Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Şurası Üyesi Kayıpmaz: Virüsler birbiriyle karıştı, gripte olağandışı artış yok

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık Bakanlığı Bilim Heyeti üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kış ayları ile teneffüs yolları enfeksiyonuna sebep olan bakteri ve virüslerin artış gösterdiğini, bunların birbiri ile karışabilen hastalıklar olduğunu söylemiş oldu.

Kayıpmaz, “Bu noktada nezleye sebep olan rinovirüs, RSV (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) üzere virüsler, gribe sebep olan influenza A, B üzere virüsler ve son 2 yıldır ülkemizin, dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19’a sebep olan Sarscov 2 virüsü tıpkı anda fazlaca sayıda olaya yol açan bir teneffüs yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Şu an için gripte evvelki yıllarden farklı olağandışı bir yükseliş kelam konusu değil” dedi.

Geçen yıllare oranla maske kullanmasının azalmasının da bahsi geçen teneffüs yolu enfeksiyonlarının artışında büyük rol oynadığına dikkat çeken Doç. Dr. Kayıpmaz, “Şu anda natürel maskelerin kullanmasının da azalması ile birlikte biz teneffüs yolu enfeksiyonlarına sebep olan RSV, gribe sebep olan influenza A, B, bunun haricinde rinovirüs üzere virüsleri de yaygın olarak görüyoruz” sözlerini kullandı.

DOLAŞIMDA OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Corona virüsü ile başka üst teneffüs yolu enfeksiyonları birbirine karışmış vaziyette” açıklamasını da hatırlatan Kayıpmaz, şunları söylemiş oldu:

– Şu anda Covid-19’un yanı sıra öbür teneffüs yolu enfeksiyon etkenlerinin de biz sirkülasyonda olduğunu biliyoruz. Örnek vermek gerekirse gribe sebep olan infuluenza A, B’nin, rinovirüsün RSV’nin şu anda sirkülasyonda olduğunu görüyoruz. Bunlar yalnızca teneffüs yolu enfeksiyonuna sebep olan Covid- 19 etkeni değil, öbür teneffüs yolu enfeksiyonu kaynağı virüslerin de sirkülasyonda olduğunu bize gösteriyor.

– Bunların teneffüs yollarına etkenleri birfazlaca benzeri belirtiler ile seyrediyor. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, balgam, yaygın kas ve eklem ağrısı üzere belirtilerle bunlar seyredebiliyor. Bunları birbirinden semptomlar aracılığı ile ayırabilmek aslında epey kolay değil. Zira misal semptomlar ile sarfiyat. Bu noktada nezleye sebep olan rinovirüs, RSV üzere virüsler, gribe sebep olan influenza A, B üzere virüsler ve son 2 yıldır ülkemizin, dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19’a sebep olan Sarscov 2 virüsü birebir anda epey sayıda hadiseye yol açan bir teneffüs yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst