Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Şurası Üyesi: Corona virüs aşısı grip aşısı üzere olabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanlığı Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Önümüzdeki periyotta corona virüs hadiseleri epeyce aşağıya düştü, diyelim ki 100, 20, 10 oldu. Bu süreçte de bu biçimde bir salgın, bu biçimde bir tehlike olmaması için tıpkı grip aşısında olduğu üzere 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza nasıl ki aşılama tavsiye ediliyorsa, corona virüs için de 65 yaş üzeri olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı önümüzdeki periyot bir daha aşılamak mümkün olabilir” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Anabilim Kolu Lideri, Bilim Konseyi üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, corona virüse karşı aşılamanın gelecek devirde de devam edip etmeyeceğine ait, açıklamalarda bulundu.

“İSTANBUL’DA TEK TÜK HADİSELER GÖRÜLEBİLİR”

Olay sayılarının azaldığına dikkat çeken İlhan şunları söylemiş oldu:

“Şu an için bakıldığında corona virüs hadiselerinin aşağıya hakikat gittiğine hepimiz şahit oluyoruz. Bu durumda bilhassa 65 yaş üzeri olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın kendilerini muhafazaları gerekiyor. Halihazırda vefat edenlere baktığımızda bunların ortasında 65 yaş üzeri büyüklerimiz ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın epeyce daha fazla olduğuna şahit oluyoruz.

Bu kümenin korunması yolu ile dikkatli olarak ilerlememiz en yanlışsız yaklaşım olacaktır. Bunu üs üste koyduğumuzda diyelim ki önümüzdeki devirde corona virüs hadiseleri fazlaca aşağıya düştü, diyelim ki 100, 20, 10 oldu. Belirli yerlerde, epey kalabalık olan yerlerde, mesela İstanbul’da tek tük olaylar görülüyor olabilir.

Bu süreçte de bu biçimde bir salgın, bu biçimde bir tehlike olmaması için tıpkı grip aşısında olduğu üzere 65 yaş üzeri vatandaşımıza nasıl ki aşılama tavsiye ediliyorsa, corona virüs için de 65 yaş üzeri olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı önümüzdeki periyot bir daha aşılamak mümkün olabilir.”


“GÜZ DEVRİNDEKİ HADİSELERE BAKIP KARAR VERMEK GEREK”

Prof. Dr. İlhan, aşılamada izlenecek yolun gelecek periyottaki hadise yoğunluğuna bakılırsa belirlenebileceğine dikkat çekerek, şöyleki konuştu:

“Ama buna önümüzdeki periyotta, güz periyodunda dünyada ve ülkemizde corona virüs hadiselerinin ne olacağını gördükten daha sonra karar vermek daha düzgün olacaktır. Genelde aşılama güz devrinin gelmesi ile başlıyor, grip de bu vakitte ağırlaşıyor. Güz periyodunda eylül-ekim devrinde olayların dünyada ve ülkemizde ne tarafta gideceğini bakılırsarek bundan daha sonra corona virüs aşısının nasıl işleyebileceği tarafında karar vermek en doğrusu olacaktır.

Şöyle düşünmek lazım; Türkiye’deki aşılama başladığında, şema, risk kümelerinin birinci başta aşılanmasıydı. Kimdi bunlar; sıhhat çalışanları, tolumda risk kümesi olan 85 yaş üzeri büyüklerimiz ile başladı ve yaş peyderpey düşerken öğretmenleriniz, polislerimiz, askerimiz üzere topluma hizmet veren bireyler üzere risk kümesinin aşılanması yaklaşımı belirlendi. Bunu önümüzdeki periyotta, güz devrindeki olayların yaygınlığına bakarak karar vermek en doğrusu olacaktır.”

PANDEMİ ‘EPİDEMİ’YE EVRİLDİ Mİ?

Prof. Dr. İlhan, corona virüs pandemisinin ‘epidemi’ye evirilip evirilmediğine ait, şu ayrıntıları verdi:

“Dünyada fazlaca büyük bir müddetç yaşandı, milyonlarca insan enfekte oldu. Tabi bu pandemiydi, dünyanın her yerinde görülen bir enfeksiyonun yayılmasıydı. daha sonrasında biz bu pandemilerin genelde ‘epidemi’ye dönmesini, daha sonra ‘endemik’ olmasını daha sonra da ‘sporadik’ olmasını bekleriz. Bu süreç ne demek diye bakıldığında; ‘epidemik’ demek salgının devam ettiği manasına geliyor. Fakat ‘pan’ dediğimiz dünyanın her yerinde bu derece ağır biçimde enfeksiyon görülmüyor.

‘Endemik’ demek ise dünyada belirli yerlerde enfeksiyonun görülmesi manasına geliyor. Bilhassa hijyen şartlarının düşük olduğu, kalabalık, ömür şartlarının düşük olduğu, bu süreç daha sonrasında Hindistan’da tahminen Güney Amerika’da tahminen Afrika ülkelerinde fazlaca kalabalık yerlerde, toplumların dikkatsiz olduğu yerlerde endemik olarak da corona virüs devam edebilir.

‘Sporadik’ dediğimiz ise artık epeyce nadiren görülmesi manasına geliyor. Çin’de bir yerde birkaç olayın görülmesi, Hindistan’da birkaç yerde görülmesi manasına geliyor. olağan olarak bu süreç pandemiden epidemiye, endemiğe inşallah da sporadiğe gerçek evrilebilir. Şu an hali hazırda aşağıya gerçek salgının gittiğini, pandeminin giderek azaldığını söylemek mümkün” tabirini kullandı. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst