Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Fazla kilo, rahim kanserine yol açıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Yeni yapılan bir araştırma, fazla kilonun bayanlarda rahim kanseri riskini neredeyse iki katına çıkarabileceğini ortaya koydu.

Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları, fazla kilonun bir bayanın rahim kanserine yakalanma riskini neredeyse iki katına çıkarabileceğini öne sürüyor.

Uzmanlar, çok kilolu yahut obez olmanın hastalık riskini artırdığını birfazlaca sefer ortaya koymuşlardı. Yalnızca Birleşik Krallık’ta yaklaşık her üç olaydan biri (%34) çok kilo ile kontaklı.

Guardian’da yer alan habere bakılırsa, artık Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, artan riskin kapsamının yanı sıra kontağa da daha fazla ışık tutabildiler. Her ekstra beş kilonun, bir hanımın rahim kanseri riskini %88 artırdığını buldular.


HORMONLAR KANSER RİSKİ OLUŞTURUYOR

Araştırma için İngiltere, Avustralya, Belçika, Almanya, Polonya, İsveç ve ABD’deki 120.000 bayandan genetik örnekler incelendi. İştirakçilerin yaklaşık 13.000’inde rahim kanseri vardı.

Araştırmacılar, obezite ve rahim kanserini ilişkilendirebilecek 14 özelliğin belirteçlerine baktılar. İştirakçilerde, rahim kanseri riskini artıran iki hormon olan açlık insülini ve testosteronu buldular.

Uzmanlar, mesela hormonlar aracılığıyla obezitenin riski nasıl artırdığını saptayarak, gelecekte ilaçların kanser geliştirme riski daha yüksek olan bireylerde belli hormonların düzeyini azaltmak yahut artırmak için kullanılabileceğini umuyor.

Cancer Research UK’den Dr. Julie Sharp, “Obezite ile uğraş eden beşerler içinde kanser riskini yönetmek için tam olarak hangi tedavilerin ve ilaçların kullanılabileceğini araştırmak için daha fazla araştırmaya gereksinim var. Fazla kilolu yahut obez olmanın 13 farklı kanser tipi geliştirme riskini artırdığını aslına bakarsanız biliyoruz. Kanser riskinizi azaltmak için istikrarlı beslenerek ve etkin kalarak sağlıklı bir kiloyu korumak önemlidir” dedi.

Araştırma, Cancer Research UK (CRUK) tarafınca finanse edildi ve BMC Medicine mecmuasında yayınlandı.

Okumaya devam et...
 
Üst