Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Birebir Acıyı ve Duyguyu Yaşıyorlar Fakat Farklı Yansılar Veriyorlar! Erkek ve Bayan Beyni içindeki 8 Fark

Leila

Global Mod
Global Mod
Merhabalar. Erkek beyni bayan beyninden yaklaşık %10 daha büyük olduğunu birçok kişi biliyor. Çok bilinen bu bilgi bilakis bu yazıda ikisi içindeki 8 farkı listeledim.

İyi okumalar dilerim.

Kaynak: https://greatperformersacademy.com/in…

1. Matematiksel Beceriler

Erkekler matematiksel süreçlerde bayanlara oranla daha fazla yeteneklidir. Bunun sebebi, erkek beyninde parietal lobun daha büyük olmasıdır. Burası beynin matematiği, geometri maharetlerini ve görsel algıyı denetim eden kısmıdır. İki bölgeye ayrılmıştır ve görsel sistemi yönetir.

2. üç boyutlu Görselleştirme

Erkekler, objeleri başlarında 3 boyutlu olarak hayal etmeyi ve farklı açılardan görselleştirmeyi daha kolay yapıyor. Bu da matematiksel marifetler üzere daha büyük parietal loblara sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

3. Stres

Kadınlar gerilimle erkeklerden daha uygun başa çıkma eğilimindedir. Bir insan gerilimli bir olay karşısında oksitosin ismi verilen bir hormon salgılar. Bu hormon bayanlarda östrojenle birleştirildiğinde sakinleşmeye yardımcı olur. Bir erkeğin durumunda testosteron ile birleştiğinde, o kişiyi daha sonlu ve daha şiddetli yapar.

4. Dürtüler

Erkekler dürtülerini denetim etmede bayanlara oranla daha zayıf olma eğilimindedir. Bir erkeğin beynindeki amigdala, kadınlarınkinden daha büyüktür. Ayrıyeten bu bölge, tepkileri artıran ve ötürüsıyla dürtüsel saldırganlıklarını denetim etme mümkünlüğünü azaltan testosteron reseptörlerine de sahiptir.

5. Acı

Kadınlar acıyı erkeklerden daha fazla hissederler. Bunun sebebi, erkekler ağrı hissettiğinde sağ amigdalanın harekete geçmesidir. Bayanlar ise duygusal fonksiyonlarla alakalı olan sollarını aktifleştirir. Sağ amigdala fizikî fonksiyonlarla daha fazla ilişkilidir. Bu niçinle bayanlar acılarını dert, sözelleştirme üzere yollarla, erkekler ise kendilerini fizikî olarak tabir etme eğilimindedir.

6. Lisan becerileri

Kadınlar erkeklere göre lisan hünerlerinde daha rahattır. Erkeklerden daha iletişimsel oldukları bilinmektedir. Bunun sebebi, temporal ve frontal loblarının daha büyük olmasıdır. Temporal lob, ses ve koku duyularını yönetir. Frontal lob ise hislerin, hafızanın, lisanın, sorun çözmenin, muhakemenin alanıdır.

7. Duygular

Kadınlar, hipokampusları ve limbik lobları daha büyük olduğu için epeyce çeşitli hisleri hissetme yeteneğine sahiptir. Hipokampus hafıza ile ilgilidir ve bu sıklıkla uzun periyodik hafızadır. Limbik lob ise hislerle ilgilidir.

8. IQ

İnsanların son yıllardır düşündüğünün bilakis başkasından ‘daha akıllı’ bir cinsiyet yoktur. Lakin IQ testleri kelam konusu olduğunda, bayanlar ortalama puanlar alır. Erkekler se test edildiklerinde her iki uca da düşme eğilimindedir.

Sizce bayanlarla erkekler içinde diğer hangi farklar vardır? Yorumlarınızı bekliyorum.

Okumaya devam et...