Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel araştırma: Yaşlandıkça cömertlik ve şefkat oranı artıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Yeni yapılan bir araştırma, insanların, yaşlandıkça sanılanın tersine daha cömert bir karaktere büründüğünü ortaya koyuyor.

Kaliforniya, ABD’deki Claremont Graduate Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaşlıların gençlere göre daha cömert olduğunu savunuyor.

Daily Mail’in haberine göre, bunun niçini yaşlandıkça “aşk hormonu” olarak da bilinen oksitosinin daha fazla salgılanması. Araştırmacılar, bu niçinle emeklilerin en cömert kuşak olduğunu savunuyor.

Araştırma için, yaşları 18 ila 99 içinde değişen 103 şahsa, beyin kanserinden ölmek üzere olan iki yaşındaki oğluyla ilgili hislerini anlatan bir babanın yürek parçalayan bir görüntüsü gösterildi. Görüntüde bebek hastanede oynarken yer alıyordu.

çabucak sonrasında iştirakçilerden hastaneye isimsiz bir bağışta bulunmaları istendi. 65 yaş ve üstündekiler 18 ila 35 yaş içindekilerin neredeyse üç katı bağışta bulundu.


“DİN VE FELSEFİK AKIMLARLA DA TUTARLI”

Ayrıyeten görüntüden evvel ve daha sonra yapılan kan testleri, yaşlıların görüntüyü izlerken daha hayli oksitosin salgıladığını gösterdi.

Araştırmayı yöneten Dr. Paul Zak, “Deneyde en çok oksitosin salgılayan beşerler yalnızca hayırseverlik konusunda daha cömert değiller, hem de biroldukça öteki yardım davranışı da sergilediler. Bulgular, kişinin hayatından memnuniyetinin, diğerlerine yardım ederek arttığı biroldukça din ve ideolojiyle tutarlıdır” dedi.

Araştırma, Frontiers in Behavioral Neuroscience mecmuasında yayınlandı.

Okumaya devam et...
 
Üst