Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim insanlarından yeni ilaç: İşitme duyusunu kazandırıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Kulağa enjekte edilen jel, işitme kaybını bilakis çevirebilir. FX-322 olarak isimlendirilen tek seferlik iğne, kulak ortasındaki uykudaki kök hücreleri, sesleri beyne iletebilen sağlıklı yeni işitsel hücrelere dönüştürüyor.

İngiltere’de sekiz milyonu 60 yaş ve üzerinde olmak üzere yaklaşık 11 milyon insan işitme kaybından muzdarip. Kulak enfeksiyonları yahut kulak kiri birikmesi kararı kısa müddetli işitme kaybı bir epeyce bireyde görülüyor. Bu tip durumlar, tedavi edilebilir olsa da yeniden tekrar yüksek sese maruz kalmaktan yahut yaşlandıkça iç kulaktaki değişikliklerden kaynaklanan işitme kaybı, büyük ölçüde tedavi edilemiyor, zira hücreler kendilerini onaramıyorlar.

İşitme aygıtları sesi güçlendirerek yardımcı olabilir, fakat yeni bir ilaç, sağlıklı işitmeyi sağlayarak bu aygıtlara olan gereksinimi ortadan kaldırabilir.


YENİ HÜCRELER OLUŞUYOR

ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’ye bağlı bir şirket olan Frequency Therapeutics tarafınca geliştirilen jel, laboratuvar testlerinde progenitör hücreler ismi verilen bir çeşit kök hücreden yeni hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan bir ilaç karışımından oluşuyor.

Dahil edilen ilaçlardan biri, halihazırda epilepsi için kullanılan, kolaylıkla bulunabilen ve nispeten ucuz bir ilaç. Öbür kök hücre tiplerinden farklı olarak, hücreler rastgele bir beden dokusuna dönüşmüyorlar.

2021’de Otology & Neurotology mecmuasında yapılan bir araştırma, jel aşı verilen ve önemli işitme kaybı olan altı gönüllüden dördünün konuşmayı daha sonradan anladığını belirtti.

Şimdi, işitme kaybı yaşayan 124 kişiyi içerecek daha büyük deneme planlanıyor.

Okumaya devam et...
 
Üst