Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Borsa seçim ablukasına karşı bağışıklığını koruyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yatırımcılar tanım eksikliğinden hoşlanmıyor, ancak bu Pazar günü genel seçimlerin yapıldığı sandıklardan çıkan sonuçlar, hükümet kurmaya geldiğinde neredeyse bir abluka ile nihayet Borsada pek bir fark yaratmadı. Pazartesi günkü seansta piyasa tepkisi azdan çoka gitti. Piyasa %1,5’ten fazla kayıpla başlasa da, sonuçlar ve kimin Başbakan olacağı konusunda oluşan belirsizlikten neredeyse hiç etkilenmeden sonunda %0,29 düştü. Moody’s ajansı, bu durumun İspanyol ekonomisi gibi “zaten kendi içinde zayıf” bir ekonomiye yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.


Ibex’in bu Pazartesi günüki tepkisi, genel seçimlerden sonra her gün akşamdan kalma olarak gösterdiği tepkiden çok da uzak değil. İspanya’nın Hükümet Başkanını seçmek için sandık başına gittiği önceki on olayın dokuzunda Borsa düştü ve yalnızca bir seansta ürkekçe ilerlemeyi başardı. Piyasa, farklı nüanslarla da olsa neredeyse her zaman aşağı yönlü tepki verir.

Dört yıl önce, 10 Kasım 2019’daki genel seçimlerle birlikte Ibex, PSOE’nin ve Unidas Podemos ile olası koalisyon hükümetinin zaferinden sonra minimum %0,06’lık bir getiri elde ederek neredeyse yatay bir şekilde sona erdi. Sekiz ay önce, o yılın Nisan ayında, hiçbir partinin yönetme kapasitesinin olmadığı 2023’te olduğu gibi, abluka fazlasıyla aşikar olmasına rağmen, Borsa %0,19 arttı.

Genel seçimlerin yapıldığı son on yılın geri kalanında borsa hep düştü. Her şeyden önce, Rajoy’un PP’sinin kazandığı 2011 ve 2015 seçimlerinden sonra, büyük durgunluğun mali ve borç krizine bağlı olarak %3’ten fazla düşüş yaşadı. Zapatero ile pazar, iki zaferinden sonra da çöktü (2004’te %4’ten fazla ve 2008’de sadece onda bir). Aznar döneminde borsa %5 (1996’da) ve dört yıl sonra %1’den fazla düştü.

Borsada işlem gören şirketler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Kuzey Amerika Merkez Bankası’nın (FED) her iki parasal kuruluşun da faiz oranlarıyla ilgili yeni bir karar alacağı toplantısıyla borsanın geleceğini belirlemek için kilit bir haftanın bu Pazartesi gününü bekliyor. Euro bölgesinde, güçlenmeye devam eden enflasyon verileri göz önüne alındığında, %4,25’e yükseliş göz ardı edilmiyor. Öte yandan yatırımcılar, halka açık şirketlerin önümüzdeki beş gün boyunca sunacağı altı aylık sonuçlara şüpheyle bakıyor.
 
Üst