Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bitcoin yarılanmasının ne olduğunu ve değerini nasıl etkileyebileceğini öğrenin

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Zaman geldi. Bitcoin, ağ tarafından üretilen yeni bitcoinlerin sayısının azaltılmasından oluşan bir olay olan 'halving'in gelişiyle bu günlerde tarihinde yeni bir dönüm noktasıyla karşı karşıya. Ve bunu, bu yıl şu ana kadar %43 artış gösterdikten sonra 61.000 dolar gibi yüksek seviyelerde yapıyor. Ancak halihazırda gün içi seviyelerde Mart ayı başında ulaştığı 73.000 dolarlık yüksek seviyenin %16 altında. Artık tüm dikkatler, kripto para biriminin arzını kontrol etmek için tasarlanan bu sürecin fiyatı nasıl etkilediğini kontrol etmeye ve bu süreçte bunun kıt bir ürün olduğundan emin olmaya odaklandı.


Bu, bitcoin ağında her dört yılda bir (veya her 210.000 mayınlı blokta) planlanan bir etkinliktir. 19-20 Nisan tarihleri arasında doruğa ulaşması beklenen bu olayı anlamak için öncelikle karmaşık algoritmalar ve güçlü bilgisayarlar aracılığıyla karmaşık algoritmaları çözmek ve blockchain zincirine yeni bir blok eklemek için yarışan madencilerin çalışmalarını anlamamız gerekiyor. . Başarılı olan kişi 'ödül' olarak belirli miktarda bitcoin alır. Ve bu ödül artık yarı yarıya azaldı.

Bu tür etkinlikler kripto para biriminin doğuşundan beri planlanıyor. eToro yatırım ve ticaret platformunda kripto varlıkları konusunda uzman analist olan Simon Peters, en mantıklı teorinin, dolaşıma giren yeni bitcoin arzını kademeli olarak azaltarak 'halving'in ağın değerinin zamanla artmasına yardımcı olması olduğunu belirtiyor. . “Bitcoin, yeni bir blok eklemenin ödülünün sıfır olduğu ve arz artışının durduğu 2140 yılına kadar yarılanmaya devam edecek” diye hatırlıyor.

  1. Şimdi bitcoin madenciliğinin ödülü ne olacak?
Bir blok madenciliğinin ödülü 2009'da 50 bitcoin ile başladı. 2012'deki ilk 'halving' ile bu ödül 25 bitcoin'e düşürüldü. 2016'daki ikinci yarılanmada blok başına 12,5'e, Mayıs 2020'deki üçüncü yarılanmada ise 6,25'e düştü. Bu ayki halvingde ödül blok başına 6,25 bitcoinden 3,125 bitcoine düşecek.

  1. Şimdi bitcoin madenciliğinin ödülü ne olacak?
Kimse bunu kesin olarak bilmiyor. Kripto para birimindeki son yükselişlerin ardından birçok kişi, şu anda piyasada olacak olan düşük arzın zaten toplandığını düşünüyor. İsviçre özel bankası Julius Baer'in dijital varlık analisti Manuel Villegas, “Düzenleyici gelişmeler ve piyasa duyarlılığı da dahil olmak üzere belirsizlikler devam ederken, birçok yatırımcı Bitcoin'in uzun vadeli beklentileri konusunda iyimser olmaya devam ediyor” diyor. “Yarılanma, kripto varlık piyasasında yeni bir büyüme döngüsü için katalizör görevi görebilir” diye ekliyor.

eToro, ilk ETF'lerin (yatırım fonları) piyasaya sürülmesinin ardından yatırımcıların kriptoya olan ilgisinin yükseliş eğilimini koruyabileceğini hatırlatıyor.

  1. Önceki 'halving'lerde ne oldu?
IG analistleri, Bitcoin'in en son 11 Mayıs 2020'de “halving” yaşadığını, madencilik ödüllerinin blok başına 12,5 yeni bitcoin'den 6,25 bitcoin'e %50 oranında düştüğünü hatırlıyor. “Fiyat, 11 Nisan'daki ('halving'den bir ay önce) 6.877 dolardan, etkinlik sırasında 8.821 dolara yükseldi” diyorlar. “Önemli dalgalanmaya rağmen fiyat, 11 Mayıs 2021'de 49.504 dolara ulaşana kadar ertesi yıl artmaya devam etti” diye ekliyorlar. Ve bu model 2012 ve 2016'daki önceki yarılanmalarda da tekrarlandı.

CEO ve Kurucu Ortak Ángel Luis Quesada, “Yeni bitcoin ihracındaki bu yarılanmanın piyasa üzerinde önceki olaylara göre daha küçük bir etkiye sahip olması mümkün, ancak kesin olan şey bunun etkisinin gözden kaçmayacağıdır” dedi. Onyze'den.

  1. Kaç yarılanma kaldı?
BBVA uzmanlarına göre yakın zamanda yapılan bir analize göre, kripto para birimi protokolüne göre 2140 yılı civarında gerçekleşecek olan, doğumunda belirlenen 21 milyon sınırına ulaşana kadar düzinelerce halving işlemi daha gerçekleştirilecek.

  1. Dolaşımda kaç tane bitcoin var?
Ocak 2024 itibarıyla dolaşımda 19,59 milyondan fazla bitcoin var, bu da toplam ihracın %92'sini oluşturuyor.
 
Üst