Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bilimsel Olarak İmkânsız Olduğu Ortaya Çıktı: 60 Yıl Boyunca Uyumadığını Tez Eden Adamın Hikayesi Yalanmış

Leila

Global Mod
Global Mod
Uyumayan adam olarak bilinen Mehmet İnanç, dünyada bu kadar uzun mühlet uyumayan tek kişi değil lakin Türkiye’de en uzun müddet uyumayan insan. Tıpta bile tahlil yollarının yetersiz kaldığını söyleyen Mehmet İnanç sahiden uyumuyor mu, yoksa bu rastgele bir uyku rahatsızlığı mı? Uykusuz bir hayat omurgalı canlıların hayatı için imkânsızken nasıl oluyor da senelerca uyumadan hayatını sürdürebiliyor? Haydi gelin, bir arada inceleyelim.


Türkiye’nin en uykusuz adamı.


1926 yılında doğan Mehmet İnanç; gençliği boyunca derin uykulara daldığını, kimsenin onu uyandıramadığını söylerken 34 yaşından daha sonra uyku yüzü görmediğini belirtiyor. 1960 yılından beri uyku nedir bilmediğini lisana getiren Mehmet İnanç, hekimlere başvurduğunu lakin rastgele bir dermanın bulunamadığını söylüyor. 60’lı yılların başında o ağır uykusu olan adama ne oldu, bilinmiyor. Üç ya da dört ay kadar süren uyku düzensizliğinden daha sonra bir gün uykusunun gelmediğini ve daha sonrasında daima uyanık kaldığını tabir ediyor. Olayın farklı kısmıysa Mehmet İnanç’ın hiç dinlenmek istemiyor oluşu.


Uyumadığı için gece gündüz demeden çalışmayı tercih eder.


Mehmet İnanç, uyumamaya başladığından itibaren bu durumu hakkında hiç sorun yaşamaz. Eskişehir’de demiryollarında çalışan İnanç, bununla birlikte inşaat ustası olduğu için gündüzleri demiryollarında çalışırken geceleri sabaha kadar kurduğu grupla inşaatlarda çalışır. Etrafındaki bireyler onun uyumadığını gördüklerinde fazlaca şaşırır. Hatta inanmayanlar bile olur. Lakin hakikaten uyumadığı ve 24 saat boyunca yorulmadan çalıştığı görülünce mahalleli ona “Uykusuz Hacı” lakabını takar. Gece mahallesinde bir iş olduğunda Mehmet İnanç, yardıma koşan ve o işleri halleden kişi olur.


Uyuduğuna dair argümanlara girenler olur.


Mehmet İnanç’ın komşuları içinde uyuduğunu düşünenler olur ve onun uyuduğu üzerine argümana tutuşurlar. Uymadığına inanmayan komşuları, üç günden daha fazla uykusuz kalamayacağını düşünüp bu argüman için 15 kişilik takım kurarlar. 90 gün boyunca Mehmet İnanç’ın uyumadığını gözlemlemeye çalışılar fakat işler beklenilen üzere olmaz. Takım 90 gün boyunca dayanamaz ve 40. günde pes ederler. bu biçimdelikle komşuları ona inanmaya başlar ve Mehmet İnanç iddiayı kazanır.


Çareyi tıpta arar lakin orada da kendisi uyuyacağına hemşireyi uyutur.


Medya aracılığıyla Mehmet İnanç’ı bakılırsan hekimler onu tedavi etmek için uğraşırlar. birinci vakit içinderda Eskişehir’de SSK Hastanesi’nde hekim Durmuş Tekin, hastalığı için onu incelemeye başlar. sonrasındasında sırasıyla hastaneleri ve tabipleri ziyaret etmeye devam eder Mehmet İnanç. Eskişehir Askeri Hastanesi’nde İzzet Fethi Okyar ve Eskişehir Devlet Hastanesi’nde Halil Kozlubel, onu incelmeye alır. Bu incelemeler esnasında pek küçük harflerle basılmış bir kitabı sesli okuması istenir. Şayet ses kesilirse uyudu raporu vermeyi düşünürler. Fakat beklenilen üzere olmaz. İnanç uyumaz hatta yanındaki hemşire uyuyakalınca onu uyandırıp kitabını okumaya devam eder. Eskişehir’de istenilen bulunamayınca İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesine sarfiyat. 5 ay 20 gün de orada uyuması için çalışılır. Rastgele bir sonuç alınamayınca da uyumuyor raporu verilir.


Uykusuzluk yardımıyla ömrüne iki hayat birden sığdırır.


Mehmet İnanç, bizlere nazaran iki kat daha fazla yaşıyor diyebiliriz. Uykuya ayıracağı vakit içinderda kitap okuyor, çalışıyor yahut televizyon seyrediyor. özetlemek gerekirsesı hayatındaki hiç bir anı boş durarak geçirmiyor, her anı pahalandırıyor. Uyumamaktan hayli mutlu olan Mehmet İnanç, “Allah herkese uykusuzluk nasip etsin epey faydalı bir şey.” diyor. Lakin eşi bu durumdan onun kadar şad değil. Geceleri televizyon sesinden yahut yapılan gürültüden ister istemez rahatsız olduğunu lisana getiriyor. İki kat daha fazla yaşayan İnanç, İki kat daha fazla iş yapıyor ve bu durum onun için kıymet biçilemez bir nimet üzere.


Ne kadar uyumadığını söylese de verdiği röportajlarda mikro uykulara yenik düştüğü belirli.


Evet, Mehmet İnanç hiç uyumadığını söylüyor lakin bu imkânsız bir durum ve aslında orta ara mikro uykulara yenik düştüğü röportajlardan da gözlemlenebiliyor. Eşi Lütfiye Hanım, onun ortada kestirdiğini lisana getiriyor. Olağan bu durum İnanç için gözlerini dinlendirme hâli. Bir başka deliliyse yorucu günün akabinde gün batımına kadar gazete okuduğunu lisana getirmesi. Bu cinsten bir aktivite, beynin uykuya geçmesi ve mikro uykuya dalması için pek uygun bir fırsat. Ayrıyeten beşerler gözleri açık da uyuyabiliyorlar, yalnızca bunun farkında olmuyorlar.


Dünyada da senelerca uyumadığını söyleyenler var.


Mehmet İnanç, bu durumu yaşayan birinci insan değil. Dünyada birkaç kişi daha hiç uyumadığını sav ediyor. Bu bireyler içinde “Hiç Uyumayan Adam” unvanını dünya çapında koruyan ve efsaneleşen bir isim olan Herpin ve ateşli bir hastalık daha sonrası 43 yıldır uyumayan Vietnamlı Thai Ngoc yer alıyor. Fakat bilimsel olarak bakıldığında bu kadar uzun mühlet uyumadan yaşamak mümkün gözükmüyor. Yaşadıkları bu durum aslında bir nevi uyku durum yanılgısı. Bunu yaşayan beşerler, uyku ve uyanıklık hâllerini birbirine karıştırabilirler. Bunlar haricinde mikro uykular da yaşıyor olabilirler. Uyku fizyolojik bir gereksinim. Umarız her biri deliksiz uykunun tadını yine tadar.

Okumaya devam et...
 
Üst