Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Boyun fıtığı kuaförde ya da uçakta da tetiklenebilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Boyun fıtığının çoklukla ani bir travma daha sonrası oluştuğuna dikkat çeken Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, ‘‘Bu hastalık kuaförde saç yıkatırken, koltukta televizyon izlerken ya da uçakta uyurken ortaya çıkabilir’ dedi…

Boyun fıtığı günümüzde yaygın görülen sıhhat sıkıntıları içinde yer alıyor. Üstelik bu hastalık her yaş kümesini etkiliyor. Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, hayat kalitesini düşüren boyun fıtığının oluşum sebeplerini, korunma ve tedavi yollarını şu biçimde anlattı…


Cengiz Kuday


Hangi belirtiler görülür?

Beldeki üzere boyun omurları içinde da birebir yapıda diskler mevcuttur. Burada da çoklukla bir travma daha sonrası boyun ağrısı ve tutukluk ortaya çıkar. çabucak sonrasında omuz, sırt ve kol ağrısı, kol ve elde uyuşma, karıncalanma, el ve kolda güç azalması gelişir. Boyun fıtığı, yapısı gereği omurilik tümörleri, doğumsal anomaliler, kistler, kimi dejeneratif fazlalıklar, artrozlar (eklem kireçlenmesi) ve akciğer tümörleriyle karıştırılabilir.


İşte risk faktörleri

Günlük hayatta karşı karşıya kaldığımız birtakım travmalar ve yanlış hareketler boyun fıtığına yol açabilir. Bunlar şöyleki sıralanabilir…

Bir aracın ani fren yapmasıyla savrulmak (özellikle emniyet kemeri takılmamışsa risk artar) ya da trafik kazası geçirmek.

– Cep telefonu ekranına eğilerek uzun mühlet bakmak, telefonu sık sık uzunluğuna sıkıştırarak görüşme yapmak.

– Kadın kuaförlerinde saçın yıkanması esnasında başı çok derecede geriye çekmek.

– Dişçi koltuğunda başı hayli fazla geriye yatırmak.

– Voleybol, basketbol üzere spor aktiviteleri esnasında ani durumlar yaşamak.

– Uçak seyahatlerinde inişte (yere temas anında) uykuda olmak.

– Balıklama atlayış esnasında denize istenen açıda düşmemek.

– Televizyon seyrederken koltukta uyuya kalmak.

– Ağır bir yük kaldırmak.


Kol ve bacaklarda elektriklenmeye niye olursa dikkat!


Boyun fıtığının bayanlarda olma ihtimali daha yüksektir. Zira boyun kasları erkeklere nazaran daha zayıftır. Bulguları değişkenlik gösterebilir. Genetik, travma, ileri yaş, gerilim ve hareketsizlik üzere niçinleri vardır. Parmaklarda yahut kolda ağrı, his değişiklikleri, omuzda ve kürek kemiğinin ardında ağrı ve kolda değişik derecelerde kuvvet kaybı görülebilir. Şayet fıtık omuriliğe omurganın ortasına gerçek baskı yapıyorsa kesinlikle hekim denetimi gerekir. Kişinin, başını öne yahut geriye eğdiği vakit el, kol ve bacaklarında birden elektriklenme oluyorsa bu hayli riskli bir durumdur. Bu baskının uzun vakit olması omurilikte geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Boyun fıtığında evvela beyin ve hudut cerrahisi uzmanı tarafınca muayene ile yanlışsız teşhis konulabilir. Gerekirse röntgen, MR, BT ve EMG çekilerek teşhis netleştirilebilir.

Tek tahlil ameliyat mı?

Boyun fıtıklarının yüzde 60-70’i fizik tedaviyle düzelir. Birinci etapta ağrı kesici, kas gevşetici ve boyun korse uygulaması yapılır. Ağrılar geçmezse kesin teşhis konması için radyolojik metotlardan yararlanılır. Teşhis konulduktan daha sonra acil cerrahi teşebbüs gerektiren omurilik basısına ilişkin klinik-radyolojik bulgular yoksa ve kalıcı özgür modül biçiminde disk modülü bulunmuyorsa fizik tedavi uzmanınca düzenlenen tedavi uygulanır. Bu tedaviden sonuç alınamadığı takdirde cerrahi düşünülmelidir. Boyun fıtığı genel kesi ile yapılır. Disk malzemesi çıkarılıp var ise kemik çıkıntılar alınıp kalan boşluğa kafes konması yahut artroplasti ameliyatları yapılır. Bu ameliyatlarda mikroşirürji tekniği tercih edilmektedir.

Okumaya devam et...
 
Üst