Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Borsa, daha fazla faiz artırımı korkusuyla Mart ayından bu yana en kötü haftasını kapattı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya Borsası, pandeminin borsa krizini Şubat 2020’de veda ettiği seviyeye ulaştıktan ancak beş gün sonra, Mart ayındaki bankacılık krizinden bu yana en kötü haftasını kapattı. Silikon Vadisi veya Credit Suisse gibi çeşitli kuruluşlar düştü. Dalgalanmalar bugünlerde %0,4’lük son bir tahminle piyasaya hakim oldu ve bu da Ibex-35’in geçen Pazartesi gününden bu yana %3,6’dan fazla düşmesine neden oldu. Üç yıldır görmediği bir seviye olan 9.600 puanın tepesinden aniden 9.200’e geri döndü.


Ve bunun açıklaması -her ne kadar parkelerin davranışı nadiren tek bir nedene cevap verse de- merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltme politikalarıyla bir kez daha yarattığı belirsizlikte yatıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tahminen ay sonunda yapacağı toplantıda zam yapacak. %4,25’e 0,25 puan daha olacak. Para kurumu başkan yardımcısı Luis de Guindos’un belirttiği gibi, örgütün bir sonraki toplantısı olan Eylül ayında ne olacağı “açık bir soru”. Frankfurt, düşüşe en dirençli olan Avrupa’daki alt enflasyonda zayıflama belirtileri görüyor. Ama ölümü durdurmak için hala erken.

ABD Merkez Bankası (Fed) örneğinde, paranın fiyatını %5’in üzerine çıkaran oran artışının ardından ekonomi hiçbir tükenme belirtisi göstermemeye devam ediyor. Dün açıklanan işsizlik verileri, oranı en az %3,6 ile sabit kalan işsizlikte yeni bir düşüşe işaret etti. Ancak piyasalar, merkez bankalarının vidaları sıkmaya devam etmesi halinde ekonomilerin sendeleyeceği bir zamanın geleceğinden korkuyor. Ve o kapı açılırsa ne ölçüde ve ne kadar süreyle kriz çıkacağını bilmiyorlar.

Bu nedenle Hisse Senedi Piyasalarında satışlar birbirini takip eder ve getirileri (yatırımcıların borçları için Devletlerden talep ettikleri) artan kamu borç piyasasına yöneliktir.İspanya’daki son Hazine ihaleleri de taahhütlü faizle bunu tasdik etmektedir. bir yıllık faturalarda %4’e yakın.

Ve her zaman olduğu gibi kazananlar ve kaybedenler var. Faiz artışından ilk olarak bankalar yararlandı. Hepsi son günlerde yeniden değerlemelerini iyileştirdi. Diğer tarafta ise, özellikle çok borçlularsa, finansman maliyetlerinin artmaya devam edeceğine dair beklentilerin ağırlığı altında ezilen şirketler var. Iberdrola %4’ten fazla bir kesinti ile düşüşlere öncülük etti ve Telefónica gibi diğerleri %1’den fazla düşüş yaşadı.
 
Üst