Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Brüksel, 2024’te geçiş ücreti uygulama sözü verdiğini hatırlatarak Hükümeti düzeltiyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Karayollarının kullanımı için ödeme yapma olasılığı, Avrupa Komisyonu’nun Perşembe günü Hükümetin bu konudaki tutumunu net bir şekilde düzeltmesinin ve Ulaştırma Bakanı’nın Çarşamba günü sadece bir hafta önce beyan ettiğinden geri adım atmasının ardından, bir kez daha seçim kampanyasına girdi. Brüksel, Yürütme dışındaki farklı seslerin uyarıda bulunduğunu, yani İspanya Kurtarma Planının sürdürülebilir hareketlilik ve ulaşım finansmanına ilişkin bir yasa ve bu geçiş ücretlerini 2024’te uygulamaya koyma taahhüdünü içerdiğini doğruladı.


Topluluk Yürütme Kurulu’nun ekonomi sözcüsü Veerle Nuyts, gazetecilere verdiği demeçte, İspanya’nın sunduğu planın “‘kirleten öder’ ilkesi doğrultusunda 2024’te başlayacak yolların kullanımına ilişkin bir ödeme mekanizmasına atıfta bulunduğunu anladıklarını” söyledi.

Aslında tartışmalı önlem, hem Brüksel hem de Üye Devletler tarafından onaylanan planda yer alıyor. Bu taahhüt, özellikle, 8.000 milyon avroyu aşan beşinci fon diliminin ödenmesiyle bağlantılıdır.

Söz konusu metin, “diğer altyapılarda olduğu gibi, karayolu taşımacılığının olumsuz dışsallıklarını entegre etmeyi ve bakım maliyetlerini karşılamayı mümkün kılan yüksek kapasiteli karayolu ağının kullanımı için bir ödeme sisteminin geliştirilmesi gerektiğini” ortaya koymaktadır. Hedef, 12.000’i yüksek kapasiteli olmak üzere 26.466 kilometrelik yolun bakım açığını yılda 20.000 milyon avro ile daraltmak.

Her halükarda topluluk sözcüsü, AB’nin önlemin 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanmasını zorlayıp zorlamayacağını doğrulamayı reddetti. Özellikle, Komisyonun bu önlemi “İspanya’dan beşinci ödeme talebine ulaştığımızda, bu nedenle bugün için bir tartışma değil” Madrid Yönetimi ile birlikte değerlendireceğini açıkladı.


Ölçüyü “yeniden tanımlayın”



Hükümetin, başkanın kendisinden başlayarak, bu seçim kampanyasında geçiş ücretlerinin Brüksel ile uzlaşmaya varıldığını inkar ederek, içine düştüğü bahçeden çıkmaya çalıştığı fikir budur. Aslında Pedro Sánchez bu Cuma günü, topluluk sözcüsünün açıklamalarına rağmen, geçiş ücretlerinin PP ve VOX tarafından seçim yarışmasını körüklemek için “bir aldatmaca” olduğu konusunda ısrar etti. Bir hafta önce, Ulaştırma Bakanı Raquel Sánchez, “kesin reddinden” söz etti, ancak bakanlığı “bu kilometre taşını yeniden tanımlamak için Avrupa ile görüştüklerini” kabul ediyor ve erteleme, ortadan kaldırma veya başlangıçta önerilen geçiş ücreti sistemini değiştirme de dahil olmak üzere tüm seçeneklerin açık olduğunu söylüyor.

2021’de plana dahil olmasına rağmen, 2022’de Hükümetin, Ukrayna’daki savaş nedeniyle sürücüleri etkileyen akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle Kongre’ye gönderildiğinde Sürdürülebilir Ulaşım Yasası taslağında tekrar yapmadığını belirtiyorlar.

Bu bağlamda, Yürütme, önemli bir ekonomik ve sosyal etkiye sahip olan bu büyüklükteki bir önlem için “optimum koşulların” mevcut olmadığını değerlendirmiştir. Her halükarda, Bakan Sánchez, PSOE ve PP’nin iki adayı arasında geçen hafta Hükümet başkanlığı için televizyonda yapılan tartışmanın ardından bu olasılığı “çözümlenmiş” olarak değerlendirmeye çalıştı.


DGT yine ortaya çıkardı



Tartışma, kısa bir süre önce Trafik Genel Müdürlüğü (DGT) müdürü Pere Navarro tarafından gündeme getirilmiş ve gelecekteki Hükümetin, Brüksel’in talep ettiği gibi, bir otoyol geçiş ücreti veya otoyol kullanımı için ödeme sistemi uygulaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Daha önce Atresmedia televizyonunda PP adayı Alberto Núñez Feijóo, İspanya haritasını göstererek PSOE adayı Pedro Sánchez’e geçiş ücretini uygulayıp uygulamayacağını sordu. “Ama ne diyor,” diye yanıtladı başkan o zaman.

Ulaştırma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı teklif iki ödeme yöntemini içeriyordu. Bir yandan, kat edilen kilometreleri hesaba katmadan bir tür sabit oran olarak çalışacak sözde vinyet. Uygulamanın ikinci aşamasında, katedilen kilometre başına ödeme gelecek ve söz konusu dairenin iç araştırmalarına göre kilometre başına bir sent modelini dayatacak.
 
Üst