Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Covid-19’dan ölenlerin sayısı resmi sayının 3 katı

Leila

Global Mod
Global Mod
Yapılan bir araştırma 2019’un sonunda Çin’de ortaya çıktıktan daha sonra global bir salgın halini alan corona virüsünün varsayım edilenden epeyce daha ölümcül olduğunu ortaya koydu.

Dünyanın önde gelen tıp mecmualarından Lancet’te yayınlanan bir bilimsel araştırma, corona virüsüne bağlı sebeplerle dünya genelindeki vefat sayısının resmi sayıların 3 katından fazla olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmada uzmanlar, salgının başladığı günden beri yaklaşık 18.2 milyon insanın hayatını yitirdiğini deklare etti. Bu sayı aktüel resmi bilgilerin 3 katı olarak dikkat çekti. Araştırmada birfazlaca ülke ve bölgede Covid-19’a bağlı ölümlerin kayıtlara geçmesinde farklılıklar olduğu belirtilirken bu araştırmanın hakemli bir mecmuada yayınlanması da bir birinci oldu.

“ÖLÜM ORANINI YÜZDE 17 ARTIRDI”

Salgın sürecinde sistemli test yapılmaması ve vefat dataları ile ilgili birtakım ayrıntıların eksik kalmasıyla birlikte bu sonuçların ortaya çıktığı da açıklandı. Araştırmayı yürüten Washington Üniversitesi’nde misyonlu bilim insanı Christopher Murray, “Küresel ölçekte baktığımızda bu İspanyol gribinden daha sonra en büyük vefat oranı olarak karşımıza çıkıyor. Covid-19, dünya genelinde mevt oranını yüzde 17 artırdı” dedi.

Murray’nin bahsetmiş olduğu İspanyol gribi, 1918’de ortaya çıkmış ve o salgında en az 50 milyon insan hayatını yitirmişti. Murray bu vefat oranında yaşanan farkın direkt Covid-19’la temaslı olmasının yanı sıra Covid-19 salgını sebebiyle sıhhat sisteminde oluşan baskının da tesiri olduğuna dikkat çekti.

Araştırmayı yürüten takımda yer alan Haidong Wang da, “Birfazlaca ülkede Covid-19 evvelki senelera nazaran artan vefat oranının direkt niçini. Salgının gerçek vefat bilgilerini anlamak, kamusal kararlar alınırken hayati bir ehemmiyete sahip” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst