Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Araç dumanları bayanları daha fazlaca etkiliyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Yapılan bir araştırma, hava kirliliğinin bayanları erkeklerden daha fazla etkileyebileceğini öne sürüyor.

Kanada’daki Manitoba Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, sertleşmiş arterlere bağlı protein düzeylerinin artmasına niye olduğu için otomobil dumanlarının bayanlar için daha yüksek risk oluşturabileceğini ortaya koydu.

Daily Mail’de yer alan habere göre, araştırmada, beş erkek ve beş bayandan oluşan on gönüllüden bir seferde dört saat boyunca dumanı teneffüs etmeleri istendi.

Deney, farklı konsantrasyonlarda dizel kullanılarak bir ay ortayla üç farklı durumda yapıldı.


DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA GEREKSİNİM VAR

Her iki cinsiyette de araştırmacılar, iltihaplanma, enfeksiyon ve kardiyovasküler hastalık ile ilgili kan bileşenlerinde değişiklikler buldular, lakin bayanlarda sertleşmiş arterlerle ilişkili protein düzeyleri daha yüksekti.

Uzmanlar, bunun, kalp krizi yahut felç riskini artırabileceğini lakin bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya gereksinim olduğunu belirttiler.

Bulgular, Barselona’daki Avrupa Teneffüs Derneği Milletlerarası Kongresi’nde sunuldu.

Önceki çalışmalar da bayanların konut tozu üzere teneffüs yollarını tahriş eden unsurlara karşı daha yüksek bir bağışıklık yansısına sahip olduğunu gösteriyor. Erkeklerle karşılaştırıldığında, bayanların teneffüs yolu enfeksiyonlarına ve astıma daha hassas olduklarına dair başka ispatlar bulunuyor.

Okumaya devam et...
 
Üst