi hayatta öğreneceklerini düşünürler, fakat birçoğu hala “Nerede park edebilirim?” diye soru sormaya devam eder. İşte bu, hayatın gerçekten anlamını bulmaya çalıştığımız anlar.

Tartışmaya Açık Sorular: Bilgi Nedir?

Ve sonunda, sizlere birkaç soru bırakıyorum. Cevaplarınız beni çok güldürebilir, ne dersiniz?

- Bilgi sizin için ne ifade ediyor?

- Bilgi, çözüm odaklı mı olmalı, yoksa insan odaklı mı?

- En son öğrendiğiniz gereksiz bilgi nedir? (Sizinki bizden daha komik olabilir!)

- “Bu bilgi bana ne katacak?” sorusunu ne sıklıkla soruyorsunuz?

Hadi bakalım, eğlenceli fikirlerinizi bekliyorum!