Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

BM: Kızamık olayları yüzde 80 arttı, başka hastalıklar da yayılabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Birleşmiş Milletler, corona virüsü salgını ötürüsıyla birtakım hastalıkların bir daha ortaya çıktığını duyurdu. Yetkililer kızamık hadiselerinin yüzde 80 artış gösterdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki UNICEF ile Dünya Sıhhat Örgütü ortak bir açıklama yayınlayarak Covid-19 salgını ötürüsıyla sayıları epey düşük olan kimi hastalıkların bir daha artış gösterdiğini deklare etti.

Yapılan açıklamada bu yıl dünya genelinde Covid-19 sebebiyle kızamık hadiselerinin yaklaşık yüzde 80 artış gösterdiği açıklandı.

Bilim insanları ve uzmanlar, corona virüsü salgını ötürüsıyla birfazlaca hastalığın aşılama sürecinin askıya alındığını yahut yavaşladığını açıklarken bunun da bu çeşit hastalıkların bir daha çıkmasına niçiniyet verdiğini duyurdu.

Kızamık dışında öbür hastalıkların da yayılabileceğinin sinyalini veren Dünya Sıhhat Örgütü ve UNICEF, bu durumun milyonlarca çocuğun ömrünü riske attığını da belirtti.

Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen kızamık, tedavi edilmemesi durumunda körlük, beyinde şişme ve teneffüs yolu enfeksiyonlarına sebep olabiliyor. Toplu aşılama ile engellenebilen kızamık buna karşılık birtakım ülkelerde aşı olunamaması sebebiyle aksadı.

Yapılan ortak açıklamada yalnızca Ocak ve Şubat ayında dünya çapında 17.300 olay açıklanırken geçen yılın birebir periyodunda 9600 olay tespit edilmişti.

SAVAŞ OLAN BÖLGELERDE ARTIYOR

UNICEF’in aşı kampanyasının başında yer alan kıdemli sıhhat danışmanı Christopher Gregory, Fransız haber ajansı AFP’ye açıklamalarda bulundu. Gregory, “Kızamık, aşıyla engellenebilen en bulaşıcı hastalık ve bu genelde bir ihtar işareti manasına geliyor. Kızamık hadiselerinin artması bağışıklık sisteminde bir zayıflık olduğunu gösteriyor” dedi. Gregory, sarı humma olaylarının da artışa geçmesinin mümkün olduğunu lisana getirdi.

En epey kızamık olayının tespit edildiği ülke Somali olurken, Yemen, Afganistan, Nijerya ve Etiyopya da bu ülkeyi takip etti. Kızamık olaylarının artış gösterdiği ülkelerde siyasi ve askeri krizler olduğuna dikkat çeken uzmanlar Ukrayna’da da hadiselerin artış yapmasından kaygı ettiklerini duyurdu.

Okumaya devam et...
 
Üst