Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Konseyi üyesinden ‘İzmir’ açıklaması

Leila

Global Mod
Global Mod
İzmir’de olay artışının sürdüğünü hatırlatan Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Bu hafta sonundan itibaren İzmir’deki durumu nazaranceğiz; durağanlaşacak mı yoksa keskin bir düşüşe mi geçilecek, goreceğiz” dedi.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 22-28 Ocak’ta 100 bin bireyde görülen haftalık corona virüs hadise sayılarını deklare etti.

Buna bakılırsa, İzmir’de 100 bin bireyden görülen olay sayısı, son 1 haftada 729,81’den 961,57’ye yükseldi. Kentteki artışı pahalandıran Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Şener, şu sözleri kullandı:

*Hastaneye yatan hasta kümesinde da artış kelam konusu. Buna rağmen ağır bakımlarda bir artış yok.

*Kendi hastanemizden örnek verirsem, yeni bir ağır bakım servisi açma gereği duymadık lakin ek olağan servis açtık zira ayakta hasta kümesinde artış sürüyor.

*Bu bir süre devam edecektir zira bunu İstanbul da yaşadı. İstanbul’da yükselme trendi, 2 hafta devam etti. Yükselme trendine baktığımızda, İzmir’de de 2’nci hafta ortasındayız.

* Bu hafta sonundan itibaren İzmir’deki durumu nazaranceğiz; durağanlaşacak mı yoksa keskin bir düşüşe mi geçilecek, bakılırsaceğiz. Varsayımım o ki Türkiye genelinde şubatın sonunda keskin bir düşüş nazaranceğiz.

‘Omicron’ varyantının girdiği her ülkede 6 ile 8 hafta ortasında pik düzeyine ulaştığını belirten Şener, “Türkiye’de de misal bir durumla karşılaşacağımızı düşünüyorum. ‘Delta’ ve ‘Delta Plus’ta olduğu üzere 3 yahut 3,5 ay süren bir pik süreci yaşamayacağız. ‘Omicron’ bulaşının süratli olması, insanların kolay enfekte olması olgu sayılarında süratli yükseliş ve düşüşe yol açacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘AŞI YAPTIRMAMAK BİR NEVİ RUS RULETİ OYNAMAKTIR’

Son periyottaki gözlemlerinden de bahseden Prof. Dr. Şener, şu tabirleri kullandı:

* Dikkatimizi çeken bir durum var. Hala aşısızları görüyoruz. Kanser, şeker, organ nakli yahut kalp hastaları üzere yandaş hastalığa sahip kümedeki bireyler, güya birinci sefer aşıyı duymuş üzere davranıyor.

* Bu hem huzursuz ediyor tıpkı vakitte üzüyor zira bu hasta kümesinde Covid-19 ağır seyrediyor. Bu hasta kümesi, hastaneye yatıyor. Bu hasta kümesinin mevt riski var. Doğal olarak ölüyorlar da.

* Her gün tabelaya yansıyan ve ölen şahıslar, yandaş hastalığa sahip olan ve ayrıyeten aşısızlar. ötürüsıyla aşının hastaneye ve ağır bakıma yatışı önlediği ve mevti engellediği ortada.

* Artık isteyenler için yerli ve ulusal aşı var. Konutlara gidilerek aşı yapılıyor. Hala bir sürü yandaş hastalığa sahip olanlar aşısını yaptırmıyorsa ne yapılabilir, bilemiyorum.

Aşı ile ilgili Fransa’da yapılan çalışmadan da kelam eden Prof. Dr. Şener, “Bu çalışmaya nazaran aşı, 3,5 ile 7 kat oranında hastaneye yatışı azaltıyor. ‘Omicron’un alt varyantlarıyla da ilgili aşılı bireylerde hastaneye yatışlarda bir azalma kelam konusu. 3’üncü doz aşıların kesinlikle olunması gerekiyor. O niçinle halihazırda aşılarda bir güncelleme kelam konusu değilken, aşılardan büsbütün kaçabilen bir varyant kelam konusu değilken, 3’üncü dozu olmamak ya da hiç aşı yaptırmamak bir nevi Rus ruleti oynamaktır” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst