Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilim Şurası Üyesi: Yeni devrin belirleneceği kanısındayım

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanlığı Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘en değerli toplantı’ olarak nitelendirdiği, yarın yapılacak Bilim Şurası toplantısında yeni devrin belirleneceği fikrinde olduğunu söylemiş oldu.

Sıhhat Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun yarın en değerli toplantılarından birini gerçekleştireceğini duyurmuştu. Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da bilhassa maske konusunda gevşeme kararları beklenen toplantı öncesi muhabirlere konuştu.

Prof. Dr. İlhan, hadise ve vefat sayılarında düşüşün devam ettiğine dikkat çekerek, “Vaka sayılarımız son 1 haftadır 5 binin altında. Uzunca müddettir bu sayılara hasret kalmıştık. Büyük hastanelerimizde koronavirüs olayları olmakla bir arada genel olarak ülkemizde hem toplumda tıpkı vakitte hastanelerimizde bir rahatlama kelam konusu” dedi.

‘YENİ DÖNEM’

Prof. Dr. İlhan, Bilim Konseyi toplantısında muhtemelen bu sürecin değerlendirileceğine vurgu yaparak, “Muhtemelen bu sürecin değerlendirmesi yapılıp, bu süreç daha sonrasında bir yeni devir belirlenecektir niyetindeyim. Maske için bakıldığında; Amerika’da, Avrupa’da maske kullanmasının giderek azaldığına şahit oluyoruz. Fakat bir yandan da düşünüldüğünde bilhassa riskli yerlerde maske kullanmasın devam ettiği konusunda bilgilere sahibiz.

Örneğin; hastanede maske takmak hem kişiyi hem sıhhat çalışanlarını korumak için hakikat bir yaklaşım. Çok uzun vadeli bir uçak seyahatinde, tren seyahatinde, otobüs seyahatinde maske takmak bireyler için esirgeyici bir yaklaşım olarak görünmekte.

Maskenin bilhassa epeyce kalabalık ve kapalı yerlerde koruyuculuğunun yüksek olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Bu niçinle tahminen bu tip fazlaca riskli yerler haricinde bir rahatlamanın kelam konusu olabileceğini beklemek mümkün” diye konuştu.


Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan


‘BİREYSEL TEDBİRLER ÖNE ÇIKIYOR’

Prof. Dr. İlhan, vakarda yine artış beklenip beklenmediğine ait ise şunları söylemiş oldu:

“Koronavirüs sürecinin nereye hakikat yol alacağı birkaç faktör ile bağlantılı. Bunlardan biri; virüsün ağır hastalık yapacağı bir varyantının ortaya çıkıp çıkmaması. Bu durum her vakit kelam konusu olabilir ama şu anki detaylarımize göre fazlaca daha düşük bir mümkünlük üzere görünüyor lakin bu riskin her vakit kelam konusu olduğunu bilmek gerekiyor.

İkincisi, toplumların koronavirüs salgını için hem kişisel olarak tıpkı vakitte toplumun genelinin ne kadar bağışık olduğu. Ülkemiz için bakıldığında 3 doz aşı olan 27 milyondan fazla vatandaşımız var. 2 doz aşı olan da 53 milyondan fazla kişi var. Koronavirüsten korunmada aşının değerli faktör olduğunu söylemek gerekiyor. Aşı olanların son doz üzerinden 6 ay geçtiyse bilhassa de kronik hastalığı olan vatandaşlarımız ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın 1 doz daha hatırlatma dozlarını olmaları en hakikat yaklaşım olacaktır.

Üçüncüsü de toplumların davranış biçimleri. Bireyler epeyce dikkatsiz davranıyor, risk kümesinde olan şahıslar ile temasta bulunmaktan çekinmiyorsa kendisinde semptomlar olan kişi toplum ile bir ortada olmaktan çekinmiyorsa burada da bir riskin kelam konusu olabileceği kelam konusu. Geldiğimiz periyot daha fazlaca kişisel tedbirlerin, aşılamanın öne çıktığı bir yol olarak gözükmekte.” (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst