Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Borsa 9.400 puanı toparlama girişiminde başarısız oldu

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Borsalar seansa başladıkları güçlü yükselişleri sınırladı ve Ibex-35 gün içi maksimumlarda ulaştığı 9.400 puanın çok uzağında %0,10 artışla 9.324 puana yükseldi. Ve tüm bunlar bankacılık sektörünün çekişine rağmen BBVA için %1,33, CaixaBank için %1,14 veya Unicaja ve Bankinter için %0,8’den fazla artışla gerçekleşti. Kapanışta ise Aena %1,36 artışla artışlara öncülük eden değer oldu.


Yatırımcılar, teknoloji devi Nvidia’nın sektördeki, özellikle de yapay zekaya güçlü bir şekilde bağlı şirketlerdeki büyümenin henüz bitmediğini doğruladığı Wall Street’teki iyi performansla güne oldukça cesaretli başladı.

Satış ve kâr rakamları, analistler tarafından başlangıçta tahmin edilen rakamı kolayca aştı. Ancak piyasanın en çok beğendiği şey, çip üreticisinin bu çeyrek için şimdiye kadar yapılanlardan çok daha yüksek satış tahminleri sunması ve kendi hisselerini 25.000 milyon dolara geri satın alma programını duyurmasıydı.

Piyasanın iyi karşılamasına rağmen, bu iş referansı, piyasanın haftanın büyük olayı olan ve bu Cuma ana etkinliği gerçekleşecek olan Jackson Hole’daki yıllık merkez bankacıları toplantısı öncesinde gösterdiği ihtiyatlılık nedeniyle azaldı. ABD Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB mevkidaşı Christine Lagarde’ın beklenen konuşmaları ile güçlü bir seyir izledi.

Link Securities’teki analistler, “Yatırımcılar bu müdahalelerden çok şey bekliyor, özellikle de faiz artırım sürecini ne zaman sonlandıracaklarını belirleyebilmek için, ancak her iki yetkilinin de bu konuda ıslanıp ıslanmayacağı bizim için tam olarak belli değil.” .

Dolayısıyla yetkililerin para politikasının önümüzdeki aylarda, özellikle de enflasyon ve işgücü piyasasıyla ilgili olarak açıklanacak makroekonomik verilere bağlı olmaya devam edeceği yönündeki mesajlarını vurgulamaları daha olası görünüyor.

Her halükarda merkez bankalarının piyasaya agresif bir mesaj göndermesi bekleniyor. Faiz oranlarının daha da artmasından ziyade enflasyonu kontrol altına almak veya en azından %2 civarındaki hedeflerde istikrara kavuşturmak için faiz oranlarının uzun süre mevcut yüksek seviyelerde tutulması ihtiyacından bahsediyoruz. Beklenenden daha yumuşak bir mesaj, hisse senetlerinin önümüzdeki günlerde yükselişe devam etmesi için kanat açabilir.

Öte yandan hammadde piyasasında Avrupa’da referans olan Brent petrolün varil fiyatı hafif düşüşle 83,10 dolara gerilerken, ABD’de Batı Teksas 78,80 dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
Üst